..

Thursday, August 20, 2009

EksiDen...

Semalam buat pertama kali dalam hidup aku accident..2 kali lak tu.
Kejadian berlaku kat traffic light LRT Jelatek tu.

Dah pagi-pagi, jalan mesti jem kan..manusia kat KL ni berebut-rebut nak gi keje,
macam la dorang je nak gi keje kan..aku x keje la..wth..
Normally, pagi-pagi mesti ade abe polis duk jaga kat traffic light tu..
tetibe pagi semalam ..xde lak.

Nak dijadikan cite..bile dah lampu ijau, aku jalan la..nak ke kiri..x pasan lak ade kete kat depan..x lepas owh..terus terciom montot kete die..perghhh!! Menggigil satu badan wa cakap lu..panik, gelabah x payah cakap la. Manusia-manusia yang berebut nak gi keje tu..pandang-pandang jeling-jeling la kan..rase cam nak cucuk je bijik mata dorang biar terkeluar! stupid!~

Bile dah kena tu..abe tu trus park kat tepi..kete aku duk mencapub kat tengah-tengah jalan tu la kan. So, dengan cukup rase bersalah nyer aku pun park kete blakang kete abe tu..kuar je tengok bumper kete aku da calar..kete die jugeee. Seb baik xde kemek-kemek. Abe tu tanye.."so, how? u nak report ke..i nak report?" ewah-ewah..kemain ko kan...kire mudah2..! Aku of cos la xnak report dowh..dah la lesen P..skang kan ade mata demerit segala tu..xnak la record buruk kan..ngeee~ poyos! Aku settle elok la ngan abe tu..cakap nak bayar die nyer repair kan..pastu da oke..we all blah aa.

*cenggini la rupe kete aku ngan kesan calar akibat terciom montot kete nissan sentra milik abe tu

Aku pun dengan buat-buat macam xde ape..meneruskan niat untuk park kete kat lrt nyer parking tu. Mase nak masuk jalan nak parking kete tu..jalan kiri kanan orang duk park kete baiikk punyer! Sebab every wednesday..kat situ ade pasar..ape punyer stupid la manusia-manusia itu. "Ko nak jimat punyer pasal, ko halang jalan orang kan..?" BANG**G!! Aku nak masuk belah kanan..da tengok kete dari depan nak jalan..aku nk bagi la laluan..sekali..srappp! bergesel ngan kete kat tepi..baik nyerrrr die duk park situ kan. Aku pun kuar aaa,..skali tengok owner die pakcik dalam umur 50++ camtu la kot. Die cakap ape tau...

"ni saye x suke kalau pompuan bawak kete..ni la yang saye takut..cemane la awak bawak kete..awak kelam kabut..awak nak pegi mane masuk jalan nie..sini kan xleh masuk!!!"

STUPID punyer manusia!
mulut ko tu kan..cam longkang kot.
Die la yang x berape nak skolah..
aku bukannyer bodoh sgt kot..aku tau jalan tu bukan ONE WAY!! aku xde nampak sebarang tanda amaran ke hape ke.
aku pun menjawab la..

"eh pak cik..kat sini tiap-tiap hari saye lalu..xde ape masalah pn..memang bole lalu pn jalan nie..jalan saye"
*dah ko tu bangang pegi parking kete kat sini apsal??* aku berkata lam hati je la kan..sebab pikir kan orang tua...heeee~
pastu aku pun cakap la..pak cik pegi la repair..nanti saye bayar..
*ceh..cam kaya lak aku kan..

Tapi die ngan belagak nyer mintak rm100...sket kot calar kete die..skali polish ilang la. Suke suki mintak aku rm100. Aku pn cakap ..skarang xde la pak cik..malam ni ke..sok ke saye bagi la. Pastu die cakap ok la..die mintak no fon.
Mase duk tukar no fon tu sempat lagi die cakap..

"kang bagi no fon,..awak lari lak"

ape ke budus punyer ayat..ayooooo~
bikin darah aku mendidih jer orang tua neh.

Aku malas nak cakap banyak..terus blah la..pegi park kete. Tapi seyes beb..x bole nak pegi keje..gigil satu badan..aku nanges la kejap lam kete,,.tunggu ayie datang..da cite kat die sume..ayie la settle ngan abe ngan pak cik tu. Abe tu oke sket..sporting..pak cik tu la banyak songeh sket.

*ni lak kesan calar dan kemek sket akibat pergeseran ngan kete Gen2 milik pak cik poyo tu


Aku pun relaks sket aaa.

...................................................................

Malam nyer jumpe abe tu..calar kete die sket je pon..bakal pak mertua datang aa usha-usha kete abe tu..settle la..sabtu nie pegi bengkel. Aku pun telek2 kete aku..teringat kat spray polish tu..aku pun suh la ayie polish..ilang la calar2 tu..wahahahaa..sangat syokk!! X rugi aku beli mahal-mahal.

