..

Wednesday, March 17, 2010

Korang kanak-kanak yang lahir zaman 80-an kan..

Termenung sendiri bila mengingatkan kenangan pada 15 - 20 tahun yang lepas. Ala masa muda² la katakan. Cemane kita membesar, apa permainan yang kita suka main, ape yang kita makan, ape yang kita buat kat sekolah. Kalau diingat sekali memang boleh buat aku senyum sorang²..alahai, comel je zaman kanak² dulu.

Dulu....

  • Dulu..kalau pergi kedai beli maggie, baru 35 sen dah dapat sebungkus. Sekarang, mana nak dapat dah. Maggie sebungkus dah dekat singgit.
  • Kalau dulu time rehat kat kantin, nasik lemak baru 20 sen, air 10 sen. Dah kenyang sangat dah tu. Sekarang kalau 20 sen mana nak dapat beb? Ikan bilis sekor boleh la kot. Air dengan harga seposen? Dapat ais seketul je kot. Inikan air kaler², ais kosong pun dah 30 sen sekarang ni.
  • Kat sekolah dulu², selalu ada program minum susu cokelat. Kalau dapat bukan main hepi. Kadang tu, dapat berus gigi dan ubat gigi..seronok oke. Ramai² gosok gigi tepi longkang kelas time rehat..haha.
  • Masa sekolah rendah kalau time habis exam mesti main permainan macam saidina, monopoly, dam ular, donkey, happy family. Kecoh satu kelas kalau dapat main menda ni.



    rindu nak main menda² ni...korang?

  • Balik sekolah, mesti beli ais krim yang harga seposen yang boleh patah kat tengah² tu. Sekarang, mana nak dapat ais krim harga 10 sen. Kalau plastik ais krim pun belom tentu dapat. Ais krim potong pun dah singgit seketul sekarang ni.
  • Dulu, time sekolah..kalau aku minat artis tu mesti beli majalah ke, paper ke..walau sebesar kuman pun mesti kerat² pastu tampal dalam buku..lepas tu salin lirik lagu penuh buku tu. Masuk kelas, takde je cikgu..mesti layan nyanyi ngan kawan ramai² kat belakang kelas.
  • Kalau kat umah, suke main teng teng, takpun congkak, polis sentri pun ye jugak, main baling selipar, main kawen², main anak² (bagi pompuan la) dan banyak lagi. Aku pun hampir tak ingat dah.
  • Dulu masa kecik²..kalau keluar gi mana², jalan sorang² tepi jalan..mana ada orang nak culik, mana ada orang nak usik. Keselamatan terjamin. Sekarang ni mana nak dapat?? Ini kan jalan tepi jalan sorang², jalan kat tempat ramai orang pun boleh kena culik, boleh kena cabul.
  • Internet? Email? PS2? Apa tu wehh? Konpem ramai taktau. Dulu, mana nak ada komputer ni, kalau ada kawan² yang punya komputer kat umah..konpem dia kaya giler.
  • Handphone? Tak kenal kot..botol air bentuk telefon tu tau la. Besar gedabak yang mana kalau buat baling vavi pun boleh melantun balik..hahaa.

Kesimpulannya, kalau korang dah senyum sorang² tu..maknanya korang dah tua dah. Tak payah senyum²..sebab takkan jadi kanak² balik dah..hehe. Aku rasa zaman aku kecik² dulu best sangat...korang?







48 comments:

||| PöJìé PööH ||| said...

alaaaa miss those moments!!
wish can turn back to the childhood..
best kan jadi budak2 dulu, xpayah pk itu ini..

Cik aiNa said...

to pojie:

aina klo gi kedai, tengok menda² tu rasa gatal tangan cam nak beli je.rindu oke. hidup aman damai..best!

cik EPAL said...

saya lahir tahun 90 an :)

Cik aiNa said...

to cik epal:

cik epal muda belia lagi..

nursarah said...

huhu, bab keselamatan tu memang sangat2 benar. zaman sekarang ni memang tak secure. bukan hanya budak kecik, aku yg besar2 ni pun rasa tak selamat kalau jalan sorang2. huhu

Cik aiNa said...

to nursarah:

haa..tau xpe.
kalau duk dalam rumah pn belom tentu selamat. haihh. dunia dah maju, zaman dah berubah la katakan.

black_mel said...

megi 35 sen?dah lama dh tu...time mel x lahir lgi..hehe...

s y i e r a said...

xla .
ira 90-an .
tpo kesah kte sme jeh ;DD
ske2 .
andai masa bisa berputar kmbaliii....

Cik aiNa said...

to black_mel:

btol..dulu 35 sen je. aina suke ratah camtu je..haha. klakar lak

Cik aiNa said...

to syiera:

kalau masa dpt berputar ..alangkah bestnyer. takde la nak pikir pasal masalah la, ape la..hurm

Lya Colours said...

masa sekolah dulu, suka main ceper. ala tudung botol oren tuh. asal cikgu xde je, bantai main atas meja

yg pemes main lobang tikus dgn lompat getah tuh

huh serius best gila lah

Cik aiNa said...

to lya colours:

hahaa..tu pun suke jugak. klo main tu lupa segala, nak makan minum mandi..hahaa

.::WaNiE::. said...

yee maggi 35sen adalah maggi cintan heheh

dan dulu2 susu cokelat tu minum byk2 pun gerenti tak cirit birit cam program susu skrg kan?

