..

Monday, March 15, 2010

Peringatan : Kawan-kawan sekalian..sila tiru macam saya.


Kalau berniaga nak untung, modal singgit..jual la RM1.20..takpun modal singgit, jual la 80 sen..itu lebih bagus bagi kami para pelanggan. Tapi.. banyak cantikkah muka kita nak beli barang dengan harga cenggitu. Kalau muka banyak cantik pun belom tentu dapat dengan harga tu. Perihal berniaga, mesti la nak untung kan. Kalau berniaga nak rugi, aku rasa memang bermasalah la dengan si peniaga tu kerana membuang tabiat yang tak pernah dibuang orang. Apekah? haa..abaikan ayat keling aku tu.


Oke la.."seterik tu de poin"...kih..kih..kih..aku nak bercerita pasal tempahan untuk gubahan hantaran. Lazimnya..ehem..lazimnya tu, aku gubah sendiri barang hantaran walaupun mempunyai sepasang tangan yang buta seni, tapi setelah digodek2 jadi la jugak kan. Gubahan untuk aku, sendiri gubah la. Untuk tunang, die ingin nak menempah..malas nak pening2 kepala katanya. Elok jugak..sebab kos untuk buat sendiri dengan tempah lebih kurang je kot. Buat sendiri kepuasan tahap max semestinya boleh dicapai.


Nak dijadikan cerita, pergila kami ke sebuah butik pengantin di tengah² kotaraya metropolitan ni. Sebab tunang rasa nak tengok sangat gubahan kat kedai tu. Maka..masukla kami ke dalam kedai tersebut dan dengan tak sempat nak pikir panjang, aku terus buat macam rumah sendiri. Dah memang jenis muka tak malu kan, buat macam rete sendiri je la. Usha² gambar pengantin yang ditampal kat dinding tu sikit, sentuh itu sikit, sentuh ini sikit. Wowww!! superb...semua gambar akak² dan abang² hot yang kawen sekitar tahun 80-an. Yang.. kalau pakai baju pengantin tu ade crown kaler putih, rambut kembang...heeee. Mana yang up to date punya? Mana gambar² pengantin milennium? Mana baju gaun kembang semangkuk? owhh....


Tapi..aku takde la sekejam tu kan sebab orang sekarang suka berkata "dont judge a book by its cover"...kannn? Aku pun mula ber'munasabah'kan diri dengan kembali ke pangkal jalan. Oke..tak panjang cite, aku pun kembali ke tujuan utama aku ke situ kerana nak bertanyakan tempahan untuk gubahan hantaran. Akak tu pun tak cita panjang jugak, sebab dia tau kot aku jenis tak suka dengar orang bebel banyak², terus die bagi aku 3 album contoh gubahan untuk di usha², di nilai dan dikutuk barangkali..ngeh3. Maka tengok la kami....dan, aku jadik juling jap, mana satu yang oke ni? takde yang menarik pun..semua samaa je, kalau dibandingkan dengan hasil tangan aku yang buta seni ni pun, cantik lagi hasil tangan aku..haihh.



Curi dari pakcik gugel..sebab cantik..


Takpe lagi..aku buat² cool gitu. Mula la bertanyakan harga. "Kak..harga seketul gubahan berapa? Kami nak 6 ketul je..sebab 1 dah tolak pulut ngan bunga telur.". Dengan konfidennya akak tu menjawab "Owh..kami tak kira seketul2 dik, kami kira total semua". Ohoo..tamak akak ni, nak total aje..seketul² tak mau naaa. Oke la.".kalau TOTAL berapa kak ?". Dan terus akak tu jawab.."Total semua kita bagi RM 850". Lepas je beliau cakap camtu, mau terlompat aku kat atas kerusi tu. Mak aihhh...tercekik darah aku! Giler mahal..kalau cantik takpe la jugak. Lepas tu aku sambung "RM 850 untuk 6 ketul? "...akak tu jawab lagi "tak ..sekali dengan pahar, alas pahar, tapi kalau taknak pahar..kita bagi RM 650". Ohh no!! Ape neh..kalau takat gubah,letak bunga je..saya pun boleh buat.


Pada saat² kecemasan tu, aku mula berisyarat muka dengan tunang. Takut jugak kalau² beliau bersetuju. Takkan aku nak cakap terang² kot bahawasanya aku taknak tempah kat situ. Tak cantik dan mahal..first impression tadi pun macam..eee, gambar kawen tahun 80-an...hehehe. Dalam hati aku, berharap agar akak tu blah dari situ ..aku nak ngumpat jap..ops! bukan ngumpat tapi nak bagitau tunang, taknak kat sini. Sebab kat "Semua House"..gubahan baru RM70 seketul, 6 ketul baru RM420..cantik pun cantik, murah lagi. Bila akak tu pegi kat anak dia, sengaja bagi ruang untuk kami berbincang barangkali, aku terus cakap "tak payah la b..mahal dan sangat tidak cantik oke". Nasib baik tunang pun sekepala ngan aku. Aminn. Tak banyak cakap, kitaorang buat² mintak bisnes card die konon nak jaga hati la kan dan terus blah...hahahaha.


