..

Monday, February 22, 2010

JANGAN BERLAGAK MACAM BAGUS BOLEH??!!!


Aku tak paham dunia sekarang ni, sebab ramai giler kot yang masing-masing nak tunjuk hebat. Kalau nak tunjuk hebat, sendiri-sendiri poyo..lantak kau lah..ni tak, asek nak menjatuhkan orang lain..pekejadahnye? bagus sangat ke kite ni?


Ape ade pada angka?

Kalau dah lama berblogging pun, tak payah la nak tunjuk bagus sangat..walhal tak bagus mane. Sebab aku tengok "ade" je yang dah lame berblogging tapi masih menunjukkan sikap rendah diri, bukan main sembur je. Kalau mengira dari segi angka..tak ke kite akan nampak stupid di situ. Kite kena ingat, berblogging adalah mengikut citarasa sendiri..jangan la nak tunjuk kite ni hebat sangat. Jangan suke-suke hati nak cakap entry orang lain tu macam ''sampah". Itu kau menghina orang lain! Tak belajar ke?

Ramai orang kite ni yang tak sedar diri...itu yang susah nyer. Macam style kat sekolah, ade style ragging..haii, kat dunia blog pun ade jugak ke?

Kepada newbie, blogging la mengikut citarasa anda, oke! Kalau nak cerita pasal hari ni makan ape, berapa kali, hari ni buat ape, esok nak buat ape,..teruskan. Kite yang baru ni slow-slow belajar, slow-slow betatih...tak payah nak gelojoh sangat. Aku sendiri pun dalam proses nak belajar, bila makin lama..makin banyak benda yang kita boleh belajar..so dari situ la kite boleh improve skill blogging kite untuk ke arah yang lebih baik dan berusaha untuk menjadi yang terbaik..mungkin. Jangan hari ni anda start berblogging , hari ni jugak anda nak terus ikut cara berblogging macam otai. Kalau takde yang baru, maka takde la yang lama.

Kita ada citarasa sendiri, maka ikutlah citarasa kita selagi ia tidak salah di sisi undang-undang, agama, dan menjatuhkan mana-mana pihak.

Orang kite lebih kepada suke meng"kondem" orang lain. Ukur kain di badan sendiri dulu...kalau kain dah terlebih, baru la bagi kat orang lain. Kalau kain sendiri pun tak cukup...baik jangan, nanti nampak apa2 yang tak patut....hahahaaa.

Ya..entry aku pedas, sape nak terasa tu...terasalah. Malas dah nak jaga hati orang..sumpah penatt!!



91 comments:

Nescafe ais said...

Ya ampun..Gua tak bersalah.

p/s: Saya budak baru belajar.

F U N F A B U L O S I T Y said...

yup-tabik kat cik aina-takder yg baru maka takder yg ler yg lame- ;D

MrCongeniality said...

org kata :

"ukur baju....jangan di badan artis"

org la kata..~

:P

black_mel said...

thnx cik aina...entry yg bagus....ader jugak kawan masa2 newbie tp dh fames lupa kawan...belum lagi jadi kawan makan kawan...

setuju..setiap orang ada cita rasa sendiri...

Ieda Al-Habsyi said...

yeahhh!! adikku aina memang bestt! betoi kata ko tuh! aku sokong! :)

ween said...

love this entry, thumbs up! sgt agree dgn ur statement (bold in red).

memang la, terasa hati bila ada blogger yg directly ckp lifestyle blog sgt bosan n budget celebrity mcm Hanis Zalikha T___T

luckily, sy xpernah terkena comment2 spt itu. tp, bila tgk other blogger yg kena condemn, mcm sedih n kasihan :(

but, cik Aina sgt humble :)

yott said...

aku suka post ini..
selepas beberapa bulan berblogging..aku pun notice ada sesetengah blogger yg macam ni... sesekali perasan bagus takper..tapi jgn terlampau perasan..tak elok utk kesihatan...hik3..
sorry.. kalau comment aku ni tidak disukai

Cik aiNa said...

to nescafe ais:

hahaa..anda kena masuk penjara..sebab byk bagi tutorial kt saya.

Cik aiNa said...

to fabulosity:

btol..kite semua bermula daripada "baru" ke "lame"...

