..

Tuesday, March 16, 2010

Sequel : perempuan ke kalau macam tu?


Klik sini untuk terus ke entry lepas.

Pernah aku meluahkan rasa tak puas hati kat sini tentang housemate aku yang agak pengotor tu. Bukan niat untuk mecerca atau mencaci tapi sekadar untuk meluahkan rasa hati yang makin lama aku pendam aku rasa macam nak caci maki je. Aku berharap sangat kalau² beliau baca entry ni. Nak terasa pun terasa la, elok jugak supaya beliau cepat² la sedar diri.

Oke, berbalik kepada cerita entry lepas..beliau ni pernah ada roomate kan, tetapi tak lama sebab sempat bertahan selama 3 bulan je camtu. Maka, kekosongan tu di isi dengan roomate beliau yang baru iaitu merangkap kawan baik aku sejak di sekolah rendah lagi. Awal² lagi aku dah bagitau si membe ni. "kau kena tahan sikit la duduk ngan die ni. kau tengok je la nanti". Ehehe, ayat berunsur ugutan di situ. Aku bukan ape, cuma kesian je la kat membe aku tu nanti.


Seminggu selepas tu, membe aku ni mula meluahkan perasaan. Tak puas hati itu, tak puas hati ini. Dan beliau mengatakan budak ni pengotor. Pergi je keje, katil tak berkemas, alat² solek berterabur atas katil, baju bersepah. Bawah katil tu semua ada. Kalau beliau makan, pinggan mangkuk yang masih bersisa tu ditinggalkan di dalam bilik. Jadi, membe aku ni la yang terpaksa menahan bau-bauan semua tu. Dan memandangkan kawan aku ni "baik hati", die la yang mengemas bilik tu dan tolong "adik comel" ni kemas katil dan tolong lipatkan pakaian² adik comel neh. Part yang paling best, membe aku siap offer nak tolong basuh baju "adik comel" yang bertimbun tu. Baik kan membe aku?!!


Pernah masa aku tengah melepak² dalam bilik membe ni, ade sekor lipas montok melintasi kami. Ohooo..terkejut i taw. Terus melompat tak hingat la kan. Itu baru lipas, kalau tikus cemana?? Dan untuk pengetahuan korang, kawan aku kena gigit ngan satu serangga berupa ulat gonggok yang berwarna hitam camtu. Nama serangga tu "charlie" kot..ntah la charlie caplin ke charlie angle ke..hahaha. Serangga ni serius berbahaya sebab sekali kena gigit, die punya kesan tu sampai berkudis² dan lebam² lengan membe aku. Parut tu takyah cakap la. Kena gigit sekor je, tapi kesannya ya Allah..teruk jugak. Aku tengok pun terkejut..tu nasib baik kat lengan, kalau kat muka??? Serangga tu datang dari bilik tu la. Kalau serangga tu terus ke bilik aku cemana? Nauzubillah..taknak!!!



Korang yang prihatin, kasihanilah daku..oohh..tetibe kan. hahaa


Tabiat beliau yang malas nak basuh pinggan mangkuk sendiri tu sampai kehari ni tak berubah². Membe aku ni pun selalu je sound tepat kat beliau. Kalau kena sound die memang la buat, tapi muke ketat la. Aku punya tahap kesabaran sampai ke hari ni still ada lagi dan memandangkan lagi 2 bulan aku nak blah dari rumah tu, aku butakan mata je la. Kalau buat² celik, ade jugak orang yang kena maki kan..kann.Sound² secara halus tu ade la..hehe.


Kesimpulannya, jangan la jadi pemalas sangat. Sampai makan pakai sendiri pun tak terurus. Kita ni pompuan, esok² nak kawen, nak ada laki, nak ada anak..nape perangai pemalas tu tak berubah². Kalau "adik comel" akak baca post ni, akak nak tanya ni..."adik terasa tak?? "Akak tau adik takkan terasa punya sebab hati adik tu kering macam dedaun kekeringan yang layu berguguran!!!


83 comments:

s y i e r a said...

hish .
agak sengal melampau kot .

