..

Friday, September 11, 2009

Raya dulu dan sekarang


Selamat Hari Raya..


Woa..semangat nak raya telah menjelma kan..kan. Semua orang sebok duk shopping sakan, tukar duit raya la..beli perabot baru la..macam-macam. Tapi bile difikirkan balik, same tak raya mase dulu-dulu ngan raya sekarang?!!..Jawapannyer tak berape nak same la kan..Try kite imbas balik ape yang tak same nyer...

here goes..


1. Baju Raya :
Dulu :
Baju raya kalau dulu-dulu 2 pasang je pun paling banyak. Pegi beraya keliling kampung..bawak uncang untuk kumpul duit raya.
.sukee..

Sekarang :
Mak aihh..kalau tak cukup 3 pasang, tak nak beraya..hahaaa.


2. Biskut raya:
Dulu :
Biskut cap buatan sendiri je..malam raya duk uli biskut raya..meriah sangat. Antara makanan yang glamer adalah kerepek,biksut mazolla, bauhulu..kan?

Sekarang :
Cap tempah je sume..mane ade masa nak uli biskut, plus memang tak reti kan..haha. Kalau takde biskut "elemen landen" , "tat nenas" memang tak sah..


3. Kad raya:

Dulu :
Kad raya adalah satu kemestian, tiap-tiap hari tunggu posmen datang hantar surat..kalau dapat kad raya tu memang seronok yang amat...kalau boleh nak pegi cerita kat satu kampung. Kembang kempis je hidung..bangga tak terkata..

Sekarang :
Ape kelas kad raya..lambat..leceh..nak kena setem lagi, pos lagi..senang bagi SMS, MMS, Email je..kan?


4. Duit raya :

Dulu :
Dapat 50sen tu da seronok dah..apatah lagi dapat RM 1 ..kira cam ok la kan..Kalau dapat RM2 ke..rase macam dapat RM 10 dah..senyum sampai ke telinga..hahahaa

Sekarang :
Budak-budak sekarang mane nak pandang da RM 1..pandang sebelah mata je...apatah lagi kalau bagi 50sen..mahu setahun duk kutuk kite ni kedekut..tak ke malu oii. Kalau tak bagi RM 2 taknak ambik..huh


5. Pelita :

Dulu :
Orang cakap malam 7 likur kena pasang pelita kan? Tapi sejak dari puasa pertama tu da pasang da..semangat punyer pasal.

Sekarang :
Lampu "lip lap lip lap" lagi cantik kot..senang..pasang-pasang je..on suis..terus terang benderang...ngeehehe


6. Bunga api :

Dulu :
Malam raya sebok duk main mercun..pom pang..pom pang..berbalas-balas main mercun ngan budak-budak kampung sebelah. Konon nak tunjuk sape terer.Tapi bagi yang tak berape nak terer tu ...*macam cik aina kite ni...main bunga api je la. Duk menari-nari main bunga api yang harga 10 sen..2 batang tu. hik..hik..hik..

Sekarang :
Pakai bunga api untuk sambut merdeka atau new year je terus..lagi meriah u !!


7. Tikam :

Dulu :
Kat kampung banyak giler bole dapat permainan tikam nie time raya..saje suke-suke tapi memang syokk la.

Sekarang :
Tikam tu ape? tikam-tikam orang ea? huhuu...Mane nak kenal tu sume..tau-tau main PS2..hahaa


Tu la al-kisahnyer..raya dulu dengan raya sekarang..kite yang berumo ni sempat la merasa semua tu kan. Bagi anak-anak kite ..kesian kat dorang..tak sempat nak merasa nikmatnyer hari raya macam dulu-dulu..hehee.

P/s : korang mesti duk senyum-senyum kamben tu kan..teringat kenangan lame le tu. Dah agak dah..


Aaa..da alang-alang post entry pasal raya..cik aina ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri untuk semua rakan-rakan.. maaf zahir batin


kad raya Pictures, Images and Photos








24 comments:

BULLET said...

mane nak same dah dulu ngan sekarang. zaman dah berubah, dunia dah maju. hehe

Cik aiNa said...

to bullet :

disebabkan dunia da maju tu la yang x best..huhuu

POSH76 said...

setuju sumer..tp raya dulu lagi bess sbb dapat duit raya hehe

sasha* said...

hahaha u ni pandai la yang.yg paling tak boleh blah bab tikam tu.aduh abes duit raya ke situ je.

lg satu kalau sy dpt duit raya,separuh mmg ayah simpan dlm bank,separuh bg kami belanja.sy byk abes beli air botol yg perasa oren,soda tu.u tau tak?hahaha

bestnya raya dulu.rendu plak jd budak-budak haih

Cik aiNa said...

to posh :

tau xpe..hahaa. skang ni kena bg duit raya lak..tu yg besh

Cik aiNa said...

to sasha:

a'aa..same la..
haha.
aina pn dulu suke beli air oren tuh..bestnyer dulu2

oMMy fiRuz said...

x kire..singgit sorang cukup..

iLhAm_bEcKs said...

Ohooii..
mngingat kan dri ku sjarah knk2..
cik aini lpe ag s2..
PISTOL.berpeluru blerang..
tyme rye,dak2 laki suke beli pistOl
men perang2..

Cik aiNa said...

to ommy firuz:

xnak la gi beraya umah akak..

Cik aiNa said...

to ilham_becks :

haha..btol2..
best main pistol tu..hee

Melz said...

hanya tersenyum bilew baca kat duit raye tuh :)

Cik aiNa said...

to melz:

heee...senyumlah..senyumlah..ahai cek mek molek..ngeee

y@n@ M!B said...

slmt hr raye 2 u too...maaf zahir & batin...=)

Cik aiNa said...

to yana :

yana..ade duit raya x? hee

niesz said...

mmg nampak beza now n dulu..
lagu raye br pon x ley lwn lagu raye dulu..
kdang xnagm lgsung..

slamat ari raye too..
maaf zahir n batin..
:)

~Am Sya~ said...

tersenyum bc entry ni...

tp cik aina...

tikam tu ape??

seyes syasya x tao~~huhu



^SyASyA^

Cik aiNa said...

to niesz :

hehee..tau xpe..
lagu raya dulu jugak yang best.
skg punyer..cam ntah..x berapa nak bole layan la..

Cik aiNa said...

to am sya:

tikam tu cemane ek..xtau nak explain cane..haaa

ZARA 札拉 said...

nak duit raya!!

Cik aiNa said...

to zara :

datang beraya ke rumah ye dik..haha

farah said...

saya pon mau duit raya spt zara.

ekkeke.

:D

Cik aiNa said...

to farah:

mau duit raya kena dtg umah..huhuu

imHepPie said...

lagu raya..

dulu besh..skang cam hampeh..

Cik aiNa said...

to imheppie :

aa..memang!!
lagu raya skg mcm la ntah hape2..