Cik aiNa said...

to Mr:

ukur di badan artis..konpem x cukup..wlaupun kain dah ela2 dah..hahahaa

Cik aiNa said...

to black_mel:

ye mel..kalau boleh kite xnak la jadi macam tu, kacang lupakan kulit. tapi yang "kawan makan kawan" pun ramai je..

sasha* said...

i paling SETUJU dgn entry ni yang.knp ada org lain yg nk kata entry org tu mcm sampah?dia siapa?kita menulis sebab dpt duit dr dia ke?

tak pyh peduli org mcm ni yang.kita tau apa kita buat.selagi tak menjtauhkan diri sndiri dan org lain,just go on.

ini negara demokrasi.kan?tp jgnla main sembur sesuka hati je.berblogging dgn ikhlas sudah.

pstt lari topik ke yang?
:P

Cik aiNa said...

to Ieda:

sokong berape peratus ni kak? ahahaa.

Cik aiNa said...

to sasha:

betol..kite kan negara demokrasi..ape daa!!

i da penat nak ikut telunjuk orang..sebab kite masing2 dah besar, boleh ikut haluan masing2.

tak dinafikan..kite juga perlu ade guideline, tapi jangan la smpai terlampau2. nanti hilang nikmat untuk berblogging.

P.s : untuk u yang, kawan2 "otai" tu buleh la tolak lam longkang..haha

izzahfarhana said...

tah dr mana ketembokkan mereka nak kata entry org len mcm smpah pdhl mcm mana dia tau entry dia bgus utk org lain?sdgkan dlm dunia ni mcm2 org mcm2 prngai.Ada sua baca ilmiah ada suka tgk lifestyle org.Alaaaa cool lahhh

Cik aiNa said...

to ween:

orang bile dah bajet bagus ni susah la kan. ape salahnya kalau dah bagus, tegur la orang secara sopan, dan berhemah.

Lagi satu, jangan suke nak tunjuk hebat dengan memperlekehkan orang lain.

Cik aiNa said...

to yott:

kalau perasan bagus tp tak menjatuhkan orang lain xpe, ni kalau sampai menghina orang lainn, pekejadahnya.

Cik aiNa said...

to izzah:

btol tu..masing2 kan ade citarasa sendiri. kenape perlu nak suruh orang ikut citarasa die? bagus sangat ke blog die tu..hish..x paham btol!!

cik ian@aH Lian~ said...

susah juga
nak terasa,
sebab tak tahu
ditujukan pada siapa.
haila...~

Cik aiNa said...

to cik ian:

susah nak terase..sebab anda tak bersalah..hahaa.

Wanie-san said...

btl 2 aina!
buat jew entry ikot suka suki kita..
xpyh ikot org laen..wat semak jew..huhu

lizz said...

beb, persetankan mulut2 org. i selalu dapat email n kutuk entry i macam ni macam tuh. ah, peduli ape kan? biarkan. buat apa saja yg u suka. hohoho

Cik aiNa said...

to lizz:

yeke?
smpai bagi u email?
huu..parah!!

persetankan beliau2 tu beb..nape hasad sangat! x paham gue

Cik aiNa said...

to wanie:

ye wanie..citarasa itu best!! yeahh

Cik Biol said...

cik aina senyum2 jgn marah2 nanti ilang sikit jelita kan ke rugi dah le nk naik pelamin x lama g hehe :)

Cik aiNa said...

to cik biol:

i x marah babe..i nasihat.

mane boleh marah...kang hilang kemachoan..hahaa.

P.s : i macho...yeahh!!

farenova said...

sapa tak sayang mulut tu aina, meh akak kasi sikit, huhuhu, tulah mcm2 org ada kan, ape pun aina senyum sikit, nanti nak kawen dah tu harus maintain ayu..ape akak ngarut ni huhu

Cik aiNa said...

to farenova:

ade je kak..tapi aina malas la nak bagi detail..tak pasal2 aina kena cop laser lak..haha.

tapi sekadar meluahkan perasaan x puas hati je

zures said...

Dik Aina...akak bagi 5 bintang utk post ni..memang pun..akak pun baru je nak belajar berblogging ni tp bila dah ada suara-suara sumbang macam tu...terkurenglah sikit...Cayook Aina kata-kata mu membangkitkan semangat akak balik dik...

Honey Bee said...

alamak cik aina dh marah...
but thumb up for this entri..
i like...

Putra Gunung Berapi said...

Salam Kak..hehehe betul kate akak tu...saya juga dak baru hehehe dan minat menbaca n usya2 bila free..tapi cam ade dak2 cerita pasal makan ke pe ke bagi saye ok pe hehe.sbb tu luahan die atau pun lain2 harap korang sume enjoy k.sbb blog ni tak ade pun menyatakan syarat2 yang tak leh..kecuali melanggar hukum2 agama :) tu yang penting bagi kita :)

Cik aiNa said...

to Putra :

yelaa..sebab itu kan hak masing2..
dulu akak pun camtu, awal2 blogging cite pasal makan, kuar dating, etc..etc..lame2 improve la sket2...

jangan la gelojoh sangat,
yang penting kite enjoy blogging..yeahh!!

