..

Friday, February 5, 2010

Luahan tak bertajuk....


"Baik-baik sayang"

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku di siang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu


Melihatkan wajahnya membuatkan aku rasa sangat sedih. Kenapa dugaan itu berat...tapi dugaan itu kan tak datang pada orang yang tak mampu menghadapinya. Jantung berlubang itulah kenyataan yang harus dilalui...bukan dogengan, bukan rekaan. Pada 02.02.10, perkhabaran yang sangat tak ingin aku dengar..tapi itu kan kenyataan..ape nak dihairankan. Terima la dengan redha, dengan senyuman.

Wan Haifa Afrina, nama diberi...panggilannya Fina, lebih kurang nama aku kan? Yaa..sebab dia kesayangan kami sekeluarga. Dia jantung hati kakak dan abang ipar aku. Aku pelik dengan anak buah aku yang sorang ni..sebab dia manja melampau. Ada ketika dia ok..memang dia ceria,baik, bergelak ketawa..tapi bila masa dia mengada-ngada, dia akan merengek...ya, kesakitan mungkin...tapi itu kan budak, tak mampu untuk meluahkan.

Aku?
"manja terlebih la budak ni..menyampah betol aku!!"

Andainya ku tahu..sumpah!! aku takkan cakap macam tu. Mau saja aku tarik balik semua kata-kata aku masa tu. Maafkan achik sayang....uwaaaaaaa.

Doktor cakap jantung dia tak berfungsi dengan baik, berlubang. Doktor bertanya, ade ke tetiba dia merengek semua..yup, semestinya ada. Dan memang betol la, doktor mengatakan pada masa dia merengek tu la, jantung nya tak dapat berfungsi dengan baik. Sekarang keadaan jantungnya membengkak..hurmmm.

Doktor bagi tempoh setahun untuk melihat perkembangan beliau, pada 03.03.11...sekiranya jantung beliau tak tertutup dan masih tak berfungsi dengan baik, pembedahan akan dilakukan. Hurmm..hari tu sempat la aku menangis seround..hehee. Orang yang tak berada di tempat kita, takkan merasa apa yang tersirat dihati kita. Apabila dugaan terkena pada batang hidung sendiri..baru la kita tahu, langit itu tinggi atau rendah. Jadi..renung-renungkan lah. Pintaku..korang semua doakan untuk fina oke...semoga dia cepat sembuh.


Akhir kata :
Korang ade apa-apa petua untuk dikongsikan bersama tak? Untuk memastikan jantung tu tertutup balik?








51 comments:

fiD said...

pena dgr la kak, tp lupe, benda tu makanan... dia dpt tutup..mm search la google k!

y@n@ M!B said...

erm xpernah rasa apa yg aina rasa, but as a muslim, berdoa je byk2..sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat hambaNya =)

ahmad said...

sabar je banyak2.....doa jangan d lupa...

Cik aiNa said...

to fid:

yeke? tu la..ade dgar jugak..mcm madu ke..

Cik aiNa said...

to yana:

ye yana..kena sabar smping tu kena la usaha kan.

Cik aiNa said...

to ahmad:

doa n usaha..Insyaallah..Tuhan akan tolong kan

ika. said...

slalu dptkn rawatan ngn doktor. coz my uncle dah sembuh spenuhnya akibat dr penyakit tu. insyaAllah. anak buah akak akan sembuh. amin~

Cik aiNa said...

to ika:

yeke..tp tu la..doc suruh datang lagi setaun...tah pape je..isk

sasha* said...

sedih plak i yang.yang,in my case kn sepupu i ms tu kecik lg.ada jantung berlubang gak.pastu makngah i suapkn dia air gamat2 hr2sesudu.

and bila cek balik doc terkejut sbb lubang tu dh takde atau kecil i tak pasti.ni mak i yg cite.

skrg dh besar dh sepupu i tu.sihat walafiat.cuba u carik air gamat.

Cik aiNa said...

to sasha:

air gamat ea?
oke2..nanti i bgtau my sis..

hurm..mmg sedih la yang,
i ms tau tu x pikir ape..pikir akan kehilangan die je. tp skg oke sket..sbb kena usaha la kan

black_mel said...

simpati dgn dia jgk...

sori..xde petua....kena tnya blogger yg amik kos medic..

hope dia cepat sembuh....bnyk2kan bersabar.....

Cik aiNa said...

to mel:

eheh..mel bukan amek medic ke?
tape2..tu da ade sket petua dr kwn2..

sasha* said...

u cubala.yg makcik i tu mmg dia sentiasa ada dlm simpanan air gamat tu.dr langkawi.nanti i tgk brand apa.sbb dia kate dia dh try yg lain2 tak ok.yg satu tu jugak ok katenya.

be strong k.tawakal and usaha :)

Cik aiNa said...

to sasha:

u tengok2kan..then u bgtau i ye yunk..thanks..mmuahh

farenova said...

huhuhu akak sedih baca aina tulis.. huhuhu ti akak tlg carikan , manalah tau ade pe2 info terbaru ke kan?

Cik aiNa said...

to farenova:

tu la kak..aina pn mencari..
yang penting kena usaha.