BULLET said...

ade lagi rupenye minah tu...ingtkan dah pindah dah

Cik aiNa said...

to bullet:

ade lagi bullet..hari tu die oke kejap, skg buang tabiat balik..haih

Cik aiNa said...

to syiera:

memang melampau dik

makdara terdiva said...

dik ko duduk dgn manusia ke jin??? haihhhhh!!..jom duduk dgn akak..lalalaal...

Cik aiNa said...

to makdara :

ntah la kak..duk ngan alien kot. seb baik x sebilik ngan die..hehee

sasha* said...

lah ingatkan dh berubah bdk tu yang.apa kate u bg dia baca blog u.senang sikit huhu

ana Yg Ceria said...

hihi mesti owng timur kan haahah sama la dgn housemate ana pengotor mkn ja pandai nk basuh pinggan walawehh..nasib la dia duk bilik sowng...basuh bj pandai nk lipat malas nk mampus..xlehh duk ana tgk basuh sepuk ja atas katil..tp ana dia dh berumur da..

~Kak AZZ~ said...

Akak dh biasa dh dgn perangai org mcm ni Aina...

Dulu masa zaman akak keje, duduk hostel. Ada satu grup ni masak rajin, tp bab nk buang smpah punya la liat. Kdg2 sampai berulat sampah dorang tu, tp still buat dono.. Kdg2 tu kitorang tolong gak la buangkan, tp kalau dh selalu sgt mana boleh tahan... Bila kitorang sound, dorang sembur kita balik... sabar je laa... huhuhu..

Segala2nya bermula dr rumah... Kalau kat rumah dh biasa bermalas2an, pegi la kt obesi manapun ttp buat perangai yg sama...

Akak setuju Aina buat entry mcm ni... Sapa nak terasa, lantak dia laa.... hahaha...

helena's said...

humak ai pengotor gila...

suh je la kawan aini tuh keluar..ngeri pulak cikhel..

diri sendiri pon susah najk urus ke??

Cik aiNa said...

to sasha:

ade lagi yang..die dah selesa hidup macam tu.

Cik aiNa said...

to kak Azz:

btol tu kak..segalanya bermula dr rumah. kalau kte jenis pembersih pegi ke mana pun, oke je. kalau jenis pengotor xyah ckp la..hurm

Cik aiNa said...

to ana:

ops! ana..aina ni pun orang timur tau. Kelantan lagi. Dan buat pengetahuan ana, budak tu bukan orang timur.

Cik aiNa said...

to helena:

tu la..membe aina da berkira2 nak pindah da tu.

Ejamaria said...

hahaha... akak pernah dpt housemate cam ni... ktorg dajalkan dia... sume mug dan pinggan yg dia guna biar dlm sink... sendiri punye simpan kat bilik... jag air kosongkan... sape haus pandai2 la cari mineral water kat kedai, part yg paling best - baju yg sepah2 dah basuh ke belum ke, ktorg biarkan selonggok sampai die pun tak tau mana baju bersih mana yg kotor... hujung minggu keluar jgn ade kat umah... pas tu pandai pulak membebel pinggan tak basuh la... rumah tak sapu la... hujung minggu takde org la... hahaha - masa ni yesss - hati kering...

Cik aiNa said...

to Ejamaria:

hahaa..yeke kak?
wahh..bagus aa korang. tp masalahnya budak ni hati kering kak. klo takat buat camtu konpem die x heran. rasanya klo letak pinggan mangkuk yg dah berkulat tu atas katil die ke almari ke..oke kot.

ZiE FAUZi said...

alahai...ingtkan dh abis citer ni...bersambung lak yer... org mcm tuh tak sesuai la kawin,dik... silap2 rumah huru hara... takut laki lari lak tengok perangai mcm tuh...

Cik aiNa said...

to zie fauzi:

blom habis kak..ade sequel ni..hehe

RaMa2UnGU said...

sabau aje la..perangai pemalas ni kalo dilayan samapi ketua la mcm tu je....hamboi22..melampau la pompuan tu kn...

Cik aiNa said...

to rama2ungu:

beliau sangat over.yep2..kalau dah tabiat, agak susah la nak ubah.

