..

Sunday, June 20, 2010

Surat untuk abah =(


Assalamualaikum Abah...



Abah..
Hari ni 20.6.2010 tau, hari ni hari bapa..
Mesti abah tak kesah kan..
Sebab kami tak pernah sambut hari bapa buat abah..
Masa tu orang sekolah lagi..
Duit pun abah yang bagi..
Tapi..orang tetap salah sebab lupa hari istimewa abah.
Masa orang kecik2, abah garang kan?
Kami takut ngan abah.
Tapi lepas da besar abah sporting sangat, semua cerita boleh share ngan abah,
Termasuk pasal pakwe makwe...hehee. sonok kan bah kan?

Abah..
Masa abah baru lepas cerai ngan umi..
Abah sorang2 kan..
Orang nampak raut wajah abah macam kesunyian..
Abah selalu cakap..
"besok2 hantar je abah kat rumah orang2 tua"
Abah..orang sedih tau..napa abah cakap camtu?

Abah..
Dulu..abah yang hantar orang pegi matrik kan..
Berdua je ngan pakcik..
Family semua takde, adik bradik semua tak datang..
Sebab masa tu kita susah kan bah..
Abah dah cerai ngan umi..
Orang tengok kawan2 semua datang ngan family masing2..seronoknya dorang..
Tapi takpe bah..abah ada pun da cukup..
Sebab abah tau buat orang hepi =)
Sayang abah tau.
Bila last day kat matrik perak tu pun orang balik ngan bas ekpress je ke kelantan,
Bawak 2 beg besar ngan membe lagi sorang,
Cemburu tengok membe2 semua family datang ambik..tapi orang simpan dalam hati je,
Sebab orang taknak nyusahkan abah.

Abah..
Bila orang dapat masuk U..abah la orang paling gembira kan?
Kalau boleh, satu kampung abah nak bagitau,
Sebab anak abah sorang ni dapat tunaikan hasrat abah,
Bangga nya abah time tu kan,
Syukur ..orang dapat buat abah hepi.
Abah letakkan harapan yang tinggi buat orang..
Dan..abah siap booking awal2,
"konvo cik ni konpem abah pegi"
Tapi bah...abah pergi dulu kan.
Abah pergi time orang perlukan abah..
Masa angan2 orang tengah memuncak.
Abah pergi tanpa sebarang pesan pun kan,
sampai hati abah.......

Abah..
Orang last jumpa abah masa 40 hari sebelum abah takde,
Masa tu abah baru 2 bulan kawen ngan mak tiri kan,
Abah baru nak hepi sebab selama ni abah sorang2,
Masa 40 hari sebelum tu abah hantar orang kat stesen bas sebab masa tu sem baru da nak mula
Orang tengok abah macam tak bermaya je,
Abah tak banyak cakap,
Orang pelik tapi orang tak syak apa2.
Andai la orang tau tu kali terakhir orang jumpa abah..
Sumpah..orang akan peluk cium abah, mintak ampun ngan abah..
Dan..takkan pernah tinggalkan abah.

Abah..
Tanggal 04.01.07..abah pergi meninggalkan kami semua.
Abah meninggal sebab darah tinggi.
Akak cakap masa abah koma 2 minggu,
akak ada cakap2 ngan abah...air mata abah menitis,
tapi abah tak mampu buka mata dan bercakap,
bahh...sekarang orang sebak bah,
Rindunyer orang kat abah.
Jelesnya tengok orang lain ada abah lagi dan boleh sambut hari bapa,

Abah..
Sekarang ni orang dah grad tau, dah kerja dah pun,
Bos orang baik, keje kat sini dah 2 taun lebih dah,
Lagi setaun..insyaallah, orang jadi akauntan tau bah,
Kalau abah ada mesti abah hepi kan?
Lagi..sekarang orang dah jadi isteri orang,
Tiap kali orang tengok bapa mertua mesti orang ingat abah,
Sedih tau bah..
Bah..sikit masa lagi mungkin orang akan jadi ibu,
Masa tu baru orang sedar besarnya pengorbanan ibu bapa..
Besarnya pengorbanan abah..
Cucu abah nanti tak dapat nak kenal abah..
Gambar abah ade la sekeping dua dalam simpanan orang,
Nanti orang tunjuk kat mereka ya =) Insyaallah.

Abah..
Oke la ye..orang stop kat sini dulu..
Sekarang ni mesti ramai yang tengah sambut hari bapa..
Tapi orang hanya mampu sedekahkan al-fatehah je untuk abah,
Kubur abah kat Kelantan sana,
Orang balik kampung nanti orang pegi melawat ye.

Abah..
Semoga roh abah tenang di sisiNya,
Suatu masa nanti..kita pasti akan bertemu jua,
Kerana kami semua juga menuju ke arah yang sama.
Al fatehah...


