..

Monday, November 8, 2010

Baby 16 minggu...

Hello semuaa..

Sebulan sekali saya hapdet blog kan kan..baby x suke blog katanya..tu yang berkurun x berhapdet. Diam tak diam sekarang baby dalam belly ni dah nak masuk 4 bulan (16 weeks), pada usia 4 bulan la bayi ditiupkan rohnya. Jodoh, ajal, maut dah tertulis dah baby mummy neh. Pada usia kandungan 4 bulan ni, tak banyak perubahan yang berlaku. Selera makan pun biasa² je, nak kata tak berselera tak jugak, berselera pun tak jugak. Risau betol papa nya takut baby kurus tak cukup makan..haha. Konon dia nak baby dia kuar nanti tembam kebaboomm la kan, senang nak gomol. Tapi, beliau tak terpikir saya yang kena bekerja keras untuk melahirkan bayi tembam kebaboomm kan. Sometimes tu risau gak, sebab mak, akak semuanya lahirkan baby stok 4 kg ke atas. huhuhuu. Bayangkan la ketembaman baby cemane. Pipi selambak. Tapi, mak selalu cakap..biar baby ni tembam bila dah lahir...tembam lam perut susah nanti nak keluar. Maklum la, tingkap lebih besar dari pintu..tak macam umah kita, pintu lagi besar dari tingkap..hik3. *ape aku meperek neh.

Masa 13 minggu hari tu pegi la check up, pastu dah masuk je jumpa doc, cakap la nak scan kan..pastu doc tanya.."kenapa yea nak scan?" eeee..doc ni kan, suke hati i la nak scan ke tak nak. i bayarrr kot..bukan free pun kan. Saje la nak tengok perkembangan baby oke ke tak, sebab bulan sebelum pegi scan, tak sempurna sifat pun lg, baru nampak seketul daging. Pastu bila dah kasi explaination baik punyer, maka doc scan la. Dan, bila scanner tu di letak je kat atas perut..woaaa, terus nampak kepala baby, pastu tangan dan jari jemari die, jantung dup dap dup dap, kaki die..comelllll jer, rasa nak cubit. Tapi masa tu baby diam jer, tak gerak aktif pun..tengah rest kot. Lama sket baru die gerak².



bukan saya punya.
Tapi..macam gini la rupa baby masa scan hari tu. heee..

Perkembangan Janin Minggu ke-16

Panjang janin bertambah dengan sangat cepat dan gerakan-gerakannya lebih kuat. Ibu dapat merasakan gerakan-gerakan janinnya dengan meraba perut. Rambut halus tumbuh diseluruh dipermukaan tubuh janin, yang disebut lanugo. Plasenta terbentuk dan berfungsi sepenuhnya. Panjang janin saat ini 16 cm dan beratnya 135 gram. Jika melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot janinsudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Ia sudah mulai menghisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan kencing, dan cegukan. Pada minggu ini jika sinar terang di letakkan di perut anda, bayi akan menggerakan tangan ke arah matanya. Sistem pencernaan janin pun mulai menjalankan fungsinya. Dalam waktu 24 jam janin menelan air ketuban sekitar 450-500 ml. Hati yang berfungsi membentuk darah, melakukan metabolisme hemoglobin dan bilirubin, lalu mengubahnya jadi biliverdin yang disalurkan ke usus sebagai bahan sisa metabolisme.


Sekarang dah nak masuk 16 minggu, tak sabar rasanya nak tunggu baby bersenam kat dalam ni. Tapi, cemane rasanya bila 1st time baby gerak yea? ibu² sekalian tolong kasi penerangan sket. ehehe.