ElyaElmo said...

cik aina.........eeeeeeeeeeeee lipass???
apekahhhhhhhh?penternak lipas berjaya ke dak tu???
nk imagine pun geli kot!!!~

Zumie said...

kalau da biasa hidup camtu sampai bila2 camtu..terus terangla aina kat dia :)

Cik aiNa said...

to Elya:

haha..ye la tu kot. lipas dah suke die

Cik aiNa said...

to zumie:

kawan aina dah selalu sound die, tapi die buat bodo je. ntah la

cik EPAL said...

mari kita duduk bersama :D

Cik aiNa said...

to cik epal:

jom!! cik epal pembersih kan..kannn

ZIANA ♥ FARREL said...

ish...alamak lupa plak nama binatang tu..scary ok binatang tu.binatang tu akan ade kt tempat2 lembap & kotor.pengotornye roomate u tu..suh kwn u pindah bilik la..sebab bila dh kena gigit mmg kudis xhengat punya..ish...

Cik aiNa said...

to Ziana:

i mmg nak suh kawan i pindah masuk bilik i ke wt masa skg. yela, minah tu x pikir pn orang lain. tah pape!

Jieda said...

hisshhh..sakit hati kan kalo ada housemate camtu.Kalo akak la,pakat ramai-ramai halu je dia kuar tapi halau dengan cara yang paling bersopan santun la hehehe

nur azreena said...

ehh. igtkn dia da blah da.
ad ag rupeny. sabar je la. ;)

black_mel said...

ramai la laki yang reject kalau perangai x berubah2....pengotor yg amat..kami laki yang malas ni pun basuh baju seminggu 2 kali..itu pun baju longgok btul2 dlm baldi...makan kalau xnk basuh,pakai polistrin..lps mkn buang jer...

aper la nak jadi ngan budak tu..malang laki dia tu..

~ceRRy beRRy~ said...

perghh..
ifa yg x kenal "adik comel" ni pun terasa mcm nk maki...

ada plak jd pengotor smpi camtuh..
nk pengotor sendiri2 dh le..
smpi babit org len.. ish3..

Cik aiNa said...

to jieda:

cemane nak halau secara sopan tu kak? hehe. kdg nak halau2 camtu rasa cam x smpai hati lak. baik sangatkah kami ni? hurm

Cik aiNa said...

to nur azreena:

die ade lg kat umah tu. tah bile la die nak blah..isk

Cik aiNa said...

to black_mel:

tu la aina ckp, lelaki pn takde pengotor camni. ini pmpuan..cemane la nak uruskan laki esok2

Cik aiNa said...

to cerry berry:

libatkan orang lain smpai memudaratkan, yela..ade lipas n ulat tu lgi

Natasha said...

uish...ni kalau bagi duduk dgn kak tash bagus minah ni...... mmg tetiap ari dia mkn sumpah seranah...baju dalam dgn seluar dlm dia yg tak berbasuh tuh akan ku longgikkan depan pintu rumah...silap2 siap buat signboard>>>>>untuk dilelong...mmg kenalah dia...nasib bkn duduk dgn hakak

Cik aiNa said...

to Natasha:

haha..seb baik die duduk ngan aina yg baik hati ni. masih lg bersabar smpai ke hari ni. hehe

irreplaceable said...

salam...mintk maaf mganggu...serba slh sy nk mencelah kerancakan komen2 ini...tp kkdg kite agk terleka ngn keseronokn berkongsi crte...bkn niat nk defend mne2 pihak...jz nk titip sdkit disini..sy fhm mksud awk nk sedarkan kwn awk...tp pe yg sy liht entry awk ni mggalakkan sesi mngaibknkn kwn awk 2...mmg die slh sbb pengotor tp sy rse xperlu la diadakan entry strusny...gpun awk dh nk pindh kn..sbgai seorg muslim kita shrusny menutup aib sesama saudra seislam...mintak maaf..sy bkn nk tnjuk pndai...tp kkdg sbgai mnusia biasa kekhilafan dan kelemahan 2 mmg akn da...dan kepada pembaca yg lain...sme2 la kite berdoa semoga hati kwn ain ni dilembutkn dan dilindungi dirinya dari kelemahan dirinya sendiri..amin...skli lg sy tegaskn sy bkn defend mne2 pihak cume mmberi pndpt..mintk maaf sekiranya trdpr kekasarn bhs..peace

irreplaceable said...

