..

Sunday, November 22, 2009

Sabar lah.. wahai hati...

Jangan pergi haji kalau balik masih nak buat keji!!

Bersempena dengan minggu hari raya haji ni..aku nak bagi komen sket la..terutama pada mereka-mereka yang dah balik haji tu..udah-udah la duk buat umpat keji. Aku bercerita ni atas dasar sikap seseorang yang cukup rapat dengan family aku...yang aku panggil N*...!!!

Apetah orang lain..N* aku ni pun spesis yang depan mulut manis, belakang mulut payau!! Dah ade title hajah..tapi mulut..Astarghfirullah..bile la die nak tobat. Aku ingat bile die dah balik buat haji..die berubah la jadi manusia sikit. Sedar la N* oii..umur awak tu dah banyak...rumah kata syioh..syiohh...kubur kate come here..come here...tak sedar-sedar diri lagi. Kalau jadi batu api..memang no.1 la die..memang boleh bagi award.

Orang lain kat luar sane..berebut-rebut nak gi buat haji, tapi tak mampu. Nak pergi haji nak mendekatkan diri kepada Allah..tapi die ni spesis ape pun aku tak tau. Balik haji awal-awal hari tu..oke la..nampak perubahan drasssstikkkk! Bak kate orghe klate.."Meme derass suggoh la". Tapi kejap je la kan..lepas tu kembali kepade fitrah yang asal. Internet bergerakk....tak paham aku. Takkan nak kena pergi haji tiap tahun kot..baru die boleh kekal jadik manusia yang baik sikit. Ape spesis N* pun aku tak tau la sebab duk burukkan anak cucu sendiri..konon die cam bagus la..even anak die pun die kate macam-macam. Lagi takleh tengok orang up sket dari die..mule la nak cakap itu..nak kate ini. Kang tak pasal-pasal ade jugak orang tua kena cili mulut die kang...hurmm.

Ekceli..aku dah lame bersabar ngan mulut ko ni N*...jangan sampai aku betol-betol bersikap kurang ajar. Sabar aku pun ade limit jugak...yang ko duk mengata kitaorang tu best sangat ke ko tu? Da nam Mam**s dah pun kan.

Tu la..aku harap sesangat agar die cepat-cepat bertaubat. Jangan sampai die dah terlambat sudeyhh...sendiri mau ingat la N* oii.



...................Buat pengatahuan korang, aku ni pun manusia biase jugak, kalau tak kena kat batang idung sendiri..korang takkan paham. Kalau nak cerita pasal sabar? Lame gilerrrrr dah aku bersabar..belas-belas tahun yang lepas. Ape perasaan kalau orang yang ade tali persaudaraan ngan kite sendiri..perangai cam Se**N...haaa.........oke la, aku nak kena bersabar lagi la nampaknyer. Semoga Tuhan menjauhkan aku dari sifat amarah neh. hurmm........................



P/s : Tak elok marah-marah ye tuan tuan dan puan-puan..nanti tak gojes..hahaa





Sila klik si gojes ni kayh! muahh~

41 comments:

HaSue said...

memang gewam jek n panas tinger jek kalo berdepan ngan org tua yg x reti insaf2 nie..tp akak cam aina pun mesti mendidih urat sarap.nak suwuh sabo pun aina dah sabo berbbelas thn kan..nak suruh serang,org kate kurang aja lak..huhu..

Kalo org tua tuh kate itu ini atau cadangkan itu ini..apa kata 'ia'kan ajer..tp xyah buat betul2...ahaha..
Apa2 pun,all da best yek..