23 comments:

@e_da said...

eee bestnya... nanti kalau dia dah start kick nikmat yg tak terhingga kita rasa... tp bila dah nak dekat2 bersalin dia punya kick tu akan buat kita takleh tido mlm.. makin ganas.. hihi

Puan aiNa Rahman said...

e_da:

tu laa..x saba aina nak merasa kenikmatan baby tendang² ni. orang ckp dah 18 ke 20 minggu br terasa kan.

y@n@ M!B said...

huyyoo aina..cane nk lahirkan penulis berjaya klu aina mls update blog?biasa tu! hep! huhuhu~

aina, kita awlkn tarikh kawen aa..28 mei..dah abes pantang lom?? hukhukhuk~ =P

Cik Gallus Gallus said...

semoge tabah ketika baby puan aina ni bersenamrobik.hehehe

✿....rossa alina....✿ said...

wuwuwuwu...xsabar nak tgk baby keluar.semoga sihat2 je ye..amin.. :)

Puan aiNa Rahman said...

yana :

hahaaha..tu la, aritu sblom kawen berkobar² nak hapdet blog, xde lappy smpai snggup pinjam kawan punya, skg da ade lappy sendiri..ape bagai, tahap kemalasan membuak².

yanaaaa...nape awal sgt? nape x tggu aina abes pantang? uwaa..uwaaa. klo aina bersalin 28.4..maka sy baru sebulan berpantang. hehe

Puan aiNa Rahman said...

cik gallus :

hehee..cam seram pun ade kan. kang bersenam robik secara ganas mau menanges mama nyer haa

Puan aiNa Rahman said...

rossa :

iyaaa...aina lg x sabar. lg 5 bulan, cayyokk..cayyokk..hahaaa

suffer8zine said...

semoga semuanya selamat okess, tc

Terkini : Pemandu Bas Dirotan

farenova said...

tak lama lagilah tu, akak pun first time ni tiap kali die gerak mmg happy je, kadang2 kite rasa, kadang kita leh nampak perut kite bergegar sebab baby bersenamrobik.

enjoice my dear mwahhh

chekgu Moe said...

salam aina!

hehe.. ape la doc tu..tanak scan pulak..hehe..molie tiap kali check up, tiap kali molie scan tau...
last a few days, dapat tgk perkembangan baby... ya Allah...memang amazed la..dia lambai bila molie kata "assalamualaikum"..hari2 tgk balik video dia...=) ..
molie dah masuk 18 minggu..lagi 22 mggu lagi... perut nampak biase je lagi..org kate kecik, mebi tak naik sgt...aina pulak camne?

BENA said...

dah masuk 4 bulan sis . =)


lagi 5 bulan la nak bersalin.


nati sis nk scan utk jantinan pulak x? ke nak suprise? ehehehehee =)


ziera nk bagi tips xreti. sebab kawen pon belom. HAHAHA


take care sis aina ! heee~

f_aRa_aINa989 said...

semoga baby dalam perut sentiasa sihat..=)

Puan aiNa Rahman said...

to suffer8zine:

Insyaallah =D

Puan aiNa Rahman said...

to farenova :

ye sis..lg 3,4 minggu bole la rs gerakan die. perut pn cam x nampak beza..same cam sblom ni je. hu3

Puan aiNa Rahman said...

to mollie :

tu laa..doc siap tanye nape nak scan? geram tau. next check up aina lg 2 weeks, klo die banyak songeh sgt..aina ngat nak gi scan tmpat lain la. bkn ape..bby 1st kte rs ekcited lebih sket. perut aina pn x naik sgt, cam same je. hu3. mebi 5 bulan ke atas kot br perut mengambang ngan pesat seiring ngan baby pandai main tendang²/ heheh

makdara TERdiva said...

seronok feel baby gerak dlm belly..
feel yg cannot diexplain dgn kata2.. :)

pernah sekali, senak perut hakak ni, dek penangan kaki baby..mungkin bb tengah main football kot mase tu..hiks!

Puan aiNa Rahman said...

to ziera :

5 bulan tu kejaop je dearrrr...hu3. sis pn update blog sbulan skali. 5 kali update lg,,bersalin la sis...ahaks

Puan aiNa Rahman said...

to aina :

insyaallah aina =D

Puan aiNa Rahman said...

to kak dara:

semua org pn ckp seronok..x sabar nak menikmati keseronokan ituuu..yaww

farenova said...

fair ujung bulan ni?.. insyaallah pergi :).. pastu ujung minggu ni ada sale pureen, tp tempatnye sis tak reti nak gie.

last week warehouse sale 'my dear'.. sis pun pergi.. nampak tak mak buyung shopping je keje.. tapi time sale2 jelah :P

Siti Fatimah Nabihah said...

tahniah erk.. hehe! jaga kesihatan bek3 noh.. weee~

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

tahniah.... (^^,)