..

Monday, March 8, 2010

Halimah jongang, Fatimah juling..persendakan mereka?


Mesti ramai yang perasan dengan cerita baru kat Astro ni kan..malam tadi ade tayangkan kat astro prima.."Fatimah Juling". Ayoo..lepas Halimah Jongang, keluar pulak Fatimah Juling. Lepas ni ape pulak ye? Bagi aku, kalau di ambik dari sudut positif, maka postitif la impaknya..tapi kalau diambil dari sudut negatif, makan negatif la impaknya. ehem2..macam impak maksima kaedahnya.

Secara peribadi, aku memang sukee layan cite "Halimah Jongang" ni, suke sebab lagu ciptaan Eddie Hamid tu je. Selebihnya, aku tak suke sangat pun..layan gitu-gitu je. Tapi malam tadi, terkejut aku dengan cerita baru kat astro prima tu.."Fatimah Juling"...nama pun dekat-dekat dah tu..mah..mahh. Yang sorang juling, yang sorang lagi jongang.

Kadang-kadang kalau difikirkan, memang tak patut la kan. Sebab ape tau, sebab kesian kat mereka-mereka yang bergigi jongang kat luar sana. Konpem dorang terkena tempias sebalik cerita tu..dengan kata lain, dicop atau diejek...hishh!! tak baikk. Bukan mereka mintak jadi macam tu pun. Kalau budak-budak sekolah yang bergigi jongang pulak, paham-paham la kan..kalau diejek oleh kawan-kawan yang nakal..ape perasaan mereka?? Mesti kecik ati. Dah la cerita tu ade lagu "Jongang..jongang..jongang..halimah gigi jongang"..konpem ade punyer yang kena ejek kat luar sana. Sebab aku pun ade je kawan yang bergigi jongang, bermata juling.

Tapi kalau diambil dari sudut positif, cerita ni ade bagusnya jugak. Dimana, ia bagi kesedaran dan semangat untuk mereka yang bergigi jongang supaya tidak merasa tersisih dan malu untuk berhadapan dengan masyarakat hanya kerana fizikal mereka yang tidak sempurna.

Bagi aku mereka dan kita sama je..takde beza. Kerana mereka juga manusia..cuma berbeza pada fizikalnya saja. Kalau mempunyai kawan, teman yang berfizikal camtu..jangan la ejek mereka. Tuhan itu Maha adil oke. Tak kena kat kita, kena kat anak kita esok-esok. Takpun, ditakdirkan kita eksiden, gigi semua berterabur...sekali sambung balik, jadik jongang cemane?

Oleh itu..mari la kita renung-renungkan dan selamat berfikir.


P.s : Pendapat korang..cerita Halimah Jongang dan Faimah Juling tu elok ke tak?






63 comments:

makdara terdiva said...

macam2..haishhh!!..
mengaut keuntungan dari kekurangan/kelemahan org lain..

pasni kuar plak din sengau..

Cik aiNa said...

to makdara terdiva:

ye kak..keluar pulak din sengau kan..tunggu je laa

sasha* said...

kesian.i pn xpaham apa motif ntah.lagu eddie hamid tu i dgr pn nyampah.ntah apa2 ntah

sasha* said...

kesian.i pn xpaham apa motif ntah.lagu eddie hamid tu i dgr pn nyampah.ntah apa2 ntah

Cik aiNa said...

to sasha:

tu la..taknak dorang dipersendakan je

Miss ... said...

x elok la cik aina sbb manusia lebih suka amek yg negatif dr positif hehe..yg pasti kompom yg jongang2 akan diusik dgn lagu cerita tu jongang2 hehe

Liyanaa. said...

lepas ni mesti ada latifah gigi rongak pulak T___________T

apahal tak guna nama lelaki contoh seperti ismail juling ke pak mat tempe jongang ke atau latif rongak ke

Cik aiNa said...

to liyanaa:

tu la yang..
sume nak pakai name pmpuan..
lepas ni buat name din sengau lak..

