..

Friday, December 11, 2009

Potong Quee yu yuw


Kejadian bermula apabila seorang wanita ni memotong Q semasa aku tengah beratur kat ATM machine yang berlokasi di KL Sentral, kira-kira setahun yang lalu.


Aku : Babe..u tengok pompuan ni, selamba badak je potong Q i..
Babe : A'aa la..suke hati die je.
Aku : Sepak bontot laju2 baru tau..

Dan..tiba-tiba..

Wanita itu berpaling ke belakang..iaitu ke arah aku ngan babe aku tu...tengok aku cam nak telann dowh. Die dengar rupanya..ingatkan kurang pendengaran dan kurang penglihatan.

Aku : Pehal??
Beliau : Beratur je la depan.
Aku : Ko tu potong Q apsal..
Beliau : Mulut cam longkang..arapkan pakai tudung.
Aku : Muahaha.
Babe : Tak padan ngan pendek minah ni, cakap banyak lak.
Beliau : Biar la aku pendek, Allah sudah bagi aku macam ini, aku terima saja, ngak apa-apa kok..*ade penambahan di situ. aku kureng pasti minah ni Indon ke Sabahan.
Babe : Eleyh..nak cite bab Tuhan semua, cermin la dulu diri sikit..pakai seluar pendek, tudung tah kemane..ade hati nak berceramah.
Beliau : membebel dan terus membebel.

Sekali aku lempang minah ni, mau melayang ke angkasa..hahaaa.

Motif?

Kita ni dilahirkan ada akal fikiran, ade mata, ade telinga..pakai la semua pancaindera yang Tuhan bagi tu. Jangan la jadi "bangang". Kesian kat orang lain yang dah berkurun beratur, tiba-tiba die pergi potong Q baekkkk punya. Sangat la tidak adil kan? Kita kan ada budaya, budi bahasa. Aku? owh..aku sangat pantang dengan orang yang takde kesedaran sivik macam tu.

Biase la orang kita ni, mereka lebih suke bersikap tidak endah pada sesuatu perkara..nampak orang potong Q pun, mereka rileks saje. Ye..pada sesuatu keadaan itu adalah elok, tapi sampai bilakah kita nak kena biarkan je orang yang macam ni? Mereka perlu disedarkan oke! Kalau cara teguran tak berkesan, pakai la cara lempangan..konpem berkesan..miahaha!!





50 comments:

Admin SatuJutaIdea said...

Some people tak faham apa itu beratur ... mungkin IQ terlalu rendah atau adab terkurang ajar. Jadi, kalau ada peluang, ajar je la apa2 yg patut :)

black_mel said...

brutal btul cik aina nie..
tp org mcm tu mmg kena ajar mcm tu jer...org lain penat2 beratur,dia senang2 jer nak potong que eeewwww uuuu..hehe..xtau nk eja mcm cik aina tulis..mls nak check..

M_Lex said...

garang nya.
haha.
blog walking

Cik aiNa said...

to admin:

hahaa..btol3..
tp pmpuan tu kena ajar cara gitu la kot.

Cik aiNa said...

to black_mel:

oiii..
eja elok2..
hancus ayat i,,huahuaa.
memang patut di ajar org cmtu..
kesian kat orang lain.

Cik aiNa said...

to m_lex:

tidak garang..nak mengajar beliau sajork..hahaa

sasha* said...

hahaha u pun tak beragak.sekali dia dengar dah haha.tp bagus gak yang dia dgr.biar padan muka ajar sikit org gitu muahaha

fathiahRAIHANA said...

alah sedap je dy kata arapkan pky tdung mlut cm longkang
jelez lah tu
dy ta pkay tdung tdung pom
ta bole brmulut spt kitaa
miahahahahaa :DD
akak npe ta sepak jewp bontot dy time dy mbebel tuh ?

Cik aiNa said...

to sasha:

tu la yunk..
rs nak cili je mulut minah tu..
mulut die lagi longkang oke,
bengap lak tu

Cik aiNa said...

to fathiah:

sis mmg ingat nak sepak je die tu,
macam2 yg kuar dr mulut die..setan la, ape la..ya Allah, nasib baik sis sabar lagi, klo tak..makan penampo la pmpuan tu.

mulut die lagi longkang..kot. hahaa

riBEna said...

ziera sokong2!!!
lempang dan sepakan padu lebeh elok
hahahahaha~

Cik aiNa said...

to ribena:

yup!!
jom join akak..
hahaa

eyra said...

plg taleyh bla na bertuhan² sdgkn die sndri ta pkai tdg
btw, iera mmg tasuke org potong queue
sound direct je bia trase, fadan muke ;D

sukiminna said...

kenapa ko tak lempang pastu ko mintak maaf..hehehe

y@n@ M!B said...

perghh..siap bertikam lidah lg tuuu...mmg xleh trime btol jmpe org cemtu..ish3~

rathiqah azmira rosli said...

kalau rat pun bengang gak.hehe

♥ juhairah ♥ said...

best betul cik aina.. hahaha.. skali kena sound pakai slua pendek, xde point lah die. wakaka.. padan muke. sape suroh xg skolab blaja beratur 'angkat-jatoh' tu. yay!

intan izani said...