Jadi, kesimpulannya..kepada bakal pengantin, sila la buat survey dulu sebelom nak buat apa². Kalau nak kawen lagi 6 bulan tu, 3 bulan terawal..buat la survey..cuci² mata agar menjadi sesuci dan semurni. Sebab kalau main tangkap muat je, sendiri nyesal nanti..kann. Kalau akak² cun mempunyai sepasang tangan yang seni, kenapa tak gubah sendiri je. Lagi puas hati. Tak pun, kalau nak gubah..cari la tempat yang gubahannya cantik dan berbaloi². Ye la..nak kawen banyak nak kena pakai duit kakak² dan abang² oii. Kalau jenis yang kaya tahap rama² kuasa dua takpe la kan. Saya ni miskin tahap kais pagi makan petang sebab tu la kalau akak dan abang perasan, saya tepek iklan kat blog saya banyak², tak ubah macam lebuhraya bertingkat dah tu ha, bermadu tiga pun ye jugak..dan siap bukak tabung kawen segala. hahahaaa...diam kau aina!!!!





50 comments:

sasha* said...

mahalnya yang?tp kalau cantik takpe la gak?huhu.tp i setuju kalau buat sendiri tahap kepuasannya lain mcm.ms i tunang i buat sndiri sume sorg2 dr sirih junjung ke coklat.sume la :P

Cik aiNa said...

to sasha:

ye yang..tak cantik pn xpe, kepuasan tu penting. ni klo mahal dan x cantik watpe kan

ZIANA ♥ FARREL said...

hahhaha...u buatla sendiri...kan i dh bg idea..siap gambar sekali...tp xcantek ek??heheheh

Cik aiNa said...

to ziana:

i mmg buat sendiri babe..cuma utk die, i x larat nak buat..hehe

ZiE FAUZi said...

ish...mahalnya dik oiii... akak kawin dulu buat sendiri jek... xder abis byk tu pun... huhu....

Cik aiNa said...

to zie fauzi:

tu la pasal kak..tercekik darah saya hari tu. nasib baik x ambik. saya buat sendiri je..hehee

ika. said...

gile mahal. bakal pengantin bole bankrup kalau cmtu. belom knduri kawin, dh bankrup. xpe. pasni, klu sya nk kawen, leh suh kak aina yg wat hantaran! kehkehkeh! ;)

Cik aiNa said...

to ika:

hahaa..boleh². aina amek murah2 je. 20 inggit seketul..hee

cik EPAL said...

mahalnya. telan air liur jap. :D

Cik aiNa said...

to cik epal:

cik epal telan air liur je..saya tercekik darah..haahaa

Aziana Ariffin said...

betui ckp cik aina tu..kena la survey2 ye... sebelum terlewat...

Cik aiNa said...

to aziana:

ye2..contoh, pegi matta fair ke.

Ejamaria said...

akak buat sendiri je Aina, puas hati dari hantaran tunang ngan kawen sendiri sampai la adik-beradik pun akak tolong buat, tumpang seronok kenduri - tolong buat hantaran pun jadi lah... yg penting org puji chanteeek... (prasan la pulak)

FyZa said...

mak aii mhalnya..wat sndri suda..hoho

Cik aiNa said...

to Eja:

aina punya mmg aina buat sendiri, cuma belah laki, aina xde idea nak buat. nak senang..tempah je. tgh survey2 tmpat yg murah sket

Cik aiNa said...

to fyza:

aina wat sendiri..
belah laki nk tmpah

syafa or ati said...

tersangat mahal cik aina. gile la. kat johor if kat area ayer hitam 7 dulang baru 150 cmtu. barang kite bagi die tgl tlg gubah seshantik jek. poyo tau akk tu. nak tekan gila2.

Mama_Fatin said...

kat klang ada satu kedai jual barg2 kawen ni..+ buat hantaran kawen. kitorg sll g situ. cantik2 gak dia buat. dia caj harga barang jek..so idok le sampai 6-7 ratus gitu..kalo rajin g cari kat belakang the store klang.

enyheartsdiamond said...

eny 6 tahun lagi.. :p

Cik aiNa said...

to syafa:

tu la pasal..brg kita mintak tlg gubah je. klo contoh gubahan die tu cantik xpe gak. ni kedai pn cikai2 je..lagi mau cekik darah

Cik aiNa said...

to mama fatin:

yeke kak?
haa..boleh usha2 nie.