Cik aiNa said...

to honey bee:

x marah..aina cuma meluahkan ape yang terbuku di hati. aina jenis x suke simpan..nnti meletop! haahaa

Cik aiNa said...

to zures:

persetankan suara2 sumbang tu kak..
kite ade citarasa masing2.
nak berblogging bukan ade rules xleh cite sal makan ke ape.

name pun lagi PERSONAL BLOG..rileks la..ape mau kecoh!!

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

salam..

kenapa mesti dye bongkak erk?? dye dengan kita tak de bezanya tetap manusia... tapi yang bezanya dye seorang blogger yang dah lama.. kita masih baru.. baru nak bertatih, baru nak belajar... adoyai.. kenapa la dalam dunia ni ada orang mcm tu???

Cik aiNa said...

biase la..da lame, mesti nak tunjuk hebat. senior la katakan..nyampahh!

NiNa' said...

suka ayat : ikutla citarasa...


baru2 ni agak serabut.. jd blog pun serabut juge.. ehehhee

Cik aiNa said...

to Nina:

xpe nina..slow2 blajar..awal2 mmg camtu, nak kena arrange btol2..kan

elmo said...

err.. selalu dengar kes macam ni.. adehh.. dalm berblogging pown ada yang nak tunjuk bagus.. -_-"

Cik aiNa said...

to elmo:

ade je..macam2 kan.
xpe..abaikan mereka..

Lekir said...

sabau.. sabau...

nasihat ikhlas daripada blogger baru ni.. huhuhu

Cik aiNa said...

to lekir:

yea..oke2, bersabau le ni..haha

Eyriqazz said...

Aina,siapa yang berlagak ye?Sabar2,nanti eyRiqazz terjah blog Aina yang comel ni..

Haneem said...

yeah! entri terbaik! two thumbs up! xde yang baru xdelah yang lama. setuju. setuju.

=)

-aTie- said...

atie dh lame berblog tapi xpnah pun kejar nk org kenal..hehehe puas ebrblog if dpt tulis pe yg hati nk luahkan. dpt lawatan, komen n follower itu bonus. yg penting dpt tmbh penglaman

Khaizarien @ atie Blog

farhana ghafar said...

SETUJU!!! Memang dah lama dah terbuku kat hati ni kak Aina. Hmm...Yeah kagum dengan blog2 otai yang berkualiti entry dia. But, macam Hana memang jenis yang tak reti membuat entry2 spt mereka kay. Kadang2 ada baca entry budak2 ni konon nye suruh ubah gaya penulisan sebab asyik buat entry pasal diri sendiri..syok sendiri..ape lah lagi macam2 diorang cakap. Dah kalau otak kita limited pada menda alah tu jer..tak kan nak paksa2 orang buat entry pasal isu semasa...tutorial, tips2, lagi bermacam menda alah yang good2 yang boleh buat blog femes dengan segera mereka??? Tapi tak di nafikan..pemikiran kreatif boleh di asah..tapi tu lah kalau diorang buat entry macam tu. HAna terasa gak. Hmm~

zuri3389 said...

entahlah tak tau nak cakap.... blog saya hanya untuk kenangan untuk anak2 saya je...berbentuk diari juga..itu pun kalau org nak baca..terpulanglah.... nak kutuk2 orang wat blog mcm sampah tu tak penah lagi.... saber je lah..manusia macam tu le... saya juga penah kena maki kat blog saya...

Cik aiNa said...

to zuri:

yep2..macam aina, aina menulis mengikut gerak hati aina, tapi alhamdulillah, setakat ni ramai je yang baca, dtg folo..aine berterima kasih pd yang mengokong.

aina --> xnak jadi sombong

Cik aiNa said...

to farhana:

yela..klo kite buat entry mcm dorang, dikatanya copy n paste pulak..xke masalah nyer nanti.

tapi xkan semua blog nak kena buat hal isu semasa, tutorial, tips..bosan hokayh.

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

hahaa...nak terjah2 aina?
okeh2..aina tunggukan kemunculan entry terjah dari bro eyriqazz.

Cik aiNa said...

to haneem:

gimme five haneem..
xde baru xde lame..
semua bermula dr "baru"
full stop.