P.s : Al-fatehah buat arwah ayah kawan2 juga ye. Jangan sedih2. =)








71 comments:

Rara said...

i tak mampu nak taip surat gini. even baru nak taip I LOVE YOU ABAH terus menitik airmata. rindunya arwah abah i. actually, arwah abah kita meninggal pada tahun sama. cuma arwah abah u pergi awal tiga bulan :(

alFatihah. tak dapat nak ungkapkan camana, baca ni pun dah sedu sedan i menangis. tak kuat langsung i rasa. jeles tengok orang lain sambut hari abah masing2 :(

Cik aiNa said...

to rara:

i da nanges da td.
tp i kuatkan jugak hati untuk siapkan surat ni.
rindunyerrr kat arwah abah..

*nanges =(

♥ifa tasya♥ said...

ifa bace surat nie dah nanges nanges dah...
Al-fatihah buat arwah ayah sys.
semoga rohnya dicucuri rahmat.

Cik aiNa said...

to ifa:

thanks ifa..semoga roh arwah tenang di sana

Kie-yu said...

huuuu~
sedey
b strong eh kak
kite doakan arwah ayah akak tenang di sana

Cik aiNa said...

to kie-yu:

thanks yea.
x sedih2 dah..sbb x elok menangisi orang yg dah takde.
=)

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

s0b3.. :'(
alfatehah tok arwah abah k.aina..

(uwaaa~~mcne nk st0p ngis ni)..

cybernetic88 said...

wow. sedih. hm. xthu nk ckp pe. huhu. btw sis sabar. jaga suami sis elok2 ye. nnti diew jadi bapa jgk. syg suami tu mcm bapa sis tau ;D
be hepi always. smoga roh bapa sis dicucuri rahmat. amin.

aku dah sedh dah. huh. xmau ngis please. =.=

miss nana said...

uwaaaa. sedey. dah menitis dah air mata baca nih. sobs sobs sobs.kita sedekahkan Al-Fatihah la ye utk arwah abah akak T.T

Cik aiNa said...

to miss nana:

dah2..jangan sedih. akak pn da x sedih dah =)

thanks yea

meo188 said...

cedih2...

Cik aiNa said...

to meo:

=(

intanurulfateha ❤ said...

.sedey!
.kite ternanges sis
.al-fatihah utk arwah abah sis

CheQ PP JoY said...

sabar ye aina...fy bce pon da rse sdih..Allah lg sygkn dia..doakn la utk arwah..smoge arwah diletakkn di klngn org2 y beriman..amin...

:: Feez_Mior :: said...

aina, Feez sedih.. sedih sgt. Aina buat feez belajar mcmna nak hargai org yg tengah ada..

Al-Fatihah utk arwah ayah Aina n kwn2 yg lain..

helena's said...

sayangi mereka selagi ada,,sebak i bace u =( tabah ye..Allah lebih sayang kan dia..

enyheartsdiamond said...

sedihnya baca.. dr ayat pertama hingga terakhir :|

:'(

cant help dis tears from fallin down to the earth :'(

al-fatihah~

shareh89 said...

salam akak... rasa sebak rasanya baca entri akak ni... kebetulan arwah ayah sy meninggal pada tarikh yg sama tp tahun lepas..

Cik aiNa said...

to intan:

sis sebak tadi je. skg da oke dah.

Cik aiNa said...

to cheq pp:

thanks babe..
semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman

Cik aiNa said...

to feez:

itu la yang ingin aina sampaikan feez..hargai org yg tersayang selagi mereka masih ade ..

Cik aiNa said...

to eny:

enyyy..xmo nanges2. ambik semua tu sebagai ikhtibar oke =)

Cik aiNa said...

to shareh:

yeke?
al-fatehah juga utk arwah ayah kamu.,
semoga ayah2 kita ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman =)

ejum said...

Al fatihah utk abah anda..

shareh89 said...

amin... al-fatehah jugak utk arwah abah akak.. akak stay mana skrg?

Cik aiNa said...

to ejum:

al-fatehah

Cik aiNa said...

to shareh:

stay kat ampang =)

Cik aiNa said...

to helena:

i buat ramai org sebak je ni...hehe.
dah2..i pn x sebak dah

ika. said...

nak bgenang air mata ni kak. sedih pulak. hope saya kn sntiasa ingat & jaga parents sya yg masih ada ni..huu..akak jgn sedih ye..abah akak mesti bangga ngn akak..

bubblesphoto said...

u..b strong k,

alaa, sedih nye entry u..
dah la i bace ur blog kt luar, nty pelik org tgk kenape i nanges..so,i bace half je!

abah i pon garang, tp since die sakit,die da jarang jgak nk marah2..i careless, sllu lmbt masak nasi, kalau die blik keje,
end up..die mkn roti je..dlu die akan marah,but now die rileks je..
:-(

..she's s0 e!Ra.. said...

yang, sedih entry ni :(

bunga said...

sedih nya baca. meleleh air mata. bagi peringatan kat orang ade abah tapi tak appreciate.

al-fatihah.

jenny said...

mengalir air mata... :'(
be strong and hanging tight there. :)

mOLLie said...

salam aina.

sedihnye bace surat ni..

the storyline, banyak mcm kite, cume part last tu tak. abah kite ade lagi..

pernah gak menitis sebab tgk besfren hug ngan ayahnye...='(

Rara Nasiha said...

sis aina. tak mo sedih dah. doakan moga arwah abah selamat je kat sana ya. dia sentiasa memerhati dan sygkan anak2 dia.insy..

norraien said...

entry u neyh wat i sedey..
byk2kan besabar n sedekahkan al-Fatihah..
kuatkan semangat u Aina..:)

Cik aiNa said...

to ika:

hargai la mereka selagi mereka masih ade ika =)

Cik aiNa said...

to bubblesphoto:

i pn penah masak kat arwah ayah..tp die x makan sebab i masak x sedap kot..hehe.

