..

Friday, April 23, 2010

Kawan ku tak sebaik mana =(



Semua orang ada kawan...aku pun ada kawan. Ada kawan yang boleh dipanggil sahabat,ada kawan time senang saja, kawan time susah, ada kawan yang semata² untuk meramaikan kawan, ada kawan makan kawan, ada kawan yang nak mengambil kesempatan, kawan yang "busuk hati", ada kawan yang dulunya rasa die tak baik tapi bila dah kenal rupanya die baik, ada kawan yang "mulut longkang", ada kawan yang tikam belakang dan macam² lagi la spesis kawan ni. Kalau nak senaraikan, sampai sudah pun tak habis. Yelaa..manusia nokkk, bermacam² ragam.




Ada kawan yang tak senang melihat kita hepi. Yee..memang ade!! Aku rasa korang mesti pernah berhadapan dengan spesis kawan yang macam ni. Kalau tumpang hepi takpe la jugak, ini tak..kau sebok mengata itu dan ini. Normal la kan..mulut tempayan boleh la nak ditutup. Ini kan mulut manusia..pun boleh ditutup. Ambik je gam cap gajah dan lekat je kat mulut beliau itu Tak pun, pergi je kedai runcit beli jarum sebatang dan benang seketul, pergi jahat mulut yang celupar itu..abes cite.


Jika hari ini aku berlari,
Ingatkan aku tentang adanya duri,
Jika satu hari aku disakiti
Dapatlah ku sedari, kesakitan itu bukanlah hakiki.


Kalau dah namanya busuk hati tetaplah busuk hati jugak. Tak hari ini, esok lusa pasti si kawan tu duk mengata. Yela..dah jadi hobi kot. Kalau hati yang busuk tu boleh dicuci pakai sabun daia ke, softlan ke...dah lama dah kita semua buat camtu kan? Jadi..mungkin takkan ada lagi manusia yang busuk hati atau sewaktu dengannya. Dan kalau lah dengan perkataan maaf itu boleh menghidupkan yang mati, boleh mengembalikan apa yang telah tiada, rasanya tak perlu la kot adanya polis, mahkamah, penjara dan segala. Apa kata kita maafkan semua kesalahan penjahat² tu buat. Dan hanya perlu berkata "biasalah..manusia kan mana ada yang sempurna. Kita maafkan saja mereka".

Ye betul..pengajaran itu penting, tapi yakinkah kita bahawasanya manusia itu belajar dari kesilapan yang pernah dilakukan? Jawapannya TAK semua. Kalau ada pun 10% je kot. Jadi..belajarlah jadi manusia dan kawan yang baik walaupun tidak sempurna. Dan jangan kerana mulut yang longkang..badan yang jadi binasa. Sekian. =)






52 comments:

ardinihumaira said...

uuhuhu meh kawan dengan dni meh

ZiE FAUZi said...

betul tuh,aina.. dulu akak ramai kawan,tp sekarang dah kurang...

ada yg sombong bila jumpa konon2 tak pernah kenal.. padahal dulu,kalau kemana2 berkepit jer..

dan ramai yg duduk jauh.. sekarang ni kawan suka duka akak ada sorang jer.. hubby.. dia la kawan,dia la lawan.. hehehe...

Cik aiNa said...

to ardini:

jom² kita kawan dua =P

Cik aiNa said...

to zie fauzi:

tu la kak..kawan macam² ragam. tapi bab mengata tu la aina xleh tahan. kenape la dengki sangat..x pahammmm

black_mel said...

betul tu aina...ssh nk cari kawan yg betul2 leh berkongsi kesedihan..kawan untuk keseronokkan mmg ramai.....

btw..sajak or pantun tu?terbaik...ada maksud mendalam...

Cik aiNa said...

to black_mel:

aina pun xtau itu sajak ke pantun mel..main belasah je. hehe.

yep..aina lebih suke berkawan biasa² je. sebab aina lebih respect orang tu. mcm aina kawan ngan mel. wlaupun x kenal..tp tau mel seorang kawan yg baik =)

sUfFeR8zInE said...

blog yang menarik :P

award untuk anda, display la di blog anda jika sudi :P

http://i842.photobucket.com/albums/zz347/suffer8zine/22awards.gif

ZiE FAUZi said...

akak pun dah byk kali rasa.. bab mengata habih herot mulut2 tuh.. bila nampak kita,duk tengok2 sampai terbeliak bijik mata..

sabar jela.. bbuat tak reti ja.. lama2 diam la tuh.

black_mel said...

hehe...1st time org ckp mel baik..hehe....thnx..aina pun baik...sbb tu fames...;)

Rara said...

i pun pernah ada masalah dengan kawan-kawan. alhamdulillah sekarang ni semuanya dah okay, since i tak putus asa pujuk diaorang balik. yelah, diaorang marahkan i sebab i datang kl tak jumpa diaorang, padahal masa tu i belum ada transport sendiri :( nasib baik sekarang dah okay T______T haih, susah kan if orang lain tak fikir pun keadaan kita ni.

Lya Colours said...

saya selalu berdoa supaya kawan baik sy yg skrg ni setia dgn saya smpi bila2.kawan yg baik sukar di cari.

uhuk2 mulut longkang. huhuuhuh saya longkang x longkang la sgt tp kadang2 ckp terlepas la jugak kan. huhu

sasha* said...

i serik dgn istilah kwn baik.u pn tau kn yang apa jd kt i.but dont worry,i syg u :')

Pensel Kontot said...

biasa la tuh...

lumrah berkawan..

org mcm tuh xkemana...

sabar ye

Pensel Kontot said...

biasa la tuh...

lumrah berkawan..

org mcm tuh xkemana...

sabar ye

Nurul Harun said...

hmm. mungkin sbb tu nurul x ramai kawan kot?

tp kita kawan kan, cik aina kan kan??

izzahfarhana said...

so far alhamdulillah ditemukan dgn org yg baik2 blaka.tp tataula kt blkang kan.
hehe

Muhammad Hanafi Bin Sulaiman said...

salam..memang bermacam jenis kawan.