Cik aiNa said...

to atie:

ye atie..kite mestila nak berblogging untuk kepuasan..itu lg baik..kan.

kenape harus ikut orang lain..cipta identiti sendiri...yeah!!

F I T said...

lantak diorang la nak tunjuk pandai..biarkan si luncai terjun dengan labunya..kalau tegur pun bukan nak makan saman..mengabihkan bogheh jo..hehe kita blogging cara kita sudah..BTW keep on writting.. entry ni cam muhasabah diri lak untuk saya :)

Helo rempit Malaysia. Korang tak cukup power sebab ini lagi power!

Cik aiNa said...

to FIT:

Hahaa..btol2..biarkan saje si luncai bersame labunya..yeahh

iera said...

btol 2 cik aini... Klu dh lme berbloging x semestinya otai.

Iera pon dh 1thn lbh b'bloging nie. Dh lme gak la tu dikira kot. Tp...sure2 lah iera bkn otai psl byk lgi yg iera xtau.

makin lama kia b'bloging...mkn kita sedar byk lagi sbnrnya yg kita tak tau. Lgi lama kita b'bloging...lgi byk ilmu yg dpt kite pelajari. Jgn anggap dh lama tu kira dh otai psl spnjg hidup nie kita akn sentiasa belajar...belajar... dan terus belajar

Cik Rara said...

sokong! :)

umie said...

eee..jahatnya org tu...xbaik tau ckp post org mcm sampah..mungkin dia bajet post dia ok sgt kot...kalu berblogging nak ngutuk post org memang patut dia x lama dalam dunia blogger ni...org buat post utk kenangan dan nak kongsikan dengan org lain..bukan nak diburuk² seperti sampah..nak gak tau sapa org tu...nak tengok dia punya post tu "OK" gak ker?

Cik aiNa said...

to cik rara:

sokong byk ke sket ni?

Cik aiNa said...

to umie:

tu la pasal..mulut xde insurans...nyampahhh!!!

Cik aiNa said...

to iera:

sokong iera..
idup ni sampai ke tua pn banyak menda yang kite boleh belajar..

ape la ade pada angka tu..nothing!!

monica said...

sy x terasa..:D

thanks for sharing..:)

Cik aiNa said...

to monica:

anda x terasa sebab anda x bersalah..hehe

ajie said...

ntahle.. spanjang perjalanan ini, (macam lagu zaiton sameon pulak) teman baca entri sahabat2 tak pernah pulak rasa ada yang sampah2 ni.. yang penting hepi.. siapa yang kata macam tu kak aina?

as known as qimie

Cik aiNa said...

to ajie:

ade la..xleh dedahkan.
maksud beliau macam entry pasal personal..mengarut2 ni macam sampah. huh~

13d4 said...

saya jugak x bersalah.. wiwit!!! hehehe... u... sabar sabar au.. nak kill them.. i bantu k~ hehehe

Cik aiNa said...

to ieda:

hahaaa..buleh jugak..jom!!

isha said...

saya budak baru
tolong ajarkan

Cik aiNa said...

to isha:

aina x reti mengajar..hehe

CikJintan said...

hahaha....mmpu gelak jer..berlambak dah yg wat entry kutuk entry org lain..hah budget bagus..hehee...suka hati la kan nk citer sal mkn ke ape ke,blog kita,taknak bc sudah..hahaha....cooolllllllll

illy ariffin said...

setuju sgt dgn ur post ni =)

very very very very setuju!

kalau teror tu jgn berlagak sgt betul tak?

tp i real life takde la teror mane pun.. hampeh je =) ish geli

Cik aiNa said...

to cik jintan:

tu la pasal..xnak baca duk diam2 sudah..ni x, ckp macam2..heee

Cik aiNa said...

to illy:

yep..kalau dah terer, ape salahnya rendah diri..itu lagi dipandang mulia..

amalhaj said...

assalamaulaikum cik aina!
intai2 ajer, xpayah idang kopi.

TerunaGiler said...

blogging ngan berforum memang tak same.. klu blogging ni pada aku tak kisah la dia nk cakap pe.. cara camner dan bahasa yg digayakan.. Nak tegur mgkin kene study sikit ayat kite .. mgkin leh gayakan ayt tegur tu satu guraian.. lagipun kami2 newbie ni la yg akan menambhkan traffic otai2 smua...

