..

Friday, October 8, 2010

1st time scan baby


Hello aunties & uncles..lama btol mummy tak update blog. Ramai yang bertanya kenapa lama tak update blog? Of course i punya jawapan sebab i malas. Kalau nak ceritakan pasal idea, ade je idea..idea boleh dicara maaa. Macam tak biasa kan, last time i update blog, semua yang back dated punya kalau dah tahap idea kering kontang macam padang pasir tu. This time i nak cerita pasal 1st time i pegi buat check up..hahaa. Sorry guys, since i dah preggy..entries i akan lebih kepada cerita baby, pregnancy gitu. To me, pengalaman macam ni bukan selalu dapat kan. Dan..hanya bakal² mummy, dan mummy² je yang memahami perasaan mummy..kannnn. Kalau yang muda belia pulak, dalam hati u all mesti rasa macam bergelodak gitu "i nak kawen...nak kaweennn jugak, nak ade baby"....tak gitu? Tipu la kalau tak. Tapi..i selalu ingat, tak semua orang suke i, kat luar sana ade je mulut² jahat yang duk mengata.."alaa, orang lain pun preggy jugak, takde nak kecoh macam ko?" as she said before.."alaa, orang lain pun nak kawen jugak, takde nak kecoh macam ko?". I ingat kata² u babe, sampai mati i wont forget. Dan, jangan kau nak herankan kalau aku dah blacklist kau kat dalam idup aku. tettt...tetibe mummy teremosi kan. I xde nak balas balik, cuma susah la nak lupa..sebab kata² die buat i kecikk hati. Siap cakap i kawen nanti takde berkat lagi tau. Very the kurang ajar kan? And..no wonder at this age, die blom kawen² lagi dan takde nampak any improvement pun dalam hidup die, yelaa mulut jahat sangat. Oke..abaikan.

Last 2 weeks, i pegi buat check up kat private..sangat teruja tau. Itu pun sebab sister in law tunjuk die punya scan picture, nampak baby die ngan makanan baby..sangat comel. Lepas tu sebab takleh nak tahan, on 27th Sept iaitu pada hari jadi mummy, pegi buat check up. Biasa la 1st time check up, banyak benda nak kena buat. Test urine la, blood pressure la, timbang tinggi dan berat la.. yang tak tahannya die ukur tinggi i, dah jadi makin pendek lak..apesal ea? Dulu tinggi 157cm, pastu masa check up tu MA tu cakap tinggi i 150cm je.what the..eeee, i makin pendek ke? Macam tak caya je. Ade ke orang makin pendek? musykil. Berat? owhh...kalau makin kurang, memang i melompat tinggi² la kan, tapiii mimpi aje la. Berat i dah naik berkilo²..berape kenaikan tu biar la rahsia. Tapi u all boleh agak dari pipi i yang semakin gebuss tu.

Part yang paling menarik of cos la masa scan..woaa, feel like heaven oke. Teruja sangat nak tengok baby. Bahagiakah beliau berada di dalam. Masa doc scan, die letak alat scan atas perut, dan i terasa geli hokay. Baby duk kat bawah lagi, kat ari² so terpaksa la doc ke bawah sikit..maluu ai. hu3. Mula² nampak rahim, pastu doc cari² nampak la kantung baby boOlat je di tengah² rahim, pastu doc cari lagi, nampak baby tengah menyandar dengan bahagianya kat kantung die. Woaa..anak mummy, say hye please. he3. Kecik je lagi tapi i rasa sangat comel..hahaha. Pastu doc tunjuk die punya heartbeat, i nampak la jantung die denyut². Masa tu rasa khayal jap..agungnya ciptaan Tuhan. Terus rasa nak cepat² 9 bulan..nak baby kuar..erk.


Gambar hiasan. Bukan gambar baby i yang sebenar.

Kalau u all tengok picture kat atas tu, baby baru sebesar tu je la. Tapi tu bukan i punya, tu i jumpa kat google. I punya doc pegang, dia cakap nanti die bagi sekali dengan kad. I pun iye kan je la. Walaupun dalam hati nak cakap "bagi je la terus doc, boleh i letak bawah bantal" . Yang bulat tu kantungnya..yang kat luar tu rahim..baby duk dalam kantung la. Seronok tau masa tengok kat screen tu. Rasa terharuuuu sangat. Mummy mesti faham perasaan i.