F U N F A B U L O S I T Y said...

bile ler nak berkembang cite2 melayu ni kan?
rasenya hampir 95% pelakon yg sama je..ayoyo ;D

Cik aiNa said...

to Miss... :

haa..tau xpe.
orang kite mmg ramai yang berfikiran negatif..jadi, xyah la wat cite2 berunsurkan camni

Cik aiNa said...

to funfabulosity :

yelaa..dah macam xde pelakon lain kan..pelik!

Hazzy Ishak said...

dlu penah jugak tgk
semenjak keluar siri ni dah tak layan

Fina Fento said...

boleh kalau nak buat cite pasal ni..tp bg bermoral la..ini tak..hmm..tah la..

ika. said...

mestila tak bagus cite2 cmtu. wt org yg jongang & juling low self confident nk bhdpan ngn org sbb malu bila cite tu di tayangkn.. lagu pun mcm kurg ajar, sbb budak2 dok nyanyi lagu tu dh skrg nie..as org yg penah bgigi jongang, mmg atiQ bantah skerasnya kak aina.. :)

just call me uncle said...

uncle sokong ckapa mak dara terdiva tu ..mengaut keuntungan dari kelemahan orang lain..mmg lah setiap cerita ditunjukkan moral fo story mori..tapi impak kepada orang lain. dulu cerita si capik dalam RTM pun camtu jugak..ini halimah jonggang adeii uncle nak komen banyak2 pun uncle takde astro..cerai talak 1 hahaha

Cik aiNa said...

to uncle:

owh,,uncle da ceraikan astro?
kenape tu? ahaaa.

yelaa..mane boleh nak untung dengan cara camtu kan. kesian orang lain..

Cik aiNa said...

to hazzy:

jom ramai2 jangan tengok..hehe

Cik aiNa said...

to fina:

x suke sbb nanti mcm lagi ramai kena ejek je..

Cik aiNa said...

to ika:

yela..kalau aina sendiri yang bergigi jongang, aina rs rendah diri jugak. tambah2 lagi kalau budak2 duk ejek..nyanyi2 lagu tu. hurmm

LuVidA^^ said...

hm..bak kate penerbit die akak a.aida...die ade motif baik kuarkan cite-cite cmtu...mcm yg cik aina ckp la, kene amik positif....bnde ni bg golongan tersebut lebih bersemangat.

tapi masyarakat kite....macam x amik positif je...lebey amik yg negetif...lagi2 budak kecik la...hehe...jgn kite yg da besar panjang ni nk ejek org lain jugak sudah la.

Cik aiNa said...

to luvida:

kite boleh agak..budak2 mmg mengejek la kan. tp kesiaannn jugak, kalau ade adik2 yang bergigi jongang..hurm.

kalau yang besar ejek2 jugak mmg teruk la kan

Mashii said...

jahat..takle la nak wat tajuk camtu... siap wat lagu...pehtu yg berlakon pun macam haram..macam main2 jer benda tu...betul cakap cik aina..budak2 mana tahu fikir lagi..mesti dorg ejek2 budak2 yg ehem2..jahat la diorang..bukan taknak fikir positif..klu hal2 macam ni tkada yg positifnya sbb pelakon yg berlakon pun macam mempersendakan watak yg dia pegang..gerammm sgt semalam tgk iklan dia..

Cik aiNa said...

to mashii:

aina pergi sogo last weekend ternampak sorang sales girl ni..bergigi jongang la, dlm hati terfikir..mesti ade yang ejek die ni. kesian oke.

cik ian@aH Lian~ said...

anak buah cik ian asyik nyanyi jer mlm tadi lagu tu,
rasa mcm nak cubit2 jer...tak suka!

Cik aiNa said...

to cik ian:

tu la..budak2 mesti suke lagu2 camtu..kan

siti nur fadhilah said...

tak suke sangat cite tu kak...lagu dia lagi la...hampeh je..tak de value langsung..

kesian org yg de kekurangan tu...saya bace paper ade budak taknak pegi skolah sebab asyik kne ejek jongang...mak dia risau sebab tahun ni budak tu nak pmr...mcm mne tu kak aina?