salam...mintk maaf mganggu...serba slh sy nk mencelah kerancakan komen2 ini...tp kkdg kite agk terleka ngn keseronokn berkongsi crte...bkn niat nk defend mne2 pihak...jz nk titip sdkit disini..sy fhm mksud awk nk sedarkan kwn awk...tp pe yg sy liht entry awk ni mggalakkan sesi mngaibknkn kwn awk 2...mmg die slh sbb pengotor tp sy rse xperlu la diadakan entry strusny...gpun awk dh nk pindh kn..sbgai seorg muslim kita shrusny menutup aib sesama saudra seislam...mintak maaf..sy bkn nk tnjuk pndai...tp kkdg sbgai mnusia biasa kekhilafan dan kelemahan 2 mmg akn da...dan kepada pembaca yg lain...sme2 la kite berdoa semoga hati kwn ain ni dilembutkn dan dilindungi dirinya dari kelemahan dirinya sendiri..amin...skli lg sy tegaskn sy bkn defend mne2 pihak cume mmberi pndpt..mintk maaf sekiranya trdpr kekasarn bhs..peace

Cik aiNa said...

to irreplaceable:

btol ckp awak, tp sy sendiri pun bkn nak aibkan die dengan meletakkan gambar ke ape. dan menda ni berlaku kepada kami, berlaku kepada saya, bukan menuduh, bukan mencerca tanpa usul periksa.

beliau telah memudaratkan kami, telah membuatkan kwn sy luke di geget binatang tu. saya kire baik lagi, minta pendapat rakan2 blogger, dan bukannya terus menghalau beliau terus keluar dari rumah.

nasihat dan teguran? owhh..terlampau byk kwn sy tegur beliau, same jugak perangainya. betol..x elok burukkan die? namun, saya memfitnah ke? perkara tu terang lagi bersuluh, dan saya rasa xde pulak saya mencarut kepada beliau.

motif? owh..motif saya adalah utk meluahkan rs tidak puas hati sy dan pesanan kepada kaum sejenis kat luar sana, jgn ambil mudah hal2 kebersihan.

dan sequel? kenape anda nak tau sangat? sebab saya nak bagitahu kat bloggers yang penah baca luahan saya dulu, saya tak halau pun budak tu..malah makin hari makin bersabar dengan beliau.

Jadi..mungkin anda la orang yg elok utk menasihatinya.

sekian!

sasha* said...

i tak rasa aina aibkan bdk rumah dia tu.aina just berkongsi pendapat dan luahkan dengan kawan2.lgpun aina bukan letak gambar budak rumah dia pun.so takde istilah aib la for me :)

Cik aiNa said...

to sasha:

yep..some more i x letak name budak tu pun, i rasa semua bloggers xkenal pun budak tu. kenape perlu ade istilah mengaibkan?

unless..i letak picha budak tu terang², siap name lagi, pastu sikit info tentang mane die keje, mana die belajar yg mana boleh mengugat budak tu.

jadi..fikirlah secara positif.

sasha* said...

yup setuju.kitorg langsung tak tau sape bdk yg u ckp.kalau jalan selisih bahu pn i takkan tahu sbb u tak pnh letak even nama panggilan dia pun.takpe.i rasa kita ambik benda elok la dr entry u.jgn jd pemalas mcm bdk tu.thats all.

Cik aiNa said...

to sasha:

yep..setuju dengan u jugak. i pun bukan xtau adab2 sopan dan adab2 supaya tak menjatuhkan orang. Lagipun i x sekejam tu. kalau i kejam, dah lame i halau budak tu keluar dan i letak gambar die besar2 dalam blog siap name, keje katne, study kat mane lagi.

moral of da story : JANGAN JADI PEMALAS!! malas bab2 lain oke lg, ni kalau bab kebersihan. klo tak memudaratkan org lain xpe, ni sampai dah cederakan org lain, ade lipas bagai. kotor kan tu?

haihh

ZIANA ♥ FARREL said...

i pun rasa aina xaibkan budak tu. dah nama pun blog kan, ape je kite boleh tulis.yang penting benda2 macam ni boleh jadik iktibar & pengajaran pada blogger2 lain supaya jgn jadik pengotor.
oh, btw i pun xbrp terer la bab islam ni kan tp aina xdela bgtau details pasal budak tu.peace!