Cik aiNa said...

to eny:

6 taun? mak aih..
kempunan sis nak makan nasik minyak eny klo ceni..hahaa

ElyaElmo said...

cik aina....nk tau tak..salunye kan..mahal2 centu, pengubah hantaran tu mesti akan ckp " we all gune import nye fresh flower"..ha3
sebb i pernah try servey tnye2...meke mesti ckp mcm tu..camtakde alasan lainn jee....ha3

Mashii said...

huish...seramnya...ni boleh lupuskan semangat sy dan rakan2 lain untuk berkahwin kerana sy ni klu kais pagi,petang keesokan harinya pulak baru boleh makan..tu pun ikut nasib...

adoiii..kawan sy py bf 'marcoszianos' (bukan nama sebenar), jgnkan kata hantaran ja..dgn pelamin2 dia bikin sendiri sbb geram dgn butik2 yg mahal nak mam tu..

sampai kawan2nya (my bf esp) kagum kerana pelamin tu sgt cantik..haha !

Cik aiNa said...

to ElyaElmo:

tu la pasal..ade aje alasan yang dorang bagi kan. tp kite bukan mintak pun nak pkai bunga import ke ape, kalau dah kreatif pakai bunga plastik pun jadi. saje nak untung lebih.

Cik aiNa said...

to Mashii:

hahaa..itu lagi best, pelamin pun buat sndiri. kat kelantan nasib baik pelamin murah je, dan cantik2. klo x,.mau geget jari jugak aina

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

adeh..xleh comment kat shoutbox la plak..huhuhu..klik 5 iklan kat sini tadi..hehe

Cik aiNa said...

to cik aida:

mak aihh..banyaknya..sampai 5 iklan. btw..thanks

black_mel said...

penting ni...tp kalau laki x suka servey bnyk2 kedai..tgk 1,2 kedai dh nk buat keputusan...lps ni kena ubah sikap...hope leh jimat bnyk..

Cik aiNa said...

to black_mel:

tu la..lelaki kurang sket cerewetnye , x mcm pmpuan. klo pmpuan mau berbulan2 survey nyer

siti nur fadhilah said...

saye bkn tau harge2 ni..tapi arsenye kalau kawen nanti, setakat hantaran tu gubah sendiri je la...jimat, satisfy even kalao sendiri tengok je lawo..hehe... ^_^

Cik aiNa said...

to siti nur fadhilah:

yep..buat sendiri je berbaloi2. lagi puas hati even x cantik pn, sebab hasil tgn sendiri kan

y@n@ M!B said...

hoho nice tips..syok gak kdg2 bc cite2 owg nk kawen ni. amek ilmu la katekannn...ngeehehe~ ;p

helena's said...

nasib baik saya ade makcik saya.haha

Ms AiReEn MoHd said...

fresh flower mmg mahal aina ku syg...tapi mmg tak tahan lame pun..mase kawin dulu husbandku tempah die amik satu tray rm 150...aku da nangis da mase tu...kalau 9 tray die bagi ko kali kan sendiri..da lepas tiket penerbangan aku tau tak..aku jer la die tinggal..kekekekek

Wanie-san said...

kawen nnt mmg confrm2 kne gubah sendiri wpon tangan ni seni nya mcm kayu!huhu

Miss ... said...

cik aina sile la gubah sendri lebih afdhal dan murah hehe

||| PöJìé PööH ||| said...

aiyooo laa!!
klo Cik Aina mau terlompat!
Klo Pojie mau mencarut depan dia jugak!
hahaha!!
apa² pun klo Pojie sure akan gubah sendiri..
hahhh jgn memain dengan kekerasan tgn ini, ada kelembutan dan kesenianya..
jimat n puas ati..
gittew!

.::WaNiE::. said...

isk isk isk, mahal gile tu..

yelah kadang2 mahal padahal letak bunga jek, bunga pun kedekut..letak jarang2 sampai boleh nampak span.

haihhh..dulu2 kawen buat sendiri jek sbb nak save budget :(

Nabiel said...

erk~
mahal btui aina~huhuhu
tuh la kn..kne bt persiapan awal2 tuh~
huhu..

nway,gudluck 4 both of u!!
jgn lupe den!!hehehe

Cik aiNa said...

to yana:

btol tu yana..nnti nak kawen senang, dah ade panduan..hehe

old_trafford said...

mahalnya sampai rm 850..yang satu rm1 x da ka?,,hehe apa aku komen ni.

Cik aiNa said...

to helena:

woaa..best la die

Cik aiNa said...

to Ms Aireen:

masalahnya die x pakai fresh flower pn kak..tu yg hangin tu. adoii.

Cik aiNa said...

to wanie:

gubah sendiri je..puas hati dan jimat.

Cik aiNa said...

to Miss... :

cik tolong cik aina la oke? haha

Cik aiNa said...

to pojie:

klo aina yg gubah mane ade jadi kraftangan, keras tangan ade la..hahaa

Cik aiNa said...

to wanie:

aina suke pegi kedai, belek2 gubahan yg dorang display pastu balik umah, tiru la..hahaa

Cik aiNa said...

to nabiel:

yela..siap awal2 xdela nak pening masa dekat2 nak majlis.

Cik aiNa said...

to old trafford:

itu klo yang singgit satu yang encik gubah la...hehee