..

Sunday, March 7, 2010

Pengakuan ekslusif seorang gadis : bang..saya nak kawen!!.

"Bang...adik nak kawen dengan abang tapi adik tak pandai masak...boleh tak ni bang?
abang bagi adik masa 6 bulan, alaa..konpem adik pandai masak lepas tu. Abang jangan bagitau mak ye..adik tak pandai masak. Buat masa sekarang ni adik pandai mekap je, later on..pandai la masak memasak tu. "

Itu la kata-kata seorang adik kepada abang nyer.


Adik ni cakap dia tak risau sebab akak kepada adik ni pun dulu masa baru-baru kawen tak pandai masak jugak, tapi sekarang hambek kau, segala mak nenek dia masak. Masakan akak tu sedappp sangat oke.. tahap buleh bukak restoran 5 bintang berkerlipan gitu. Betul, tak tipu..sebab ini berdasarkan kisah benar dari adik ni la. Saya tau sebab saye la ADIK tu..heheehee.



Gambar dari pakcik gugel. credit to hanieliza...pinjam ye kak



Hadoii..tension lak dah dekat-dekat nak kawen ni. Bila orang tanya dah bersedia ke belom, aku mesti jawab belom. Dari segi ape? Nak tau eaa..meh nak bagitau. Ia adalah dari segi masak-memasak la. Jujur la ea, aku pandai masak makanan yang simple saje, tak terer oke. Kalau nak gulai kari semua, fail la kot. Jadi, kalau dalam jangka masa 4,5 bulan dari sekarang..korang ade terserempak ngan aku kat mana-mana kedai makan yang berhampiran dan sekitar KL ni, jangan pelik la ye. Kalau nak tegur, tegur je..camni

hai..makan kat luar je ke cik puan..dapur tak berasap ye?
*konpem aku belanja lempeng cap kapal api lepas tu...siap pakej terus..whopss!!

Bila dah kawen, konpem kena masak, bile dah masak, konpem la kena sedap, bile dah sedap, baru la suami sayang..tak gitu akak-akak dan abang-abang semua? tapi aku tak risau, sebab belajar itu penting..kih..kih..kih.

Aku tau ramai kat luar sana yang tak berape reti nak masak, meh share meh..ape kate anda? Akak-akak hot kat luar sana yang dah kawen, meh bagi tips sket cemane nak tambat hati suami dengan masakan yang best-best. Ade pengalaman, buleh juge kongsi..kalau ade makanan lebih pun, buleh kongsi jugak..takde masalah. Bak kate orang sekarang, sharing is caring..muahahaa.

Abang-abang kacak buleh share makanan ape yang laki suke ajerr la. Jangan jawab "makan bini" sudeyh!!



P.s : megi saya sudah kembang...kih..kih..kih





69 comments:

bilis said...

1st

Cik aiNa said...

to bilis:

ape yang 1st tuh? huhuu

F U N F A B U L O S I T Y said...

fusion food n hotel food boleh?(matiler-ngengada)hahaha- ;D

Cik aiNa said...

to funfabulosity:

mak aihh...itu suda lebeyh..haaha

Miss ... said...

aku terer masak lalala mcm2 boleh ckp je ape maggi spesel,telur goreng masak air petik jari je bley buat ekeke

black_mel said...

hahaha...kalau tegur"hii cik aina,sedap ker makanan kat sini" kene pelempeng x?itu lebih bertapis sikit..hehe....

xpe...belajar masak pelan2..sekarang kan senang...perencah bnyk..kami ddk umah sewa dulu pun masa kari,kurma,gulai.tomyam sendiri..x susah seyes..1st time memang rasa pelik..lama2 makin sedap...try and error...

Cik aiNa said...

to miss... :

ahahaa...megi special saye pun retii

Cik aiNa said...

to black_mel:

tu la pasal..perencah byk je kat kedai..ape susah..kan.

tomyam aina reti buat, sedap! ahhaa

s y i e r a said...

almk ,
kene blaja msk nih .
aduihh

Cik aiNa said...

to syiera:

haaa..sila belajar masak dr sekarang dik..

amie said...

hahahaha..
dak gedik saye pon tak reti masak..
yang die tau sup pebret die aja..
tp bukan pebret sayee..
so nak kawen lmbt lg la..
hakhakk..
mkn bini??
nyumm..
gagagagaga

Cik aiNa said...

to amie:

hahaa..biase pmpuan tau masak mkanan pebret die. aina pn reti je masak sup ngan tomyam..sebab dah pebret.haha

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

eh mra pun tak pandai masak.. tapi nak kawen jugak.. boleh tak???

sekarang ni macam tak suka je masak, tapi nanti ada suami konfem rajen memasak.. boleh gitu??

siti nur fadhilah said...

tak suke masak dan tak reti jugak...naseb belum cukup umo nak kawen..ahaha..