Cik aiNa said...

to Ziana:

ye babe..lain la klo i aibkan artis ye tak, semua org pun kenal. ni satu hape detail pun i x letak, juz inform yg budak tu housemate i je.

housemate i bukan sorang dua, tapi 7 orang oke! haa...cari la yg mane satu.

i pn x terer bab agama tapi i still tau adab² sesama muslim.

ezany said...

dulu pernah msk rumah sorg artis ni.. tp rumah sewa jer la.. artis xde la popular sgt.. tp pempuan muda.. tgk kat dapur ngan dlm peti ais.. isk2.. kotor jer.. pastu barang2 expired pun byk.. perempuan ker camtu.. haha..

ramai2 la pakat sound budak tu.. takpun suruh dia pindah jer cari umah lain.. kalau setakat baju sepah sana sini tu dah biasa jer sy tgk.. sbb salu pnah masuk rumah sewa pakcik.. semua budak2 pempuan yg tinggal.. tapi kalau sampai pinggan mangkuk pun tak basuh.. itu sudah lebih.. boleh digelar pengotor.. hehe..

opss.. pjg lak komen kali ni..

Cik aiNa said...

to ezany:

haa..kalau kun penah pegi umah sewa pmpuan tau la cemane. x smestinya pakai cantik², cun², tmpat tinggal dorang bersih.

Wanie-san said...

nasib rumate wani xmcm 2..
semua ade jadual nak buat..housemate pon mmg mcm 2..sekepala semuanya..=]

Wanie-san said...

nasib rumate wani xmcm 2..
semua ade jadual nak buat..housemate pon mmg mcm 2..sekepala semuanya..=]

Ena said...

salam kenal..

Susah juge ader roomate cenggitu kan!.. hu3x..

.::WaNiE::. said...

:D moga2 dia berubah yep :)

Juz Wan said...

Lh than ke ngn roomate cm2?????

ASaDa RyutaRo said...

dahsyat sampai ternak charlie kat rumah.. uhh!

lagi la klu musim panas.. kena sangat la ternak binatang tu.. cepat membiak kat celah2 tilam..

Cik aiNa said...

to wanie-san:

nasib baik la kan.
untung dpt rumate yg sekepala

Cik aiNa said...

to Ena:

agak susah la..kite yg terpaksa menanggung rs sakit ati..hee

Cik aiNa said...

to wanie:

harap2 camtu la

Cik aiNa said...

to juz wan:

housemate.
dien rumate kwn aina

mello said...

sama la kita.. tak suka org pengotor! suka benda yg kemas baik bilik mahupun blog..err? hahaha

Cik aiNa said...

to ASADA:

yep²..
dlu masa kat matrik ramai student kena gigit ngan binatang ni..kat muka lak tu. parut panjang giler..kesian kat minah tu, dah la lawa..hurm

Cik aiNa said...

to mello:

same la kite..tengok blog kite tu..kemas kan..kan. hehehe

*sendiri masuk bakul, sendiri angkat..yahuu

Aus MeLankoLik said...

cet , xleh wat bini .hehehe .
cik aina
hati2 ngan charlie .
kang berparut..
ala ,belikan ala2 kebersihan utk die.
agk2 terase x..
hehe

uncle said...

itu pompuan..kalau lelaki pulak hahah kena jenis pengotor tu mmg humangggg la..dulu room mate uncle di (luar malaysia) tempat **** jenis pengotor ..hampass, uncle tak tahan tul..las sekali pakat satu hostel ikat dia atas katil dan letak kat luar semalaman hahahahah..ganas gile runcle amsa tu hahah apdahal room mate local ppl..berani giler uncle maa tu hahahah..leasp tu dia insaf..siap salam algi denga uncle..siap beli bunga --BUNGAA????? alamak??