Next check up lagi 2 weeks..on 24th. I nak scan lagi, nak tengok baby membesar dengan sehat ke tak. Kalau takde hal, i upload picha scan..1st and 2nd. Mari buat perbezaan..he3. Tunggu yeaa =D Ops..last but not least, sekarang i dah start bercakap dengan baby, bangun pagi² say morning..gud night, pastu cakap² kat die..sebab baby dah start tendang menendang cuma i blom rasa sebab still kecik lagi. Tunggu lagi sebulan, maka meriah la perut i. hahaa





32 comments:

tieha8384 said...

salam sweet mummy.....shonoknyer dia dah scan baby.....mama tieha lum lgi...still rasa teruja nk tgk baby..but tggu masa yg sesuai jer....bgusla baby sehat dalam pewot kan....mama tieha dah dapat rasa gerakan baby....rasa indah sgt perasaan tue..lebih2 lgi nk masuk 4 months nie kan....rasa teruja banget.....mama nk pesan kat mummy nie, jgn scan baby selalu...x elok utk bby N mummy....

Puan aiNa Rahman said...

tieha :

yeke mama tieha..x elok ea? ade jugak dgr org ckp x elok selalu scan. doc pun kasi scan 3 kali je sepanjang preggy..tp klo nak scan bole jer, die kasi. tieha dah 4 months blom scan ea? xpe..nnti da besar, lg best scan kan..dah nampak baby

zura@iwan said...

excited tgk scan bb tu.....sonoknya...doakan semoga semuanya bjln dgn lancar ye....

y@n@ M!B said...

mcm yg yana kena..org tu siap doakn yana pendek jodoh lg *wtfish* tp xyah pk la aina..wat serabut kepala je..doa je la org tu cpt dpt hidayah =)

teruskn bercerita psl baby oke! suka nak bc ni..hehe

kwn yana pn ada yg cite pengalamn bersalin..klik sini ye

me love! mmuaaxx~ ^_^

Puan aiNa Rahman said...

kak zura :

thanks kak. aina doakan akak juge

Puan aiNa Rahman said...

yana:

memang la..dorang mulut jahat kan. syiohh..syiohh. xmo kawan ngan org mulut jahat. tp yana, kalau org tu doakan yg jahat² utk kte sedangkan kte x wat jahat kat die..menda tu dtg pd die balik tau.

xnak pikir da..yg penting pikir pasal baby je. yeay

makdara TERdiva said...

hy adik tiriku syg... :)

seronokkan main ngandung2 ni..eh! akak dulu mase buat scan perut memang haram tak reti nak tengok gambo baby tu kat mane..bila doc tanya, nampak x?? akak ckp je nampak padehal memang tak nampak..alhamdulilah sume baby lahir sempurna..dan dah besau2 pun skrg..la ni bila dorang buat hal jer, rase macam nak masukkan balik dorang dlm perut..hiks!

Cikmin said...

wah mummy...teruja tengok 1st scan pic baby ye...2 weeks tak jauh beza sangat...time paling best bila nampak dia berjoget kat dalam tu..terasa macam kita nak joget sekali tau mummy..take care mummy..

anin said...

wah hari tu join contest aina baru nak kawin..skrg dh pregnant rupenye.. brapa bulan tu mcm kecik lagi je nampaknya..

awal2 kita just rasa heart beat baby aje.. lepas tu baru betul2 tendang..
kalau yg aktif.. mak aihh begegar perut ni tetiba.. kuat sgt sepak bola

glad to know u r happy.. of coz la eksaited kan.. lg pulak blog bole djadikan jurnal.. nnti anak anak tgk dlm blog je

..she's s0 e!Ra.. said...

Babe, miss u!
jaga kesihatan ya?

