..

Monday, January 11, 2010

Cek pertama..dan tips ber"nuffnang"

~Apekah ini?



Cheque pertama yang baru diterima. Cek ni untuk earning yang aku cash out bulan 11 hari tu. Boleh la kalo stakat nak wat beli choki-choki ..pastu bagi adiah kat mel..haha. Sungguh eksaited seperti seorang yang jakun apabila memperoleh cek neh... Woaaaa...woaaaa...kembang 3 mangkuk. Sila la menyampah ye kawan-kawan sebab aku pun ekceli menyampah nak buat entry ni..sebab takut korang menyampah..haha. apekah?


satu sudah dibayar, 2 belom

See..berblogging pun boleh buat duit. Best kan? Tapi jangan kerana nuff, kita hilang nikmat berblogging yea. Haa..alang-alang "show off" cek tu, meh aku bagi tips sikit pasal nuff versi aina ye..bukan versi otai Hoo..atau sape-sape. Tips ni untuk newbie nuff je, kalau yang dah terer dan earning riban-riban tu..korang buat2 tak nampak je la ye. Lagipun ni khas untuk aie..semalam die tanye aku pasal nuff. Oke aie..here we go..

Tips :

  • Pastikan kat dalam blog tu, dah ade 3 ads unit..iaitu LR (between content), LB (header) dan SS (sidebar). Sebab kebarangkalian untuk iklan keluar tu tinggi sikit..sebab ade 3 tempat kan.
  • Unique visitor = kite kira unique visitors, dan ianya akan di reset setiap jam. Jadi, kalau nak blogwalking..pastikan blog yang kite pergi tu, tuan die on9..hehee.
  • Kalau nak buffered, maintain traffic 100 above. Tapi nak best, maintain la 300++ per day. Bile macam ni, agak senang sikit nak dapat buff.
  • Earning dah cukup RM50..cash out je terus, tak payah nak tunggu lame-lame..sebab bila dah cash out untuk kali pertama, kebarangkalian untuk dapat buffered earning adalah tinggi. ecehh..pandai lak aku.
  • Bile sudah ade buffered juga, sila maintain traffic anda..lagi banyak unique visitor yang anda dapat, lagi banyak la earning anda untuk hari tu.
  • Jangan hairan jika earning untuk normal ads anda agak menurun apabila anda sudah mempunyai buffered sebab tapak untuk ads tu telah di ambil oleh iklan untuk buffered ni. Tapi buff earning anda memang masyuk la kan.
  • Bintang tu? owh..yang tu merujuk kepada payment history kite, iaitu performance kite based on previous payment. Ala..buff yang dah jadi metered. Lagi banyak bintang, lagi oke la..kalau boleh biar penuh camni ye..

    "show off" lagi..nyampah aku!!
  • Istilah buffered campaign takde oke! ia buffered earning..dan bile dah tamat tempoh, jadi la metered earning.

Tu la je la kot..sikit2 sudeyh, banyak2 takleh..sebab aku bukan otai pun..muahaha. Lagipun aku sendiri rasa nak termuntah baca entry neh, apetah korang..kan..kan? Bukan nak "show off", berkongsi sajork..dengan orang-orang yang baru..kayh.

Chioww!!!


P.s : Teruskan mengisi "tabung kawen" saya...saya kiss anda 5 kali..mmmuahhh5x!!



107 comments:

izzahfarhana said...

hehe jom menabung ;)))

Melz said...

hihi kaya dah kau aina :P

Rash said...

congratz =)
thanks 4 sharing..
tp rash xphm yg no 2 tu..
klu owner blog xonline nape? xkira unique visitor ker?

Cik aiNa said...

to izzah:

jom yunk..menabung utk masa depan..ahaa

ASaDa RyutaRo said...

saya jelesss!!! jelesSS!!

