..

Wednesday, December 1, 2010

Heartburn (pedih ulu hati) ketika pregnant


ini rupa asid itew.


Itu normal oke bagi ibu² mengandung. Ingatkan tak normal dah..heheh. Simptom yang saya alami berbeza untuk trimester pertama dan kedua ni. Untuk trimester pertama banyak kepada lenguh² anggota badan, masuk trimester kedua..pada seminggu dua ni bukan main lagi haa pedih kat ulu hati. Sakit tak terkata oiii.. rasa macam nak telan orang je. Bila malam hari je sakit, malam je sakit..ye la, siang² hari duk bedal makan itu dan ini..mane nak ambik port sangat makanan tu masam ke, pedas ke..ikut suke hatiiiiii je makan.

Normal la kan ibu mengandung memang suke makan masam² gitu, saya pun tak terkecuali tapi kalau dah cuka tu pun saya boleh irup camtu je memang melampau la kan. hahaa. Sejak dua menjak ni memang sangat suka makan jeruk, takpun mangga ringan tu. Dan, akibatnya pedih la ulu hati tu. Mula² die start sakit dari tekak dulu, rasa cam kita telan sesuatu yang kesat..slow² lalu sampai ke ulu hati...sakittt. Ada satu malam tu sampai nanges² tau..tak tahan sangat, tak boleh nak tido. Hubby suruh minum air la, minum susu la, minum ais la..semua tak jalan. Padan muke aku..kah3.

Tapi sejak dah beringat ni, malam² saya boleh tido dengan lena. Dan yang paling best kan, malam yang sakit terakhir tu siap pesan kat baby "baby duk diam² tau, takmau gerak byk sgt..nnti ulu hati mama sakit, mama nak tido" dann..lepas tu i boleh tido dengan tenang..hahaa. Ekceli pedih ulu hati ni normal la berlaku kepada preggy mom sebab bila asid dalam perut kita dah terapung ke saluran esofagus, itu yang membuatkan kita sakit. Ia seiring ngan perkembangan baby dalam perut.

Sebelum ni sumpah tak tau ia normal bagi preggy mom, tapi bila dah surf tenet..dengan bantuan pakcik gugel, banyak info yang saya dapat dan ternyata ia adalah normal. Banyak la cara² nak atasi semua tu. Sekarang saya cuba amalkan. I love to read the articles about perkembangan baby, forum² dan segala la..kalau tak, memang haremmm nak membaca. X MINAT. Tapi kalau baca entry kat blog minat la..hahaa. =D





16 comments:

Cik Gallus Gallus said...

semoge kak aina kuat ;D

zuanjoe said...

nice info.. utk para suami gak. fahami lah pergorbanan isteri. :D
sayangi isteri anda

IN said...

beshnya kalau isteri pragnent :)

suffer8zine said...

x ramai kene mcm ni

Terkini : Sebab-Sebab Doa Ditolak

Puan aiNa Rahman said...

cik gallus :

haruss..kena kuat utk bby =D

Puan aiNa Rahman said...

zuanjoe :

btol², bukan senang nak pregnant.

Puan aiNa Rahman said...

IN :

xtau lak..kena balik tanye hubby dlu. hu3

Puan aiNa Rahman said...

suffer8zine:

x semua org kena, it depends. simptom x same bg semua orang..tp ia adalah salah satu. huhuhuhuu

nadiah said...

aina, org pon dh rs heartburn tu. sakit sampai x leh nk explain cmne. ni akibat mkn aiskrim jeruk mangga la. hish. x mau dh mkn...

kita kena beringatkan bila mkn ni. tp kadang2 main bedal jek. hehe.

y@n@ M!B said...

maybe ada kena mengena dgn pemakanan kn...sbb tgk kwn² yana xde lak komplen skt camni..xtau la klu dorg berahsia..xmo cite..hehe..

dh preggy sok kena be careful ms mkn..xmo sakit²..klu mama buat muka ketat nnt kenan kt baby..eh? ngee~ =P

BENA said...

semoga sis aina sihat2 sokmo dehhh . hehehe .


jange duk hirup cuko gtu la . power molek hirup cuko gtu jah sis aina . HAHAHA =)



take care deh sis ! =)

Puan aiNa Rahman said...

nad :

aiskrim jeruk mangga????? sedappp tu nad. kalau 10 batang, 5 minit sy boleh habiskan. pebrettt.

Puan aiNa Rahman said...

yana :

btol yana..die sbb pemakanan, klo kte kuat mkn pedas, mkn masam² lg tinggi la risiko nk kena heartburn ni. yana esok dah preggy beringat tau

Puan aiNa Rahman said...

bena :

serik doh adik oiii..loni kalu napok jeruk pong, wat² tok napok jah..huhuu.

Pensel Kontot said...

erk...take ye pn aina...

takut la plak

farenova said...

Take care aina.. akak pun haritu terseksa gak, tapi seb baik dah stop.. kalau tak betullah cakap aina tu, rasa mcm nak telan org je hehehehe..