Puan aiNa Rahman said...

eira :

miss u too darl.
insyaallah i akan jg kesihatan. muah muahh =*

Mrs weck said...

congrats n do take care urself! Happy kan bila bakal bergelar ibu. Anugerah yg x ternilai sgt! Jgn lupa perbanyakkan bahan bacaan ttg week by week baby n mummy development :)

Puan aiNa Rahman said...

kak dara:

hahaha...jom la kak kite main ngadung², boleh laga perut lak.

owh..kalu degil, sumbat je balik kat dalam tu kan..hahaha. kelakar la akak dara neh

Puan aiNa Rahman said...

cikmin : ms tu 9 weeks cikmin..next check up ms 13 minggu..kire sbulan la. arap2 da bole nampak die joget², x sabau. hehe. dulu tengok cikmin peknen..kuar fahim, skg turn aina lak..iyaaa

Puan aiNa Rahman said...

kak anin:

a'aa..ms tu baru nak kawen..bulan 3 cmtu. skg dah pregnant nak masuk 3 bulan dah pun. tambah lg 7 bulan, dah kuar dah pun baby..he3.

btol kak..blog ni bole dijadikan journal. esok2 bile die da besar, bole tgk balik blog ni..x payah susah2 kte nak cerita. =D

tieha8384 said...

yup...mmg x elok law scan slalu..sedangkan kiter wat x ray tue pun dikira x elok law berkali2 nie kan plak scan bby....sebab org ckp leh bunuh sel2 darah yg baru nk tumbuh tuk bby..tue tieha x tau la betul ker x..better tnyer doktor la....tieha x gi pun klinik private..gi pun sekali time check confirm preggy dulu..pas tue masuk 9 minggu terus gi klinik kerajaan bukak buku....

Puan aiNa Rahman said...

mrs weck :

thanks babe. i skg mmg suke bc artikel pasal kehamilan, baby development sume. byk info berguna.
=D

Puan aiNa Rahman said...

tieha :

yep2..mmg btol pun cmtu. scan atau xray leh bunuh sel kulit dan darah kte. aina trus folo up kat private. bukak buku pn kat sana. sbb cuti x byk, nak gi folo up kat gomen..kena amek cuti..xleh nak mc.

ribena.illina said...

sob sob sob. zra kene rejek dr FB kak aina. heeee~

papepon xpe2. zra tetap sokong kak aina! cewahhh . xsaba nk tengok pic kak aina ngn baby pulak! wahhhhh! lambat ag 9 bulan tuuuuu~


heeeee~

Cik Jari said...

betullah puan aina..tetibe rase cm nak kawen..nak baby comey...alallala,comeynye anak ibu...haahhaha...berangan jap :)


take care sis...moga baby membesar dengan sihat n ceria...jgn emo2 taw, nnti baby sedey kat dalam tuh :)

chekgu Moe said...

aina~!!!
tunggu lepas ni...aina 11 weeks kan..pasni dah masuk 13 weeks...dia lumpat2..hehe.. sangat comel tau~~~

jaga diri okeh! kite ade gambar n video baby lompat2..tapi hubby tak kasik upload..simpan ketat2 je..hehehe..=p

Yatie said...

meriah mmg meriah aina....tapi senak nyer sendiri rasa yer...

sakit dlm kegembiraan gitu :)

Mohd Nasri Md. Nasir said...

wahh..lme xtgk blog ni...
dh pregnant rpenye..hehe
semoge smuanye selamat smpai baby yg cute tu kuar dr prut ibunye..hehe

hamzah ian said...

wah.. tahniah2...

cik helena said...

terharu kan..ai yg kurang saba neh!

MamaYatie said...

tahniah aina...so sweet kan saat2 scan baby ni...mcm2 pk yer

Mummy Dasy said...

salam kenal... terujakan me pun sama teruja even 3rd baby, 20w baru nak gi 3d scan plak..

n a d e a said...

wah bestnye.. congrats aina ;)

Femillea Boutique said...

congrats....

Ms AiReEn MoHd said...

hi mummy aina,

alololo sweet nyer citer...our baby same age u know..but mommy eryn langsung tak upload ape ape...coz daddy boy tak kasi load anything, huwaaa..hint hint ajerk...akur takmo derhaka...cepat cepat nak tgk gambo baby mummy aina...kite punyer scan end month ni insya allah...mwaks love mummy n baby..take care beb...xoxo mummy eryn n baby

Yatre Hayati said...

jaga diri dan baby baik2 k !

Ullyana zaidy said...

kak aina!!! :)
waaa..epy bangat ....
baby..mesti cumel nnt :)
take care kak