ASaDa RyutaRo said...

saya jelesss!!! jelesSS!!

fecha said...

cik aina..
nk tnye,klu2 awk jenguk blog sy,awk tgk nuff sy asik kuar ads yg 2 je..xde ads lain pun..so earning sy statik jer..agak2 nape ek?

♥S@R@♥ said...

sy xmenyampah pun baca..coz wlpun dh agak lama berblog ni..tp still xtau sngt pasal nuff ni..bila tgk org dpt cek n tunjuk bape bnyk yg die dpt dr en.nuff..baru la semngt berkobar2..huhu

tp bnyk istilah yg sy xfama cth:

Unique visitor
buffered

pe2 pun terima kasih bnyk2 sbb share pasal nuff ni..

Cik aiNa said...

to rash:

bukan2..
maksud aina..kite blogwalking dengan harapan org pun dtg blog kite kan, so..kalo nak kumpul traffic utk jam tu..kite gi blog org yg on9..kebarangkalian dorang dtg balik tinggi.. hehe.

Cik aiNa said...

to asada:

jangan jeles..

Cik aiNa said...

to asada:

silalah jeles..haha

Cik aiNa said...

to melz:

berkat ajaran ko jugak..kan..kan.
kembang le tu

Cik aiNa said...

to fecha:

ade ads tu je?
dekat akaun nuff ade tulis buffered x?

klo xde..ads biase..means, xde org klik la.

♥Hernee Nazir♥ said...

bgus tips ni..

nEa FleriDa said...

beshnyer dye:)

Cik aiNa said...

to sara:

welkem sara..
aina pn berkongsi je,
dengan mereka2 yg baru..

Cik aiNa said...

to hernee:

tips ringkas je kak

Cik aiNa said...

to nea:

best jugak la...ngeeeee

Cik aiNa said...

to nea:

best jugak la...ngeeeee

Jieda said...

thanks la kongsi info kat sini..lain kali posting la banyak2 info nuff ni ye

Cik aiNa said...

to jieda:

oke2..klo dapat smbutan, next time aina bg info lebih detail sket

asilahkassim said...

aina, thaks 4 tips.. sy da link blog aina kat post sy..hehe :-)

Cik aiNa said...

to asilah:

heee..welkem2..

fiD said...

tq 4 da info, hehehe,, kak join la grop Blogger Tegar Malaysia kat FB.. hehehee

[z@ck] said...

boleh dipraktikkan ni..
saya budak baru blajar..
=)

black_mel said...

waa...jeles2...mana value dia?pm me ok?hehe..

farenova said...

bestnye!... tq for the tips ye aina gojes

Cik aiNa said...

to fid:

tidakk mau ..hehe

Cik aiNa said...

to zack:

sila2..praktikkan

Cik aiNa said...

to black_mel:

hoh..sebok je nak tau..hahaa
xleh disclose la..P&C

Cik aiNa said...

to farenova:

alaa..tips biase2 je kak..
tips poyo..hahaa

syafawani said...

besnya..tolong saya~ngeh3

Cik aiNa said...

to syafa:

berkongsi ape2 yg patut..

Jogger said...

utk cik melz je ker???...


jeles arr nih... muahahahha

Cik aiNa said...

to jogger:

nak jugak ke?
boleh2

Jantan Terhangat said...

eh bnyk nye camne u buat ad tu
u byr rasuah kt naff ek..hehehe

nape aku dpt baff 1 tmpt je..tidak..

wah dah sampai cek!aku tau bape

Cik aiNa said...

to JT:

i mandrem suh naff bagi banyak2 ads kat i..miahahaa.

hish ko neh..senyap2..jgn bocor rahsia

Ery Farieha said...

tenx2 :) tp mmg la. ads kat cni ade je. x tdo2 pun. huhuhu.