Cik aiNa said...

to eira:

hurmm..semalam ngan sebak2 i buat entry ni. hari ni oke da.

Cik aiNa said...

to bunga:

yep..itu yang i nak sampaikan. hargai mereka selagi mereka masih ada.

Cik aiNa said...

to jenny:

thanks jenny =)

Cik aiNa said...

to mollie:

hurm..nasib kite lebih kurang same la ye mollie..tp ade hikmah di sebalik semua tu kan.

Cik aiNa said...

to rara:

x sedih dah rara..semalam je cam emo2 sket. hehee

Cik aiNa said...

to aien:

thanks aien =)

♥ juhairah ♥ said...

sedih.... aina, be strong k..

aina said...

hi cik aina sedih pulak baca. btw, nama kita sama la. hehehe :)

Cik aiNa said...

to jue:

oke dear =)

Cik aiNa said...

to aina:

wee...a'aa la..name sama.

Yatie said...

sedih nyer....
al fatiha utk abah pn aina

Eyriqazz said...

cantik header bro aina....hik3..romantikk...

Iena said...

beb... nangis aku baca entry ni...
al fatihah utk arwah abah ko...

Cik aiNa said...

to Iena:

weh babe..ko la nanges², huhuu

Cik aiNa said...

to eyriqazz:

yeke?
uwaaa..segan aiii

Cik aiNa said...

to yatie:

thanks yatie. =)

black_mel said...

al-fatihah untuk ayah pn aina...sabar yer aina...sebak baca entry aina..xpe aina..skrng aina dh senang...kdg2 kita perlu luahkan apa yang kita rasa kat blog jugak.Walaupun just 0.01%dari kehidupan peribadi kita,at least hati kita rasa lega..

apa2pun..nak wish lagi skali..selamat pengantin baru...semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...

Cik aiNa said...

to black_mel:

yep..luahan itu kadang2 menjadi pengajaran buat insan lain di luar sana. =)

qellissa said...

sedihnya...sob sob..sob..semoga roh abah aina dicucuri rahmat..amin..siyes..menitik air mata i baca en3 ni...;(

Jieda said...

sebak di dada baca cara penceritaan aina dalam n3 kali ni.Al Fatihah buat arwah abah aina...

Cik aiNa said...

to qellisa:

=)

Cik aiNa said...

to kak jieda:

ye kak..hidup ni x smudah sperti yg disangka =)

||| PöJìé PööH ||| said...

Menangis Pojie baca entri kali nih.. Sedihnyaaa. Terasa Pojie yang ada abah lagi tetapi selalu buat dia susah hati.. :(

Love,
PojiePooh Abdullah

!!!~ZuE SmiLeYx5~!!! said...

waaaaaa sedeyh lak bca entri nie...hurm

Cik aiNa said...

to pojie:

pojie baca ni mesti tgh sensorang dan baca dgn penuh perasaan kan? heee...aina ms taip entry ni pun nanges n touching2 je..sedih.

Cik aiNa said...

to zue:

mmg sedih..tp itu la kenyataan zue =(

Zu Leha said...

sedih org yang membaca, sedih lagi org yg merasa kan kie kan...well we are same..cuma bezanya aku dah leh sambut hari ibu dan hari bapa sebab dua2 dah xde..hanya mampu sdekahkan alfatihah untuk mereka..so, those yang masih ada ibu dan bapa, hargailah mereka, sayangilag mereka jagalah mereka..jgn sesekali melawan mereka atau buat mereka sedih... sekali mereka pergi, mereka tak kan kembali lagi....

Cik aiNa said...

to zu leha:

zuee...mu la kwn aku yg balik same2 hari tu kan? uwaaa...aku ingat lg tu. berkat kesabaran kita, smpai je kt KB hari tu..terus gi CC print form Hong Leong scholarship..dan yess, kita dapat kan =)

Shakila said...

org ni xabis2 nk dengki je..hmm.sbr tau..pn aina..actually i slalu bc blog u..menarik...

Cik aiNa said...

to shakila:

yep..btol², klo kte x kacau idup die but die still sakit hati ngan kite..itu la dengki namanya.

s h a r v i na said...

entry u wat i sedey! sedey sgt. sabar yea kak. be strong! ;)
now kan akak da de ayah mertua. anggap je la dia mcm ayah kandung akak. love!

Cik aiNa said...

to vina:

yep..skg da ade ayah mertua dan ayah tiri. syg mereka berdua.

tapi ape pun..mereka takkan sama dengan arwah abah =(

puteri azny said...

sy syg abah sy!