Cik aiNa said...

to Aus:

yep..binatang tu bahaya. dlu ms kat matrik ramai budak² kena geget.

xla..die jenis yang hati kering..xtau nak ckp cemane dah

Cik aiNa said...

to uncle:

mak aih..kejamnya uncle..haha.
tp klo laki xpe, buleh camtu.
ni pmpuan, klo sy ikat karang ckp ape lak kan

annfrendly said...

haisyooo..
payah ler kalau dapat rumate camtu...
errr sampai menternak lipas..
serba salahkan..
nak marah..
takut terasa pulak...
sepatutnya dah besar.. pndai2lah faham...ermmm...

Cik aiNa said...

to annfrendly:

ye babe.
sebabkan semua dh besar panjang..
mls la nak tegur² ni.
klo tegur kang tarik muke..malas

Miss ... said...

sound direct jelah cik aina

Cik aiNa said...

to Miss... :

die hati kering la miss ..dah sound pn die wat bodo je. ye la, aina xde la kejam sgt smpai nak halau die. kesian jugak klo dipikirkan..hurm. kusut!!

Best Of Me 321 said...

susah nak buat bini macam tu!

Cik aiNa said...

to BOM:

tapi die ckp..bf die pun 2 kali 5..hurm

classy babydoll said...

alamak..gelinye charlie..
tak sukenye..
geli dgn kakinye yang berbulu kasar..

apela budak comel ni..
tak geli dgn charlie ke??
ke mereka ni bff..haha

sabar ek cik aina..

Cik aiNa said...

to classy:

sampai kehari ni masih lg bersabar, xpela..dah mungkin nasib ade housemate yang cenggini. at least, kte boleh belajar smhting.

||| PöJìé PööH ||| said...

aiyooo pompuan pun ada itu rupa yer..
klo lelaki tuh mmg dah tau..
tp so far Pojie pun tidak la sepemalas itu yer..
walaupun Pojie dan adik2 semua lelaki, mak selalu ajar buat keje² pompuan, basuh baju, basunh pinggan kemas umah, masak..
klo ada pompuan macam tuh meh sini kasi basuh sama Pojie, kasi dia tau malu sket!
cancel buat menantu macam tuh kata Mak Pojie..

Cik aiNa said...

to pojie:

yeke..mesti pojie rajin ni,
meh basuh baju aina meh..hehe

mOLLie said...

hai aina...ni kali kebape dah molie bace entry camni kat blog....ermm..
sebenarnye laki or perempuan same je..ade baik, ade jahat, ade rajin dan ade yg malas...
better pindah la dari duduk sekali, sebab 1. sakit hati, 2.buat dose kering (ngumpat), dan 3. jadi hipokrit... tapi pasal lipas tu..memang menggelikan..haihh~

charlie tu biasenye ade kat kawasan kelapa sawet. kami pon salu kene serang ngan serangga tu walopon bilik bersih..hehe~

Cik aiNa said...

to mollie:

btol ckp mollie,
tp aina kat sini dah 5 taun mollie,
banyangkan dr aina study kat um lg sampai aina keje, da nak kawen,
xkan aina nak pindah. umah tu mmg da ngam ngan aina.

yela..nak halau budak tu pn, macam bukanlah sikap aina nak menghalau2 orang ni. kesimpulannya, tahan la lagi 2 bulan, da kawen..aman duniaa..hehe

mOLLie said...

takpe aina..2 bulan tu kejap je tu...hehe..sabo je la...
nak buat camne...masalah dalaman la tu...hehehehe~~ selamat kawen aina (advance btol)..hehe

Cik aiNa said...

mollie:

yep mollie..aina tgh bersabar dengan sepenuh hati le ni..hahaa

kama tuhib said...

salam...sedikit informasi untuk anda dan rakan-rakan untuk menghayati konsep sebenar cara menegur dan pengertian aib itu..layari laman ini......

Cik aiNa said...

to kama:

wokeh..nanti kami ramai2 gi terjah

Nurul Harun said...

alamekk. >.< menakutkan sungguh kalau dpt roomate yg seperti ini. minta simpang...