Cik aiNa said...

to wanie:

yep..susu skang minum byk2 bole sakit perut..hehee

uncle said...

uncle terda diri ini sudah pelan berumur..apatah lagi bila membaca entry yg penuh bernostalgia nih..ingat dulu kalau ada duit lebih menu di kantin sekolah mesti mewwah..nasi 5posen ..ikan bilis dan lauk ayam, pas tu coca cola 5 posen huhuuuu .. petang selalu tunggu katun He-man, thundercats, voltron, kesatria baja hitam hahaha

uncle said...

dulu twisties 20 posen banyakkkk tak macamse karang ciput..pas tu belikeropk 2 posen bukan nak makan..selak tgk kepingan kad dalam tu kot2 ada cabutan bertuah hahah

~azalea~ said...

a'a.. betol2!! balik skola beli aiskrim yang leh patahkan kat tengah tu..
saya patahkan guna lutut.. ganas sket.. haha... =p

mysarah said...

the good old days kan.. :)

Miss ... said...

cik aina psl pe mcm sama je time kite kecik2 ekk ekeke
ooo patut la aku lahir thn 1982 tp magi plg murah tempat aku dulu 50 sen hehe

:: Feez_Mior :: said...

Rindu zaman dlu.. siap larik dr ayah ble beli eskem pop.. ayah x kasi beli cekedis... :D

Cik aiNa said...

to feez_mior:

hahaa..smpai cmtu sekali ea. eskem ngan cekedis konpem kena beli sbb tu je yg popular time kanak2

Cik aiNa said...

to mysarah:

yep2..tp syg, xleh nk turn back masa tu

Cik aiNa said...

to miss... :

kat klate dlu murah kot..hahaa. 35 sen,pastu 40 sen

Cik aiNa said...

to azalea:

haha,.ganasnye kamu. tp eskem tu best. rs cm nak gi beli sekotak ah..haha

Cik aiNa said...

to uncle:

twisties dlu 30 sen je uncle, tu pun da byk. skg ni mak aihh..mahal giler, dah la ciput

Cik aiNa said...

to uncle:

dlu sy kat kantin sekolah..nasi lemak 20 sen..air seposen..murah sgt. sekolah kt klate..hehe

Nabiel said...

best gile!!
rndu mse zman2 nie~
kaco bdk2 pompuan~hahaha
maen guli~layang2..ehmm~:)

a!Na said...

haha..windu ouh tyme kecik2 dlu...blek skola g kdai mst bli belon yg kne tiup pkai tube kecik wrne kuneng tu...bau bsuk bnd tu x hengat. asl dpt men belon 20 sen tu da la..
haha

Malwana said...

arrkk,,tapi dah tersnyum nih??? xpe2 wat tipu2 xsempat snyum agi,,

jajarina said...

ala, rindu zmn kanak2.. huhuhu
if i cudturn back time, nk g zmn knk2.. takyah pening2 kepala.. tawu main jek 24/7... hahaha
aina, jaja mmg dh sedar lme yg jaja pn dh smkin tua coz ank dh da 2.. huhu

Ery Farieha said...

sy lahir 80-an tp ujung2
ekekeke
hadoii toraa! rinduuuu nyeeee

Cik aiNa said...

to nabiel:

owh..kamu nakal,,kaco budak pmpuan ea..

Cik aiNa said...

to aina:

a'ah..belon kecik tu..bau die kuat tapi best, saya suke. 20 sen satu klo x silap..pastu ade gula2 mcm taik cicak tu..hee

Cik aiNa said...

to malwana:

ahahaa..kantoi. sedang mengulit kenangan le tu..

Cik aiNa said...

to jajarina:

same la kita..aina pn da tua, dah nak jadi bini org da pun. tapi kecik2 best tau main je 24/7 kan. xde nak pikir masalah ape2 pun. pikir main, pastu kena marah ngan mak paling kurang kena rotan sket2..hahaa

Cik aiNa said...

to ery:

hahaa..kire membesar same2 jugak le tu. best time duluuu

FyZa said...

huhu..sy senyum sorg2 baca entry nie..kira tua gak ke? aish..muda g..baru 22..haha

sasha* said...

sume ni mengingatkan i kt zaman dulu2 yang.rendunya.kalau la boleh ulang balik kan.

skrg ni tgk bdk2 dh tak mcm dulu.sume main game psp.kita main pn dulu mainan tradisional kan.

rendunya jd budak-budak :')

Azfarul said...

Bestnyer zaman kanak2
T_T

Cik aiNa said...

to fyza:

ahaa..yep²..22 masih muda.
orang ckp kenangan tu masih segar dalam ingatan

Cik aiNa said...

to sasha:

i rindu tau yang..pegi kedai tgk barang mainan camtu buat i senyum sorang². tersengeh². akak kat kedai tu pn konfius..hahaa

Cik aiNa said...

to azfarul:

jom pakat jadi kanak² nak x?

farenova said...

ohh akak dah sengih sorang2 maknanye mmg akak dah tua hahahaha.. akak dulu main batu seremban, main getah yang lompat2 tu, paling suka main galah panjang..


oohh rindu aiskrim patah tengah huhuhu

BISKUTMARIE(",) said...

hahaha...
tibe² teringat balik memori zaman bebudak dulu...
belum sempat petang da main kat luar...
tah mane la kawan zaman bebudak dulu...
bagus nye dapat jumpe balik...
hee...
:D

pensel kontot said...

dlu ding dang wajib beli
hehehehe

kakngah said...

aku suke wey susu coklat tu. 5 kotak 2 hengget jek.. murah kan..

wazy said...

Hoho terkenang zaman kanak-kanak,ding dang dengan tora tu wajib beli hehehe

-N e Y r A- said...

http://www.ieyra.com/2007/08/anda-baby-80.html

and

http://www.ieyra.com/2008/03/anda-baby-80-part-2.html


hahahahaha