Cik aiNa said...

to hasue:

ye kak..
saye x paham la ape yang die nak.
nampak mcm die x puas hati ngan family aina..tp kitaorg bukan kacau die pn..memang dah spesis cenggitu kot.

sasha* said...

memang ada org camni yang.i pn ada gak jiran yg penah kene sound tepek dgn mak i.selama ni mak i sabar je dia duk ckp psl anak org tu pakai slua ketat la apa la.yg lawak ms sy bwk tunang sy balik dia siap ckp 'anak kak tu bwk laki dtg rumah 3 hari'..kitorg ckp apa 'wah siap tau lg brp hari' haha

dia tau tak anak dia dh 2 org mengandung anak luar nikah.siap bwk masuk laki time dia takde.mak sy jwb apa 'anak aku bwk tunang dia aku ada kt rumah.yg anak hang tu hang tak tau.satu kg tau hang je tak tau anank hang bwk masuk jantan bila hang dh tido'

haha kami sume terkejut ok mak boleh sound dia.sbb selama ni mak jenis buat pekak telinga je.sakit hati.

tu skrg kalau kami balik kg saje dok sakitkan hati makcik tu.ok ni jahat haha.

moral of the story : kalau nk ckp psl org pun tgk diri sendiri dulu.kan?

Cik aiNa said...

to sasha:

btol tu yunk..
kadang manusia ni x ukur kain kat badan diri dulu..sebok nak ukur kain kat badan orang. i x paham la..manusia oh manusia.

izzahfarhana said...

kita doakan jela moga dia dpt hidayah.tp dh tua2 ni macam payah sikek kalau dah hobinye cenggitu.Kalau u mampu bersabar sekian lama bersabar lah sedikit lagi,moga ada miracle nanti

Cik aiNa said...

to izzahfarhana:

yela yunk..
tp i da pakat ngan my sis..
nak buat cara kami.

Just_najmiE said...

oh, sgt memahami.. sy ada mak cik perangai mcm nih jugak.. suka jaja cerita yg ntah apa2 pasal adik bradik sendiri kat org lain.. tp dia tak penah pegi haji lg.. camana ek perangai dia kalau dia pegi haji?.. bertahan ja lah.. paling senang, tak yah jmpa n ckp ngan dia.. ignore terus dr hidup kita.. hoho..

suezensuzanna said...

isk isk..sbr je lah....huhuhuh...

cik ian@aH Lian~ said...

sabarlah yang, kita tak boleh nak puaskan hati semua orang, yang penting apa yang ditulis mewakili diri kita. sama2 mengingati, bukan menghakimi...

Cik aiNa said...

to najmie:

btol tu najmie..
itu yang aina akan buat,
drpada tambah dosa kte duk mengata die balik..
better kte ignore terus je dorang tu dr idup kite.
kan..

Cik aiNa said...

to suezen:

yela..nampak nyer camtu la..

Cik aiNa said...

to cik ian:

tah la..xtau nak ckp ape daa

~@k1 is @utuMn!~ said...

ok!
brita gmbira..
aki klik digi!
hepy2 k..
n bab mak cik yg cm hmpeh 2...
doa2 moga ALLAH terangkan sj atinyer sblm smpai ajal... AMIN~~~

psychopath said...

sape sape sape sape.

Cik aiNa said...

to aki:

thanks aki.
arap2 die berubah la.
kadang sabar kite boleh ke tahap buat kte rs down sangat..hurm

Cik aiNa said...
This comment has been removed by the author.
Cik aiNa said...

to psychopath:

hamba ALLAH

sasha* said...

huhu ukur baju kt bdan sendiri tak betul tu yg nak ukur badan org plak tu :P

Cik aiNa said...

to sasha:

hahahaa...
sebab ape tau..
sebab die x reti menjahit..kan..kan

lionteen said...

sabar ye aina..

sdare lionteen ade yg mcm tu gak..
blkg kitrg acik duk ngutuk je..
ape ktrg wat sume slh..
huhu..
sampai mak pun slalu je nangis..
huhu..

aina sbr yek..
lg 1 jgn diam je..
tiap kali die ckp je sal kite,kite mlwn je..
da xyah hormat org mcm tu..
huhu

Cik aiNa said...

to lionteen:

memang lionteen..
orang cmtu mmg xleh bagi muke sangat.
kite ni asek terkena je ngan mulut longkang die tu.