Abah cakap ..ops bakal bapak mertua cakap..

"ini la namanyer pengalaman..kalau kite x kena camni..kite xkan rase..dan xkan ade pengalaman..bile berlaku lagi, at least kite tau ape yang kite perlu buat..x perlu panik..just relaks..tenangkan fikiran..park kete tepi dulu..bile da oke..baru pikir ape nak buat.."

.....ngeee...nasihat tu memang cukup buat aku terharu..walaupun abah sendiri da xde..tapi ade abah orang lain yang prihatin pasal kite pun kire oke la kan... =(

Cerita pasal accident ni ngan pecah rumah tu..x sampai pun ke pengetahuan mak aku..sebab aku xnak die risau..mak ade darah tinggi..walaupun terpaksa berahsia camni..tapi sume ni untuk kebaikan. Dulu abah pergi pun sebab darah tinggi jugak...hurm.

Ade pengajaran di sebalik ape yang berlaku..

1. Malam tadi ayie puyer kawan accident jugak,..tapi meniggal dunia. Aku syukur sbb aku accident x teruk..aku sehat walafiat..syukur sangat.

2. Naik kete x penah pun nak baca doa ke ape..tp start td da hari-hari berikutnya..aku akan ingat.

3. Dua hari lepas aku gatal-gatal cakap kat ayie..nak ikut die gi seremban wat kije..nak mintak MC ngan bos. Sekali memang betol aku dapat pegi Seremban, tetapi sebagai gantinyer,,aku accident..amek Emergency Leave.

Lagi satu..x payah la mulut tu cam bagus sangat dok kate pompuan bawak kete lembap la ape la..eh!! korang kena ingat kitaorang sebagai pompuan x mintak pun accident ke hape ke kan..dah benda nak jadi..bukan x berhati-hati pun. Simpang malaikat 44..aku xnak jadi camni. Kalau nak accident..x kire la ko jantan terhebat kat malaya ke..artis ke, mude ke tua ke..pompuan ke laki ke..kaya miskin ke..tetap berlaku jugak. Jangan la pandai nak tunding jari. Tuhan tu adil oke..jangan duk berlagak sangat. Kalau dah terer bawak kete 20 tahun da pun..kalau da takdir kite..accident..terus meninggal..tetap x boleh elak jugak kan.

Kesimpulannyer..jaga la diri masing-masing. Hari ini hari orang lain, mungkin esok lusa hari kite. Maka sentiasa la berhati-hati.

Sesungguhnyer kalau ape yang dah ditakdirkan terjadi..maka jadilah ia.
KUN FAYAKUN
..













42 comments:

E.d.Y said...

ala..ciannye xcident dua kali...brape hbs tu semua??

ken kali hati2 k

Cik aiNa said...

to edy:

xtau lagi bape abes..sabtu ni gi bengkel..uwaaa

miss oren said...

orang tua2 kata,bawak kete ni, nak tak nak sekali mesti kene benda2 camni..bersabo la..nasibbaik x kemek..scratch je..

oMMy fiRuz said...

siannye adik tiriku ini...saba ye dikk
anak2 akak kalo masuk kete jerr..berlumba2 bace doa naik kenderaan....maknye pun x afal lagi..huhu

Naniey said...

alahai..lek lok k...sb tu la nani ketar lutut bile nak drive..huhuh..lau de mr tunang baru berani...de lesen tp..huish..sb tak biase kan...ati2 k

Cik aiNa said...

to miss oren:

btol tu cik oren..saye setuju. asam garam sebagai pemandu terhebat la katekan...ehhee

Cik aiNa said...

to OMMY fIRUZ:

YEKE KAK? ni rase cam termalu sendiri nie..anak2 buah tiri pn pndai baca doa naik kenderaan..

Cik aiNa said...

to naniey:

seb baik x teruk naniey..tp xnak la sekali kena trus fobia kan. asam garam orang cakap..

Nedy Nadia said...

i pon de pengalaman gk psl nie...
hampir2 nk accident tp nsb baek la smpt brek..
dah ar sorang2 tyme tu..
muke dah cuak gler tgk pakcik tu jeling2...
huhuhuhu

Iena said...

sabar yer wak... dugaan nk kwen ni... *tetiba... hu3

ni yg buat kite makin kecut hati nk bwk kete... *alasan nk laki htr n berjemput! kui3

CikYana(",) said...

sabar ye aina

be careful next time

reminder ni 4 me also

hehehehe

Cik aiNa said...

to nedy nadia:

hampir setiap orang ade pengalaman cmtu kan..xpela, pengajaran yang berguna.