Cik aiNa said...

to ery:

welkem2..tu ads buffered

mrym said...

cik aini....cmne nk gerakkn earnings tuuu..memadai kah biler org msok je? or nk kene kelik ads tu skali..
huhu

skng tgh sempit ni :( sob2

Aie Seifer said...

alahai..dh 39 comment..post tuk 'khas' tuk aie tapi aie org ke 40..haha....sedey btl..neway aina,mekasihhhh..hehe..sori td xrep cuz ade lecture full day..

Fid a.k.a Unrez said...

wahh.. coki2 pon sedap2.. send kt adik nih satu.. nak gak.. hihi.. =P

~0~ said...

thanks for da tips

Jantan Terhangat said...

huhuhu mandrem? ni mesti minta tlng Degawan..dasar!
hahaha

'AQILAH said...

nuff baru 6 ringgit..thanks !

Ms.Independant said...

Wah! best nye!

tapi nuff saye asek tdo jek...
T_T

pudding pie said...

wah, jeles sungguh!
hehehhe..

mekasih atas tips tuh

y@n@ M!B said...

yeayy..suke bc tips nuff aina..sbb mmg berkesan pd saye ye kwn2 sekalian..huhuhu~
smbl bc n3 smbl klik2 flymas mobi..lalalala~ ;p

tinta lughahwi said...

salam..ape akn jd klu ter 'klik' iklan kt blog sndiri...hehe..bdk bru belajar..

cik EPAL said...

waaa..bestnyaa..boleh share duit..hehe :)

mka said...

syukurlah...makasih nuff sdn heheh

black_mel said...

waa....nk tau jugak..waa...jeles2
...haha..rajin2 menabung yer..nnti kenduri cik aina buat western tau..dh boring mkn nasi minyak..dapat makan beef steak ker lamb chop ker..ok jgk...pencuci mulut bt strawberry cicah choc..

Cik aiNa said...

to black_mel:

wahahaa,,gaya macam makan kat otel paip star je..wokeyh, no prob

Cik aiNa said...

to mka:

heee..tengkiu nuff

cikmemy said...

aina..x paham la buffered earning 2....hukhuk,,,minx tlg explain leh...thanks...hihi

Cik aiNa said...

to cikmemy:

owh..buffered earning tu macam earning utk ads baru yg running kt blog kte. cth macam iklan milo aina tu..die ade je..tak zzz. buff earning die update tiap hari..

Cik aiNa said...

to pudding pie:

sile jeles..sila..hehe

Cik aiNa said...

to cik epal:

buleh cik epal..kite gi tgk muvi nak? pastu sy banje keyepsee

Cik aiNa said...

to tinta:

klo terklik takpe..tp jgn amalkan selalu..kayh.

Cik aiNa said...

to yana:

yeke yana?
ni terharu dan terase nak berkembang semangkuk neh..haha

Cik aiNa said...

to mrym:

owh..iklan tu untuk diklik..tak klik, x dpt la earning

Cik aiNa said...

to aie:

tu la pasal..aie no 40..ingatkan ble jadi no 1

Cik aiNa said...

to ms.independent:

iklan ade time2 die kuar..

Cik aiNa said...

to aqilah;

xpe..sikit2 jadi bukit

Cik aiNa said...

to fid:

nak jugak ke?
nah,,amek 5 bungkus

Cik aiNa said...

to JT:

Yela..takleh cara kasar, kite pakai cara halus la..gituw

Cik aiNa said...

to ~O~ :

WELKEM2..HEE

ziha said...

gud info aina!tahniah2!
jeles ni..haha..

♥ juhairah ♥ said...

aaa.. best nye cik ainaaaa... buff jue 2 hari ni mcm x muncul langsung. mmg jue dah hilang ke buff tu ek. traffic jue teruk gile sminggu ni. 100 pon x cecah. sob2

CikMin said...

wah..bagus!cikmin buh tabung kawen aina...aina buh tabung jajan faheem....weeeeee...