Naniey said...

hoho...sbr2..jgn emo sgt..org camni jgn dilayan sgt..tak pasal2 kite pon tmph dosa skali ngan die..jgn emo2 tau..nani phm sgt ngan org mcm ni..tp kite kn byk2 saborla...ikut hati mati..ikut rasa binasa..igt tu tau..tenyum sikit

Cik aiNa said...

to naniey:

tu la kan..
aina xnak ckp ape lg pasni..
nak ignore je org cmtu.
nnti baru die tau aina x suke ngan mulut die tu

Nisha Rachmad said...

sbaq ye cik aina...sy pn ade mak sedara yg perangai gini gak...mulut cam cibai x igt...dh tu kitorg keje kt company yg sama...die pn busuk2 kn family sy gak...org camni mmg kite xblh nk watpe...wat bodo je laa...hajah zaman skrg mulut kalah mulut tempayan...heh

Cik aiNa said...

to nisha:

orang camni kena ajar sikit..
die ckp ape..kena pangkag terus.
kalau bagi muke..lagi naik lemak die duk kutuk kte macam2.

Judiene said...

ape kate nnt sekali lg dia wat perangai, walaupun kecik, terus je cik aina and the gang serang.
dah, jgn kasi chance lg org cmtu.

"aku plak yg batu api. hehe.

Cik aiNa said...

to judiene:

memang teringin jugak nak wat cmtu. die jadi batu api bukan sket2 punyer tapi tahap nak lagakan adik bradik aina..tensionn!!

Nisha Rachmad said...

tu la pasal..org mcm ni mmg kene ajar...tp nnti kite plak kene cop kurang ajar...tu yg susah tu...

Cik aiNa said...

to nisha:

tp klo kte x buat something..kte akan ditindas ..tu i x sukee.
uwaaaaaaaa

y@n@ M!B said...

maybe dia lom jmpe lagi buku dgn ruas..hurmm...ingt la Allah itu Maha Adil..maybe bkn skrg balasan Dia..bak kata komen2 b4 ni, ignore je dia dr idup aina.. =)

~finazizan~ said...

org kalo ade sifat dengki mmg cmtu...xpnh syukur ngn ape yg ade..huhu..biarkan je..lme2 nnti senyaplah die..org cmtu jgn dilayan..kalo dilayan mmg menjadi2 perangainye..org cmtu nk kne sebijik kt btg idung die baru die tau...rileks k..yeay nnti x gojes..ahakzz..

Cik aiNa said...

to yana:

ye yana..
aina mmg nak ignore die.
xnak pergi umah die..
xnak semua2.
nak buat bodo je.
nnti br die paham.

Cik aiNa said...

to fina:

yelaa..
nampak nyer aina kena sabar lagi..
tp da ade satu family ni..saudara aina la..ktaorg da ignore die..haha.
padan muke!

Nisha Rachmad said...

hmm btol2...pandang2 jeling2 je la cik aina...wat to do rite...sabaq je lah..

Cik aiNa said...

to nisha:

btol tu babe..
takpe..Tuhan tu kan adil.

Qyn Qyna said...

kak aina sbr ye.. heee..
Q pn penah gak rsa macm kak aina rsa.. mmg mcm nak terajang jer org tu.. heee..

Cik aiNa said...

to Qyn :

xpe Qyn ..akak da oke.

booh7979 said...

Aina, anggap ja dia tu dlm prosess menopos..hahahaha relax beb..nanti muncul2 kedut2 kat muka hilang gojes nanti..take careQ

meo188 said...

cik aina smack down je makcik2 suke mengumpat tue. Hempuk dgn kerusi kayu kat kepala mrkpun mcm ok jg

meo188 said...

cik aina smack down je makcik2 suke mengumpat tue. Hempuk dgn kerusi kayu kat kepala mrkpun mcm ok jg

Cik aiNa said...

to meo188:

tu laa..wat camtu pun best gak kan..huhuu