Cik aiNa said...

to siti nur fadhilah:

yep,..itu yng akak maksudkan.
kesian dekat budak2 sekolah, kena ejek. paham2 je la lagu tu bukan susah pun nak nyanyikan.

budak2 nakal..konpem ejek budak2 yang kekurangan ni..cam hampeh je kan

Jantan Terhangat said...

first of all..

aku rasa cerita dia ok..jln cerita dia ok..

tapi membawa masalah dia adalah lagu dia je..x perlu la kot..lagu2 juling n jongang tu..

cerita dia aku tgk xde masalah..kalau diorng remove lagu dah ok..

Cik aiNa said...

to Jantan Terhangat:

btol3.
lagu tu yang menjadi masalah sebenarnya.

amie said...

ok je citer nih..
dakni pandang dalam sudut +..
:))

Cik aiNa said...

to amie:

jadi..kena pikir sudut positve la yea..

mrs.ecam said...

ontah la aina...aku pong de sdara terdkat yg jongang...adk badik die pong ejek die so camane 2???....bdk2 plak nme pong bdk...mudah terikot...cian la spe2 yg terkena tempias 2 ek...tp aku skuarge mmg ske lyn cite halimah jongang 2....heeeeeee peace

Cik aiNa said...

to mrs.ecam:

adik bradik pun join sekaki ejek tu masalah tu,..heee

. ieqa . said...

orang yang name Halimah ngan Fatmah pun mesti terase walaupun diorang ta jongang and juling sebab kesamaan name diorang kan. sian². huu

Cik aiNa said...

to ieqa:

betoll tu dear...

ZIANA ♥ FARREL said...

sorry! i mmg xlayan cite ni, jgn harap boy dpt tgk bile i ade kat umah.sbb bg i cite macam ni menjatuhkan martabat kaum wanita.nape wanita je yg kena??laki pn ade jongang gak! juling gak! kondem sama dia!!!hahahha gile emo!

Cik aiNa said...

to ziana:

tu la babe..lepas ni buat lak cite din sengau..pakai name lelaki. kan.

Rashid said...

salam

adoii tak boleh bagi komen le sbb tak tengok citer tu.

Apapun kita semua adalah sama. Insan yang menumpang sementara di bumi ini. so layanzzz pun kena sama. Jangan bezakan fizikal..

Cik aiNa said...

to rashid:

yep..sokong.
kite semua mahkluk ciptaan Tuhan, x perlu nak beza-bezakan

ElyaElmo said...

Org kita dh kekurangan idea kott..nk buat drama...so buat tajuk mcm tu..mmg tak patut pun buat citer tajuk nk kutuk org...lepas ni,lagu fatima juling melekat dekat bibir budak2 kecik. ri tu i gi mamak, dgr budak2 pun pandai nyanyi lagu jongang2..jongang2...haihh...ape nk jadi laaa dgn industry kite ni..ecehhhh :D

Cik aiNa said...

to elyaelmo:

yela..niat mereka mungkin sekdar untuk berhibur tapi mereka tak sedar yang sebenarnya mereka sedang menjatuhkan maruah pihak lain..haihh, x paham!

g-mie said...

salam cik aina..
kes2 camni pernah timbul kat lagu Ali Mamak, lagu yang diubahsuai dari lagu asal (dari Tan Sri SM Salim tu..)
lepas tu senyap isu tu..

cter Halimah Jongang tu, OK laa.. rasa nya x laa sampai terlalu merendah2kan org2 seperti tu.. cuma, mereka ni xde idea lain kot nak buat drama.. sperti yg dinyatakanoleh MakDara TerDiva tu, mengaut keuntungan dari kelemahan/kekurangan org lain.. kalau ya pun nak jadikan bahan lawak, isu jongang tu rasa nya tak perlu ditonjolkan sangat kalau nak menarik perhatian penonton.. kan..?

apa pun, kita amik laa mana yg baik.. yg buruk tu, u'oulz pandai2 laa pK eak.. sekian bebelan kali ni.. hehe~

Cik aiNa said...

to g-mie:

yang mana baik kite ambik, yang buruk kite buang. realiti hidup camni la kan.

black_mel said...

yup2...lagu dia memang best....masa dia buat drama dulu dah ok..tp bila dh jadi drama bersiri dah menyampah...tambah2 lak dengan fatimah juling..walaupun x pernah tgk..tp diorg buat tajuk tu,org juling dgn org jongang sikit mesti terasa...

