..

Wednesday, November 4, 2009

Kelantan Vs KL

Loghat KELATE.

Buat pengetahuan tuan-tuan dan puan-puan sekalian..aku ni orghe kelate..pure punyer. Sekali sekala balik kelate, memang tersasul jugak cakap luar. Antara ayat yang selalu buat aku tersasul adalah :

Aku : Bang..teh'O ais satu ye?
Sepatutnya : Abe, air tea'O beng so deh.

Nampak tak beza tu?

Andai kate aku tersasul..dan terkantoi pulak yang aku ni bukan orang luar..maka, ejekan nyer akan berbunyi begini :

"Koya nok kecek luar teh..pecoh boto budu dapo"

makna nyer : Berlagak nak cakap Luar, pecah botol budu kat dapur.

Haa..camtu la . So, kalau aku nak balik Kelate, aku akan pastikan lidah aku di transform teruss...kalau tak..memang berasaaappp je piring astro ni ha sebab kena perli ngan beliau.

.....................................

Itu bukan motif sebenar aku ..motif aku sekarang ni nak komen pasal orang Luar cakap Kelantan. Bunyi nyer agak kesiaman sikit..tapi memang best. Kalau aku dengar, aku bantai gelak je..hahaa. Tapi ape pun, korang memang best..at least korang willing to try. Tapiiii...kalau yang nak mengejek tu..aku nyampah sikit la..rase cam nak bagi je die rase kasut saiz 6 aku ni ha. kecik je pun..heee

Jadi..mari lah kite belajar kecek Klate dengan cara yang betol :

1. Contoh ayat : ko nak gi mane tu?
Korang : Mu nok gi maa..no tu?
Sepatut nyer : Mmu nok gi mmano tu?

Haa..tu baru betol dik non oii.


2 . Contoh ayat : Aina..try ko cakap kelantan.
Korang : Aina..try mu royak klate.
Sepatut nyer : Aina..tra mu kkecek klate.

rOyak = Beritahu
Kecek = Bercakap

Korang mesti selalu konfius ngan dua perkataan ni kan..hahaha. ..kadang-kadang aku tipu je kawan-kawan aku yang tak tak tahu makna perkataan2 dalam loghat kelate. Makna perkataan tu lain..aku bagi lain.

Kawan aku : Aina..maksud agah tu ape ye?

Aku : Owh..agah tu maksud nyer "sejenis donat"

Kawan aku : Owhh..yeke. Sedap ea kuih tu?
Aku : Sedapppp sangat..


agah = sombong


hahahahahahaha....bantai gelak.
Tu je la ..untuk pembelajaran hari ni..sikit-sikit je sudah. Tak boleh banyak-banyak. Nak banyak nanti aku buat kelas bahasa.







20 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

yunk.. dulu i d ostel pown ada member org klntn.. hih.. tapi kalo ktorg dwa bckp.. sorg sabah sorg klntn.. kdg2 dia ckp sbh i ckp klntn

azrie azhar said...

haha. ape la cik aina.
mu royak gapo.
HAHA.
salah kan?
:p

Cik aiNa said...

to adreynieelisya:

hahaha..tu best tuh.

Cik aiNa said...

to azrie:

salah la wehh!
heee

ღn0n0iღ said...

Cakap pasal dialek dan bahasa ni kan.. Teringat lak dulu ada orang serang blog sebab tak puas hati Noi berblog guna bahasa cam sekarang ni instead of dialek sabah. Alahai... agak-agak le.. blog Noi bukan sabahan je baca. Huh..

*****

Noi terus terang sampai sekarang takleh kuasai bahasa kelantan ni.. antara banyak-banyak dialek dalam Malaysia ni, kelantanese ni le cam susah sangat bagi Noi.. entah le nape.. Memang tak jadi le kalau Noi cakap..HAHAHA.. Mesti Aina gelak kalau Noi cakap.. lagipun kalo orang kelantan dah start berdialek, Noi cam terpinga-pinga tak faham. Sian betul :P

NahDaTuLIzaH said...

Erk?
Tak reti la speaking kelate..even dulu duk 1 blik dgn cek mek dr kota bahru..huhu...

ekopelancongan said...

den pon owang kelate gok..

tp kelate beloh hok tenggare selate la..

ngee..

cybernetic88 said...

pnh blaja dulu skit2 bhse klntn. sbb de awek klntn dulu. haha. sllu kowt keliru kecek ngn royak. nsb dah thu skng. hahaha.

kng ko de mase wt la bnyk2 skit. aku nk blaja ni. smngt. zizan blgk. hahahaha

mello said...

hahaha..~

kak aina, kak ore kelate eh? ambo pun asal kelate jua..

nk blaja bhs kelate hok pelik2 tgk jah sini..kekekeke

http://mushmello.blogspot.com/2009/07/kenalidalami-fahami-bahasa-kelantan.html

^_^

hasni said...

tau x maksud perkataan 'ngoti'??

Melz said...

jom fight ngan aku nyer... aku campur na2 hahahahaha


http://melromeo.blogspot.com/2009/10/loghat-kedah-n9-hentam-ajerlah.html

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

laaaaaaaaa..aina org kelate ko...haha..
maghi kito kecek kelate la pulok..belit lidah weh kecek lua nih...hehe

cinta lea ixora said...

la... aina ore klate ke? samo la kito.. ;)

sukiminna said...

"Sepatutnya : Abe, air tea'O beng so deh."

beng = ais ke?

"Sepatut nyer : Mmu nok gi mmano tu?"
yang double m tu nk sebut camne?2 harkat ke ape tu..hehe

meo188 said...

kawe sokong kelate selalu!!!!!!!!


www.freewebcomic.com

lionteen said...

lionteen klau try ckp ganu pun,mesti kene gelak..

tp sejak study kat ganu ni,byk mende gak yg lionteen blaja..
tp still lg fail..

dut2 lionteen lak org kdh..
skang ni,dut2 lionteen suh wat kamus kedah lak..
cz byk kali die da bgtau mksud ayt kedah tu,msti lionteen lupe..
last2 die suh wat kamus kedah sndiri..
hehe..

tp fail jgk loghat utara..

Encik Azizan said...

haha..blk klate kecek lua xpe..ore pehe..zizan mase duk kl mntk order kot klate jah..nsb org pehe..haha

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ahhahaha memang kan..klu kita dah menetap lama kat negeri lain..(kuar dari negeri asal..) memang kadang2 tercicir gak lorat asal klu blik tue tue..heheheh bukan la lupa diri..tapi tersasul..kita pun selalu gak jadi cam tue...heheheh

kuyie said...

hahaha~ cik aina ore kelate jgk ko???wahahahah~ idop ore kelate...walaupon kaloh smale....huhuhuh~

sedap sggh krenat kok ore2 luar hok nk blajar bhs kelate..huhuhuhu~

ohmimie! said...

hahah..nice enrty lah.
saya ore kelate n im proud to be kelantanies.kekeke
to hasni - ngoti tu maksud die btol.eh yeke cik aini?