Cik aiNa said...

to Iena:

heehee..tu la, aina pas kawen pn..nak berhantar berjemput gak la. lagak cam datin..hhaa

Cik aiNa said...

to cik yana:

aina akan lebih careful pasni.
xnak fobia2 bawak kete..kena kuat,..hehee

lizz said...

erk. sian u babe. i tak pernah accident tapi nyaris2 tu selali jugak.huhuhu

Cik aiNa said...

to lizz:

i nyaris2 tu da byk kali babe. smalam x nyaris da..nyarus trus..hee. u careful la oke..cewahh.

Ynn. said...

ni yg i tanak bawak keta ni tsk +____+ i xde pengalaman lg, sbb u know why hihi

tp kwn i lg teruk,mse tu i dgn die betiga lh dgn member sorg lg nk balik unisel, tah mcm mane kt smpang tu, mcm silau so x nmpk la ade org, kwn i ni main jln je, kedebum die g langgar pakcik jaga naik moto elegent kot, nasib baik pakcik tu xpape tapi moto die cm de pecah sket.

u tau die minx berape? rm800 :) utk student cm kiteorg ni tsk

Just_najmiE said...

consider urself lucky ya cik aina, ada lg yg lebih teruk.. kereta rosak sket takpa, jgn orgnya cedera suda.. kang nnt ada org sedih kang kena tangguh tunang.. huhuhu..

take care!.. (^^,)

cik nana~ said...

woooo... sgt scary oooo eksiden nih. drv carefully ye...

Cik aiNa said...

to ynn:

isk..yeke? mmg x patut la kan mintak byk tu. kalau i pn org mintak 800 meu menanges,,,huhuu

Cik aiNa said...

to najmie:

waaaa..xmo la cakap camtu,orang nak tunang cepat2..huhuu

Cik aiNa said...

to cik nana:

wokeyh..i'll be careful afta dis..ngeee

Mady said...

seannyaa eshh len kli carful lah.
mcm mcm leh jd skang,hehe

hidayah said...

strees je dgr gan ayat pertama pokcik tu

Cik aiNa said...

to mady:

yup..tadi mase lunch tgk org eksiden lg..huhuu

Cik aiNa said...

to hidayah:

anda yg membace nyer pn stress..apetah lagi saye yg mendengar ayat pak cik tu..sgt sakit ati..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

haiyooo..
truk jugak kene smpai dua kali..
sabar jelah eyh.. huhuu~

kite kalo gurl bwk kete mesti org ckp gitu.. dah hati2 mcm na pun kalo benda nk jadik tu jadik jugak..

Cik aiNa said...

to aisumi chan:

memang truk la kena smpai 2 kali. tp seb baik kete n tuan x teruk..hehe

Nadhirah~" said...

sis aina..
ciannya..
msti panik kan..
pengalaman tu..
p.cik tu ntah pape ntah kan..
sbo byk2 yea..
=)

Cik aiNa said...

to nadhirah:

tengs dear..
sis mmg panik la mase tu..xtau nak wat ape..xnak ingt lagi..takott...huhuu~

suezensuzanna said...

owh...kete aku pun kemek gak....x betulkan lagi...br brape bulan woo kete tuh..parah skt hati aku nih:((

Cik aiNa said...

to suezen:

huhuu..yeke? same2 la kite sakit ati..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

sngat menakutkan dpt pengalaman cm gini...

harap2 xkan lalui cm gini dh la i naik moto jer...

lg bahaya...

Cik aiNa said...

to gadis kampung:

ye2..pengalaman yg agak mengerikan..wlaupun x seteruk mane. xmo jadi lagi..

lionteen said...

la..
cian aina..
dpt eksiden 2kali dlm hr yg same..
bersbr yek aina..
sume tu ade hikmah kan..

Cik aiNa said...

to lionteen:

ape yang terjadi tu mmg ade hikmah lionteen..

Misz_zana85 said...

2 kali accdnt, seb baik xjadi ape2..
-jhtla mulut pakcik tu!dia pny salah xcakap-

Cik aiNa said...

to misz zana:

pak cik tu mmg mulut jahat!!!

yashaifulyayah said...

cian kat dia.. btw ok la.. bak kata bapak.. upss bapak mertua awk tu "ini la namanyer pengalaman..kalau kite x kena camni..kite xkan rase..dan xkan ade pengalaman.." so pas ni becarefull.. :D

Cik aiNa said...

to yashaifulyayah:

hee..btol2, x kena..xdela pengalaman..kan..kan

Ikhwan said...

Kemalangan tak berbau.
Bila2 masa boleh terjadi dan kepada sesiapa pun boleh terjadi.
Namun apabila kemalangan berlaku maka ia berpunca dari ke-dua-dua belah pihak.
Yang penting tabah dan sabar ketika dan selepas ia terjadi kerana beradab sopan serta hormat menghormati itu budaya kita.

norhafiz said...

kesimpulan..
saba je la..
ingat la org yg tersayang..