Sampai fitnah pon sanggup..

semata-mata mengejar dunia

NichKhun said...

kawan saya tak macam kawan nabi.. kawan nabi setia disisi..
kawan saya datang dan pergi..

huhuhu

Cik aiNa said...

to zie fauzi:

btol tu kak..kalau die mengata kita, die tu bagus xpe..ini mengata kita lebih² tapi die hampehh je. xde ape yg boleh dibanggakan.

sedangkan aina x penah kacau idop die pun. haihh

Cik aiNa said...

to suffer:

thanks..nanti aina gi jeguk2 oke

Cik aiNa said...

to black_mel:

uiks..aina bkn senang nak puji orang tau.. =P

Cik aiNa said...

to rara:

yelaa..ssh jugak kan kalau ade kwn yg x memahami situasi kite.. =(

Cik aiNa said...

to lya:

uiks..lya suke terlepas ckp ke?
hehe..hati².

sbb kwn aina tu pun..suke ckp lepas. agak terkilan ngan die.

Cik aiNa said...

to sasha:

yep..i tau cite tu yang.
xyah la pedulikan dorang..jom kawan dua jom. duk jauh² sket..hehe

Cik aiNa said...

to pensel kontot:

yela....uwaaaaa

Cik aiNa said...

to nurul:

aina pn x ramai kawan nurul..
sebab aina terrrrlalu berhati² dalam memilih kawan. ntah la..sebab fobia kot

Cik aiNa said...

to izzah:

hopefully..semua tu berkekalan ye dear. aina pun kawan u kan..kan? hehe

Cik aiNa said...

to hanafi:

btol tu..mereka x sedar ape yg mereka buat tu sebenarnya salah

Cik aiNa said...

to nichkhun:

=) sokong

f_aRa_aINa989 said...

x yah kawan2ni..kembarkan ada..hek3~~

Cik aiNa said...

to aina:

btol jugak tu..dah ade kembar kan.. =P

!!!~ZuE SmiLeYx5~!!! said...

lumrah kehidupan akak..mmg cegitu...
de org sik nak jeles ngan kite jek...
org camtu mmg x leh harap...

Cik aiNa said...

to zue :

yela..padahal kita tak kacau idup dorang pun kan. dorang saje je..eee..geram!!!

riBEna said...

huhuu~
mmg mcm2 kwn leh jupe skg
time skolah xde merase sgt ade kwn yg tikam menikam ni
tp bile dah makin DEWASA ni
makin ramai ag zra jupe kwn kwn mcm2 hal..
heeeeeeeee~

cik ery said...

bertabah!

ramai kawan.. tp nak carik kawan yg betul2 sesuai dan baik mmg sgt la susah..

yang penting kene kuat!

Cik aiNa said...

to ribena:

tu akak x ramai kwn sgt dear..ntah, rasa takut.

Cik aiNa said...

to cik ery:

sokong ckp kamu.
yg penting kena kuat je la.

'AQILAH said...

betul. kawan bai sukar di cari

arisbudi10 said...

Aku bingung ma komentar gimana... udah banyak banget :D

Eyriqazz said...

biasalah adat berkawanni...tidak mudah untuk mendapatkan kawan yang betul2 support dan serasi ngan kita..

P/s :kawan terbaikku adalah ibu dan isteriku

eNaSaN said...

kkdG idup mmg perlukan kwN...tp bila ade kwn time snNg jer klu susah xde..baik xyah berkwN...huhuhu



tp bila dh berkwN kita kena terima baik & buruk seseoRg.... (^_^)...

iera said...

klu kawan kita buat mcm tu kat kita mmg sakit sgt... Kita cbe buat yg t'baek utk dia... cuba tolong dia. Tapi last2.... Rasa hati mcm kne tikam je.... Ble dh membabitkan kwn sendiri mmg sakit sgt cik aina....

gooseberries said...

biasa la tue.. kdg2 da lama2 baru la tau hati budi masing2 =))

uncle said...

berkawan time senang memang seronok tapi time susah kita sorang2 menghadapinya..uncle dari dulu mmg tidak mengamalkan berkawan sehingga menjadi sahabat..sekadar kawan sahaja..

Cik aiNa said...

to aqilah:

kawan time senang memang senang nak dicari.. =(

Cik aiNa said...

to aris:

hee...komen aje la ape²..

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

kawan sekadar biasa² sudah la kan..hehe

Cik aiNa said...

to enasan:

btol..mmg kena terima baik buruk, tapi kalau sampai die memburukkan kita, dan mengata itu ini..kita jugak yang merana..uwaaaaa

Cik aiNa said...

to iera:

aina x suka nak berkawan rapat sgt dah skg. klo ade pun sorang dua je. sebab mmg rasa tersangat sakit bile kena tikam dr belakang..haih

Cik aiNa said...

to gooseberries:

yelaa..da lebih 10 taun berkwn, da tau hati budi die..paham sgt, tu buat aina menyampah ngan die..hehe

Cik aiNa said...

to uncle:

ms skolah dulu aina mmg la berkwn rapat, tp bile da besar..mls dah nak berkawan rapat ni..menyakitkan.

Enchaoz said...

ecah ade ramai kwn.. tapi kwn baik? 3 org jer.. :P