Cik aiNa said...

to black_mel:

masalahnya nak buat2 jongang jadi mcm teruk sangat jongang nyer. orang jongang pn xde ckp camtu..elok je ckp..haihh.

..- +"Ann"+-.. said...

cian kat kengkawan kita kan. tul tu, imagine la klu kita sendiri jongang. gerenti jd ejekan bebudak skolah kan..

nak think positif tp negatif byk depan mata.. alalala.. cmne ek?

AM SYA said...

i x stuju cite tu

cube kt letakkn tmpt kt kat org yg serba kekuragn cmtu?

mesti sedih kn?

ade bdak2 skola smp tertekan xnk g skola sbb xthn kne ejek ngn kwn2

bukankah itu satu fenomena yg x sehat dan memberikan tekanan emosi pd mereka yg bgg jongang mahupon juling?

same2la kt fikirkn~

*ececeh, tetibe ayat skema plak mcm karam sing walia

MsAnisSyahirah said...

salam, nak komen...
hihi...

saya rase kalo nak buat macam ni, baik drama halimah jongang tu pun dah cukup..

tak perlu banyak lagi drama yg jenis camni. cam dah takde idea lak rasenye.. sume sepesen je.. hihhi..

ziha said...

tak pernah tgk cite nih.but selalu org buat review pasal cite ni.n mostly dorg kurang bersetuju...kesian la kan klu kna ejek.tak baik betul.

Cik aiNa said...

to ann:

yela..skg ni yg banyaknya negatif..positif dr segi ape pn xtau daaa

Cik aiNa said...

to Anis:

yep2..drama halimah jongang tu pn dah ckup dah, tak perlu nak tmbah fatimah juling, hasmah sengau bagai..kan. itu mcm da btol2 nak menggunakan kekurangan org lain demi keuntungan tu

Cik aiNa said...

to am sya:

yela..ade masuk lam paper pasal budak xnak pegi sekolah sebab kawan2 ejek die jongang. sangat kesian okE!

Cik aiNa said...

to ziha:

yelaa..cerita tu mungkin berunsurkan positif tp masalah skg banyak yg negatif dr yang positif..hurmm.

Dak Wan® said...

Jongang, Juling, Gonjeng tu semua kira macam Senteng ke?

blueCITY® said...

salam aina,

ini n3 saya pasal ni

http://bluevirgolady.blogspot.com/2010/03/fatimah-juling-vs-halimah-jongang.html

betul juga kaya kamu
ambik +ve
tapi apa kata org jongang dan juling itu sendiri?
ada email dari mangsa jongang di n3 saya ini

heeeeeee

Mr feckry said...

peh best, bos membebel, lu berangan. actually, good taktikal.

Tengkolok Hitam said...

Aku tak suka lawak cam nihhh...

apple said...

well.sal jongang2 juling2 gemuk2 ni da terlalu sebati ng org2 melayu terutamanya.suke mengejek atas kelemahan org lain.sebenarnya cerita2 tu mmg bagus.tp malang,rakyat negara kita masih memiliki pemikiran kelas tiga.dorg takkan pandai menilai sesuatu dari sudut yg positif.
tapi alhamdulillah masih ada yg waras n nmpk kebaikan dan maksud cerita2 sedemikian.

Cik aiNa said...

to dak wan:

haa..xtau la pulak saya..haha

Cik aiNa said...

to blue:

aina dah baca dah.
tu la..luahan hati mereka..hurm.
ntah la..xtau nak ckp ape dah

Cik aiNa said...

to mr.feckry:

ahahaha..tu biase tu

Cik aiNa said...

to tengkolok hitam:

ngeheheh,,saye pun.
tp kdg2 tengok jugak..sekadar suke2 je

eiroul said...

tu lah ....kecian kat mamat jongang...minah jongang....juling juling yg sewaktu dengan nyer....kompom mesti jarang kuar umah lepas nie....