paling pantang org potong queue kan?
tak kira la masa ngah beratur atau kat trafik
geram jek

Cik aiNa said...

to eyra:

hahaa..ye la..
sound direct je,
nak pendam2 tak guna,
orang camtu dah terbiase la kot

Cik aiNa said...

to suki:

aku nak jugak wat camtu..
tp kesian kat die,
da la pendek,
keseorangan lak tu

Cik aiNa said...

to yana:

pmpuan tu saiko,
berlagak cam bagus..hehe

Cik aiNa said...

to rat:

semua org pn bengang, cuma xnak luahkan..hurm

Cik aiNa said...

to jue:

dlu time skolah,main2..haha.
x pergi assembly la tu..haha

Cik aiNa said...

to intan:

xde kesedaran sivik,
mcm gitu la kak

Judiene said...

uiks, sngnye akak tu potong Q
len kali jgn sepak bontot dia
tp tarik rambut dia pastu sepak belakang lutut dia
sure jatuh tergolek nnt
mwahahahahaha!!

Cik aiNa said...

to judiene:

hahaa..good idea!
nanti la klo jumpe die lagi..
nak buat camtu..kayh

♥ juhairah ♥ said...

betol2. haha.. time skolah die yg jadi pengawas kot, yang tolong suruh 'angkat-jatuh'. tu yang x merasa nk berbaris mcm mane. :p

Cik aiNa said...

to jue:

owh..terase diriku..
diri ini juge pengawas..huahuaa

Miss Hirose said...

waaa beraninye die..
tabik spring la..hihi

Cik aiNa said...

to miss hirose:

xdela brani sgt..
tp org cenggitu kena ajar..haha

nurulhudaresad said...

dpt klik nuff aina...



huhuhu...mmg hangen la jumpe org mcm neh...sebenarnye die marah2 tu nak cover blk sbb die da potong Q....

Cik aiNa said...

to nurul:

btol tu..
die da malu..tu nak kaberline tu..muahaha

KayZ said...

klau pompuan dah berbincang...
laju ajer komen bertambah...
ahahaha... saja gurau...

tapi sepatutnya cik aina bagi jer lempangan tersebut. biar jer dy dan org seperti dy rasa keperitan hidup klau cara teguran xberkesan. i sokong cik aina...

Cik aiNa said...

to kayz:

tp pmpuan je yg ramai komen nie..heheh.

mmg dah ringan tgn time tu, nak lempang je beliau..huhuu

meo188 said...

kalau die buat mcm tue kat kg boyan sblh kg sy... sy dan kawn2 boyan sy akan ikat beliau kat pokok rambutan dan letak kerenngge dlm seluar die...

geram

Cik aiNa said...

to meo188:

uih..best tuh..hahaa.

Eryati said...

salam cik aina...
ngehehe...sabahan ker?..sy pon sabahan gaks..ahaks...tp rasanya minah indon kut...atau terindon..coz sy abahan pon tak guna 'kok'...tp klu sy jumpa org cengitu..pet...bg cap lima la..

Cik aiNa said...

to eryati:

yg kok tu sy tambah sendiri..haha
tp mmg x sure la..sbb biadap btol la.
sket lagi nak kena lempang

Aidi-Safuan said...

ala,dia tak perasan tuh.marah plak...

~@k1 is @utuMn!~ said...

same goes 2 me last thursday..
kt care4 alamanda...
blkg aki ad pmpuan ngn ank dia nk susu.. so dia bg ank dia susu smbl bratur~ pas2 ad MAKCIK ok!! ngn troli besa ptg tros blkg aki...
my bf say g tlg.. memle x pe la pas2 tgk ad lg MAKCIK nk ptg Q.. aki pon ke blakang amk bakul akak 2..(seket je pn brgnyer...) tros byr kn.. setel!

makcik2 2 xkesian lgsg pdhal akak 2 ngn baby kecik.. kne susu kn.. ad brg.. nk kne byr.. trok3!!

hanaahmad said...

ni la malaysia sbnrnye..rmai yg xreti nk beratur..men terjah je...

Murky said...

haha..pantang betul haku kalau org duk potong2 que neh, xkira lar kat atm ker, tol ke, mana2 lah..kalau kat tol tue mmg haku potong balik lepas tue haku himpit dia biar padan ngan muka dia..muahaha

Cik aiNa said...

to aidi:

ahh..mane bole x pasan..
sy besar dr die oke..hahaa

Cik aiNa said...

to aki:

org skg da mmg x berhati perut..ish..
anoink je kan

Cik aiNa said...

to hana:

tah la..dunia dah maju, zaman dah berubah katekan

Cik aiNa said...

to murky:

aku jugak pantang..
tah hapo2 je kan.
sound tepat je senang..

Cik aiNa said...

to murky:

aku jugak pantang..
tah hapo2 je kan.
sound tepat je senang..

Siti Fatimah Nabihah said...

*^%$#... dah la ptg Q org..pastu nk kata org mcm tu lak.. haish..mmg tut tut la. hahaha

Cik aiNa said...

to siti:

hurm..
tu la org yg xnak ngaku kesalahan sendiri..isk..

..She's sO €iRa.. said...

baru ku perasan entry ini!
u'r with me kan that time?
u wrote it exactly as wat had happen dear..haha lawak2