(eh2..sebenarnye,naseb belum ade balak a.k.a calon sehidup semati..chet!);) belajo pelan2 kak..tak susa buat telur mata kerbau goyang..ngehehe

Lt. fDanialz said...

aina kaple.. mai la belajaq masak dengan i.. i punye masak tahap restoren 3.8 bintang.. sure ternangis kesedapan u punye hubby rasa masakan resepi i ha3

Cik aiNa said...

to danial:

haii..cam pelik je kalau u terer masak. ntah hape jadi kat laki i nnti..haha

Cik aiNa said...

to siti nur fadhilah:

telur mata kerbau goyang cemane tu dear? haaha..baru tau ni..seyes

Cik aiNa said...

to mra:

ahaa..boleh je. dah kaween, konpem kena masak kan. xkan tiap hari makan kedai..boleh bankrup oke

mira amira said...

suka masak tp x brape reti .
nnti akak dah terer ajar itew masak ek . hehe . =)

Cik aiNa said...

to mira amira:

akak dah terer masak..ajak blogger dtg umah, makan2..wat open house ke kann

Irs ♥ said...

kak aina,seriously,cooking is so simple!betul,saya tak tipu.apa yg akak prlukan,hanya buku resepi je.then lepas tu,imaginasi akak akan bergerak sendiri diiringi oleh buku resepi tu.cewahh!hehe :p

nuriz said...

betol2 tu..nat lelama pandai le masak.blaja dr pengalaman.

iera said...

iera pon xbrpe rti msk. Yg simple2 tu blh lah. Klu cam gulai2 tu xrti...

Akak iera kawen dlu xrti msk pon. Dh kawen pndi je masak... Sbb tu iera xbrpe nk risau...hehe. Nnt dh nk kawen bru rse nk bljr ngn b'sggh2 kot...

Cik aiNa said...

to nuriz:

yela..kalo sekali dua tu konpem la x sedap kan..tp kalau da selalu masak, tak sedap2 jugak..masalah le tu..

Cik aiNa said...

to Irs:

tu la..sis nak kena gi beli banyakk buku masakan..hik3

Cik aiNa said...

to iera:

setuju ngan iera..jadi, x payah la risau..haha

Miss ... said...

cik aina ditag lalala

Jieda said...

akak ni aina..lepas kawin baru terhegeh-hegeh belajar masak.masak sayur yang senang tu mentua yang ajar hehehe.Nasib baik tak kena ketuk ngan senduk.

Cik aiNa said...

to jieda:

yeke kak? hahaa...masak sayur pn xtau ea? nasib baik mar mertua oke..kann

Cik aiNa said...

to Miss... :

laa..yeke? tag yang mane tu? ngehehee

LuVidA^^ said...

saye nk kwen gak.
tp blum blaja masak.
uwaaaa

Cik aiNa said...

to luvida:

jom dear..lepas abes jogging, kite masuk kelas memasak lak..nak?

Zaidah said...

asben kekadang tak kisah nak masak ape yang penting kita masakkan untuk dia...dari air tangan kita sendiri..sedap tak sedap belakang kira...dah memang tugas kita masakkan untuk suami...

Cik aiNa said...

to zaidah:

ye kak..yang penting kite pndai tmbat hati suami kan. sedap ke x..itu blakang cite..

NAJ HEBAT said...

wawawa.. cik aina nak kawen.. weewwiit!!

x jemput naj ke? haks!

x pe.. x reti masak jgn riso.. nnt kalau naj jumpa kat kedai makan, naj join the club ngan cik aina.. naj pon bukan nye reti masak.. kalau stakat potong bawang, keret, kangkung tu boleh la kot.. haks!

x pe, kalau dapo x berasap, meh sini, naj asap2 kan.. madrem sikit.. fuuh!

mrs.ecam said...

lex jek la cik aina...aku dr kawen smpi skang wiken jek msk...2 pong klu x kuo jenjalan la....lg plak weekday aku smpi umh dh mlm...kdng ktorg mkn kt luar dl sblm blk umh...kdng x mkn mlm....so x kesah...tp klu hubby mntk mskkn pape kne la msk...insyaallah pas kawin kt bleh terer msk ngan sndirinyer...keh3

Cik aiNa said...

to naj hebat:

boleh2..dekat nak kawen nnti aina nak ajak sape2 yg nak dtg..hehe.

owhh..xtau masak jugak eaa?

welkem to da club..haha

Cik aiNa said...

to mrs.ecam:

kalo sblom ade anak bole kot nak makan luar, esok2 da ade anak2..konpem la kena masak.

tp btol la..klo da terpaksa, mmg akan pndai dgn sendirinya.

riBEna said...

sekarang ziera da pandai masak nasi goreng dan dan dan AYAM MASAK KICAP! hahahahaa.. *muke banger jep*

Cik aiNa said...

to ribena:

ayam masak kicap?
best tuu...sis pun reti..ahaa.
jom kite msak ayam masak kicap!

lieya orange M.I. said...