@juera said...

jeles nye ko dh cash out..i nth bile la nk cash out..sploh hinggit pn menangis nk dpt tuuu...ngehx3

Cik aiNa said...

to ziha:

jeles jangan tak jeles..haha

Cik aiNa said...

to jue:

ye jue..mcm aina jugak..klo x on9, traffic menjunam aa

Cik aiNa said...

to cikmin:

ye cikmin..mari kite menabung..yeay

Cik aiNa said...

to juera:

ala...takpe, lame2 nanti banyak le tu..kayh

mrym said...

hi cik aina,,me again..

cmne nk kejot kn nuffnang tu ye blk2 tido je....ngonpius ni

booh7979 said...

Wah bestnya dah dapat cek!! keep it it girl!

Cik aiNa said...

to mrym:

ssh nk kejut tu..sbb iklan ade masa die kuar..hee~

Cik aiNa said...

to booh7979:

ye babe..da dpt 1st cek daa..buleh buat beli choki2..haha

Fikri said...

waa, dah kaya jgn lupe bwat kenduri kesyukuran. hehe.

Cik aiNa said...

to fikri:

yee...buat kenduri kawen terus nanti.

cik EPAL said...

haa..nak tengok muvi apa?? boleh ajee...jangan lupa kfc :D

::Leily | Ummi Alya Husna:: said...

salam cik Aina..
lol, bestnyer dh dpt cek..
mesti byk kan..
tqvm 4 sharing all info. sgt2 berguna utk sy as new blogger..
epi bloggings ya.. :D

sasha* said...

yang,atas nasihat u i dh cash out kn earning yg pertama i hehe

F U N F A B U L O S I T Y said...

kayo wehh cik aina..hehehe
;D

wazy said...

Heheheh mesti seronok kan bila dapat cek ni :),semoga semangat blogging takkan hilang begitu aje k,hehehe support industri blogging malaysia ni yeahh r0ck

Cik aiNa said...

to cik epal:

wahh..demand! hahaa

Cik aiNa said...

to leily:

same2..
saje je nak berkongsi..

Cik aiNa said...

to sasha:

bagus yunk bagus..
ikut nasihat i..
insyaallah, pasni u dpt buff..
ecehh

Cik aiNa said...

to fabulos:

boleh la..klo takat nak beli fair lady tu..muahaha

Cik aiNa said...

to wazy:

yup..hidup blogger Malaysia..haha

lionteen said...

br dpt 3rm lebey..
sgt slow la..
huhu

Eyriqazz said...

congratz...teruskan usaha...

F U N F A B U L O S I T Y said...

giler fair lady teros?waaa...nak gak camtoh! ;D

Noorlaila Mohamed Nor said...

ohh byk input gak ni
huhu
ayuh memenuhkan tabung kawen
hehe

EmI said...

wah bgs gak tips ni bg owg baru mcm saya.huhu..

Cik aiNa said...

to eml:

hehe..ye2..sila la amalkan

Cik aiNa said...

to noorlaila:

yuk3..penuhkan tabung saya yeaa

Cik aiNa said...

to fabuloso:

yela2..beli yang buy 1 free 1 laa

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

toce..toce..haha

Cik aiNa said...

to lionteen:

meh aina bagi kat lionteen sket..mau? hehe

F U N F A B U L O S I T Y said...

camno la nak buek bagi bintang tu penoh?5star tu...skunk duk taraf 3bintng ag..tahun bile ntah ler nak naik 5star tuu.. ;D

wawan said...

thanx sebab bagi tips!!!!!

=)

Rara said...

congrateeeeeee yayang >:D:<

nareiQa said...

memberi inspirasi sungguh :D
bersemangat! :D

♥ifa tasya♥ said...

sys,ifa nk tnye,cane nk kasi ade buffered earning???coz ifa check earning hnye ade campaign je,ta de lak dye tulis buffered earning..huhu

AzrinBME said...

Tips menarik dan masih menunggu bila nak dapat cek pertama dari nuffnang