BezBuddy said...

kak aina...kwn sy ad jntung berlubng ni...since kecik lg...smpi biru2 la muke die...last year wt operation...skg dh ok dh...sy rse lau leh cptkn operation...cara yg plg berkesn kot...nt sy tanye die lg k...will tell u later...jgn sedih2 ye

Cik aiNa said...

to bezbuddy:

nak wat operation, doc x bg kot..sbb dorang nak tggu lagi setaun..nak tgk cemane.

btw..thanks ya

lizz said...

zaman skrg, peluang byk cume kene usaha. masa zaman arwah kakak i, my mom cume boleh lihat, tunggu mase aje cuz teknologi xder n duit pun zero.

try wat kat darul shifa ke ape ntah name tmpt tuh. gune ayat Quran, org tuh buah pinggang die kecut tp alhamdulilah now dah ok..

huhu. i wish kakak i ade depan mate now and at least gwe merasa kasih sayang kakak :(

Cik aiNa said...

to lizz:

uiks..sedih lak i.
tu la kan..skarang teknologi semua canggih..tinggal usaha je..ade duit..ON.

ShaFril said...

sbaq la ye...smoga dia smbuh nnt insyaallah

Cik aiNa said...

to shafril :

yup2..semoga die cepat sembuh.
thanks

Zahidah said...

kesiannya kecik2 lagi dah kena. :(
semoga fina cepat sembuh. insyaAllah.

Cik aiNa said...
This comment has been removed by the author.
Cik aiNa said...

to zahidah:

hurmm..tu la.,
semoga die cpat smbuh kan

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

tersentuh hati sumi.. mama (maklong) sumi ade sakit buah pinggang.. skrg nih tiap2 selang satu hari kena g cuci darah.. kesian dia.. harap adik kecik tu sembuh cepat.. amin..

psychopath said...

ntAH. byk doa jela.

Cik aiNa said...

to sumi:

aminn..

Cik aiNa said...

to psychopath:

doa n usaha...
hee

Asmahani said...

jangan berhenti berusaha ye. she's so small.. :-(

:: Feez_Mior :: said...

rase bersedih jgk bila taw anak buah aina saket..

kanak2 ape laa yg dia faham..

feel too bad..
sabar ya..

Ms. Atie said...

she's an angel....moga2 dia selamat dan cepat sembuh... amiinn...

Wanie-san said...

ala....sian die...aina kne kuat then baru die pon kuat!b'doa n b'usaha m'cari ubatnya....

Cik aiNa said...

to asmahani:

ye kak..die kecik lagi..kesiann

cik EPAL said...

banyak kan berdoa...insya Allah :)

Cik aiNa said...

to wanie:

yep..skg kitaorg cuba buat die hepi,.nak wat makan2 sket..

Cik aiNa said...

to ms.atie:

thanks atie..

Cik aiNa said...

to feez:

sbb die kecik lg tu yg aina sedih sgt..hurm.

mintak2 die cepat sembuh

Cik aiNa said...

to cik epal:

thanks cik epal

kulop ludin said...

banyak dugaan dalam hidup nie...
uncle kulop rasa terharu ngan pos tuan tanah...
thanks for sharing...

farhana ghafar said...

lah siannya kat anak buah tu..huhu
banyak kan berdoa..
moga dia cepat sembuh :)

Ninie Fairuz said...

tak dapat nak bagi idea coz tak ada knowledge pasal jantung berlubang,kalau artery blocked tu boleh la advice sket2 coz pnah jaga arwah mama..me doakan semoga dia cepat sembuh dan dapat terus beri kebahagiaan pada keluarga cik aina..

me dpt memahami dan menyelami perasaan ibu dia,pasti sakit,perit utk menerima kenyataan hal anak itu.. *sigh*

Judiene said...

walaupun owg student jurusan medical lab technology, tapi bab2 ni kene refer those yg betol2 dlm bidang medic la
this is a serious case so i wish you all the best and good luck!
harap umur Fira panjang..
aminn..

Rash said...

byk2 kn berdoa ye..
semoga ade jalan penyelesaian yg terbaik utk jantung anak buah aina..
minta maaf sbb rash xdpt nk ban2 psl tips utk pesakit jantung berlubang..

Cik aiNa said...

to rash:

xpe rash...kate2 semangat pun dah oke?

Cik aiNa said...

to judiene:

menda2 cemni kena rujuk pakar..btw..thanks judiene

Cik aiNa said...

to ninie:

yup..mak die sedih ngan semua ni..tp like it or not..kena jugak lalui kan

Cik aiNa said...

to farhana:

amin..

Cik aiNa said...

to kulop:

uwaa...uwaaa..ni rasa nak nanges ni

White Bird said...

sabar sis tu je mampu cakap ..
usaha jgn lupa..insyallah tk de apa2
,ingat jgn biarkan fina berendam lelama,jagn mandi time sejuk..

ingat,ingat,ingat dan ingat

usaha,doa jgk...

Cik aiNa said...

to kasut pink:

yela..skg kami tgh berusaha..bagi die hepi..x sedih..
lagi..bg makan madu..mcm2 la..
usaha je la kan