...;epas kahwin, konfem tau masak...makcik lieya selalu cakap camtu

Cik aiNa said...

to lieya:

yela..aina pn salu dengar org ckp cmtu..lepas kawen konpem bole masak punyer. tmbah2 lg, klo tiap2 hari masak.

riBEna said...

alaaa sis da reti masak lame
ziera ni baru nk pandai
hehehe!
jom masak ayam masak merah pulak nak?
heeee~

Privacy_Resident said...

aina = alex. ok dah tu. megi saya sudah kembang.

Cik aiNa said...

to ribena:

ayam masak merah? sedap tuu..nak2. zira masak utk sis..yeay

Cik aiNa said...

to privacy_resident:

alex? wahahaa..
megi saya sudah kembang

Juz Wan said...

pblm pmpnble xlh msk..
pblm laki blr xlh jd imam..

wanameer.blogspot.com
new up8..

Cik aiNa said...

to juz wan:

ye2..same2 la ade probllem..huhuu

Chaon Cornerz said...

masak lomak cili2 padi.. fuhh.. comfirm laki xmakan kat luar.. tapi bukan hari2 la.. nanti jemu.. hahha..

Cik aiNa said...

to chaon:

woaaa...tak retii. kena bukak buku masakan neh

Best Of Me 321 said...

body montok, tp tak reti masak? :)
dont worry, mamak kan ada, makan mamak je la k, jgn perut jd cam mamak sudey :D

Cik aiNa said...

to BOM:

ape kelas makan mamak...kat kt otel la ade kelas..hahahaa

Dr.oracle said...

salam ziarah, ramai lak blogger nak kawen kebelakangan nie, si ryehanna pun nak kawen gak..

hehe, kalo bab masak nie, aku pun main campak jer semua perencah.. pastue makan..

fiD said...

betul tu kak ,bile nie?

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> akk dulu pun ms belum kawin, xreti masak dek non...masak nasik+air je yg reti, haaa...
>> sibbaik dpt laki pndai +rajin masak utk akk, hahahahha..
>> n the best part is akk da pndai masak lauk/gulai skrg ni tau..harusla sedap, w/pun memula try masak dulu rse dia mcm hampeh! =p

Arra JaSmY said...

Xpew sis,masak boley belajar..nnty lama2 pandailah tu.ahaks.

camat pengatin baru yer..:)

Cik aiNa said...

to Dr:

aaa...kt kedai sket punye banyak perencah kan..main campak je la..haha

Cik aiNa said...

to fid:

ape yang bile?
kawen?
lagi 3 bulan

Cik aiNa said...

to afrina:

haa..sy pn 2 taun dr skang mesti terer masak. hik3

Cik aiNa said...

to arra:

take tima la kan..haha

telagaburuk said...

oh megi~ meh sechawe...hehe tu la...belaja msak yg simple2 dulu..mcm masak air ke...grng telur...err masak megi...mmm buat sambail belachan...wah best tu...so kalau nak masak kena ada lesung batu..hihi

Cik aiNa said...

to telagaburuk:

hahaa...yang simple2 boleh je buat, yang pelik2 kureng pandai sket

|Liyan| said...

aina.. we're same lah....... pinjam dialog "abg..adik tak pandai masak.. cuma boleh masak je...huhuhuhu"

Cik aiNa said...

to liyan:

hahaa..boleh la tu..x pandai masak, tp boleee la..

siti nur fadhilah said...

kak, telor mate kerbau tu yang kat kedai mamak selalu buat..dia boleh bergoyang sebab goreng tak garing..yg bahagian kuning tu senang pecah...ala2 msk separuh gitu...hehe.. (loading plak reply..hehe..cubelah nnt)

lari topik > lawo pic kt bride to be tu..ahaha...terharu akak suke...ngehehe...
p/s-tagline pun da line sikit ek...hehe.. ^_^

Cik aiNa said...

to siti nur fadhilah:

ahaa..btw.thanks dear..curi balik..haha

owhh...telur separuh masak tu dipanggil telur goyang ea?
baru ku tauu..haha

sasha* said...

ala belajar slow slow yang.lama-lama perfect la.tgk tak cite dalil cinta?lawak giler dia masak ikan keli gi spray dgn sabun nak kasik buang hanyir bungokssss

Cik aiNa said...

to sasha:

tengok2..ahahaa..
tp i xdela seteruk tu. tau masak tp x terer..tu je. u yang? mesti terer neh

Superwoman said...

takpe cik aina, practise make perfect.. ngeh2.