Kite newbie takpelah dia org otai kite petai.. kami jalan tak dipimpin lagi di sisihkan..

maisyara Pot! Pot! said...

yup. dulu mai ade wt blog ni mcm tmpt statu n mood jep.. but, mai kne sembur dgn sowg blogger ni. trus stop tulis2 mcm tu.. smpai kn satu thap mai ade smbur balik kt dye. ada entry khas utk blogger sombong mcm dia.. hehehe.. :D

siapa dia? biar ler sesiapa tk tahu.. coz, mai tknk aib kn dye.. :)

p/s: ayat mu sungguh pedas n berbisa.. suka seh! ^^

Eyriqazz said...

siapa yang buat aina marah tu, cpt2 minta maaf sbelum aina yg comel ni bertukar jadi Hulk...hik3,just kidding...untuk aina,meh eyriqazz kasi pantun :

Orang berlagak pedulikan dia
Berlagak pandai alahai kononnya hebat
Orang mengata memang di mana2
buat orang yng mengata,cpt2la bertaubat

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

woahh..siap ade pantun untuk aina..terrrharu..haha.

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

woahh..siap ade pantun untuk aina..terrrharu..haha.

Cik aiNa said...

to mai:

yeke?
sampai camtu sekali...huhuu, sangat melampau la kan. orang camtu mmg bajet tersangat bagus tu..campak je dalam longkang.

Cik aiNa said...

to teruna giler:

btol2..xyah pimpin pn xpe..
bukan nak angkuh, bokan nak bongkak,,
tapi kalau cara pimpipinan tu penuh dengan riak..baik tak payah. belajar bertatih sendiri..itu lebih baik!

Cik aiNa said...

to amalhaj:

hahaa..umah saye mmg xde kopi..ade milo je.

illy ariffin said...

hehe.. guess what i buat entry pasal post cik aina ni.. guess what? nampak nya sudah ada yg terasa.. terus delete entry2 yg poyo..

hehehe.. funny =)

Yanmie said...

yes dear....k.yan setuju dgn aina...mmg lately ada blogger yg suka mengkondemkan sesama blogger, yg jadi mangsanya newbie...klu salah tegur je jgn kata entry macam sampah, buat blog semata2 nk duit..k.yan ada baca tu. rasanya k.yan tau aina tuju entry nie kat sapa..hehe..takpe dik, asal mcm aina ckp tu "Kita ada citarasa sendiri, maka ikutlah citarasa kita selagi ia tidak salah di sisi undang-undang, agama, dan menjatuhkan mana-mana pihak." so harus respek org lain. ada apa pada angka?? k.yan nie blogging dh 4thn dh...tp nk kira angka buat apa?? jgn anggap diri tu baik sgt...adoiii dear...k.yan setuju ngan entry nie. secara tak langsung
boleh membuka mata diorg...

Pssttt!! yg x tahan tu kan bila diorg ckp mcm tahik...aduhaiii...sabar yea...adat manusia..apa pun sokong aina chika...yeehhhaa...

rasanya nie komen k.yan paling panjang kt entry aina..haha..pnjg lg nie, tu pun dh pendekkan tu...ekekke


www.yanmieonline.com

Cik aiNa said...

to kakyan:

mak aihh..memang berjela ni kakyan...tapi xpe, aina suke. memang pon, berlagak tak kire tempat..asal nampak je tempat ade newbie..mule la nak berlagak. who knows..newbie ni akan lagi terer dari otai tah ape2 tu. setakat nak cakap pasal lame berblogging? aina rasa aina pun da lame ade blog..cuma x penah update! 1st entry mase 3 taun lepas..haha

LuVidA^^ said...

gud one!
blog kite, suke kite nk merapu ape pon..hehe...x baik la kalau nk ckp entry sampah ke ape kn?

:D

respect others...bukan nye besar sgt dunia blogging ni....x baik mjatuhkan orang lain...doce...

9w2ayn said...

wahh.. i like entry nih.. saya sokong sangat2 dengan sepenuh hati.. sukati la kan nak wat camne pun.. janji sendiri puas ati.. hehe

p/s- ampun, menyibuk kat sini lak.. saya pun masih dlm proses pembelajaran.. hikhikhik

ZE said...

DA, sape die tuh??
ces ces ces..=)

Cik aiNa said...

to ZE:

ADE LA...mane boleh gtau...hahaa

Juz Wan said...

Xd ke tips 4 man??
i'm curious..

jmpot komen blog..
new up8..

http://wanameer.blogspot.com/

Cik aiNa said...

to juz wan:

tips ape tu?

cik syazni said...

mmg stuju berjuta2 kali.
paling bnci org yg xsuke blog peribadi. tak paham maksud blog gamaknye.