..

Tuesday, December 21, 2010

Baru nak berbaby moon kat cameron..cancel la!


*syoknya kalau umah aku macam gini


Alangkah seronoknya kalau boleh berbaby moon di tempat² yang tejukkk..kih3. Lama sudah menyimpan hajat nak ke cameron highland, tapi disebabkan oleh kekangan masa maka hajat itu tidaklah kesampaian hingga ke hari ini. Kali pertama dan terakhir menjejakkan kaki ke cameron highland pun pada zaman tok kadok dulu, kira² 5,6 tahun yang lepas. Kalau pokok stroberi kat sane tu, dah sampai generasi ke berape ntah..huhuu.

Bila melihatkan kejadian kemalangan ngeri semalam, lagi la membuatkan aku rasa seram sejuk gitu. Memang la ajal maut tu di tangan Tuhan, kalau menyorok kat celah mane pun..tetap sampai jugak ajal tu. Tapi, ngeri kan? 28 orang maut..kemalangan terburuk setakat ni. Mesti rakyat Thailand dah takut nak datang Malaysia pasni..fobia..tambah² lagi kalau nak melancong ke cameron highland.. hehehe. Rugi la peniaga² dan industri pelancongan kita..kih3

Bercakap pasal cameron highland, teringat aku peristiwa masa aku ke cameron zaman tok kadok dulu². Rombongan ni pergi satu van dan satu kete, masa ni aku keje jual buku ke sekolah². ngan bapak sedara aku..alaa, korang mesti ade pengalaman punye beli buku dari orang yang jual buku ke skolah² kan. Masa tu kami mengadakan road tour ke belah perak sane *banyak la kau punyer road tour, ni kire keje sambilan aku la masa cuti sem study dulu. Memandangkan malam tu malam jumaat so kitaorang decide nak bermalam kat cameron je, sok pagi nak ke sekolah kat area bawah tu je.

Maka, dah sampai kat atas tu..cari la rumah tumpangan. Direction die elok je, ade signboard bagai, kami pun ikut je la..mase tu dalam pukol 10 lebih kot, dah la malam jumaat..haha. Ikut punye ikut tak jugak jumpe², padahal signboard betol dah tu..sekali dah sampai ke kawasan hutan da, kiri kanan semak..ngerii wooo, seram tahap ape daa., macam jalan nak ke rumah tok bomoh gitu, bulu roma lak dah berdiri tegak dah.Maka kami pun berpatah balik, sebab orang cakap kalau sesat di tengah jalan, maka kembali la kepangkal jalan. Tak cukup itu..kami ke rumah tumpangan kedua lak, same jugak keadaannya..ikut punya ikut tah kemane², jalan gelap gulita..seram tahap dewa daa. Last sekali tido lam kete aje..ngan perut lapar giler dan sejuk tahap gaban. *terseksa jiwa raga.

Sebelum tu gi mandi kat masjid, turn aku nasib baik oke je takde masalah..sampai turn mak cik aku..sekali blackout daa kat situ. Die tengah mandi kot, aku pelagi menjalankan misi menyelamat la. Masuk jugak kat dalam toilet yang die mandi tu, nasib baik gelap dan tak nampak ape²..hak3. Kalau antu boleh lagi dimaafkan, kalau "hantu kepala hitam" tu cemane? itu aje la yang kami takut.

Itu la pengalaman ngeri yang pernah aku lalui..*ngeri ke? hahahehehuhuhohoo....






24 comments:

aDieyZa said...

zana pun baru cadang nak gie holiday kat cameron cuti raya cina thn depan.. tp bila dgr kmlgn tu, trs rasa mcm nak cancel jer plan tu..

Puan aiNa Rahman said...

adieyza :

a'aa..rasa cam seram lak. aina pn cancel..pegi berbabymoon tmpat landai² je la nampaknya..hehe

Naniey said...

hahaha...seram sejuk,,sejuk tu bertmbh sejuk ye tak...tp mmg best g CH...ala lau nk eksiden kat mn2 pon boleh..janjo ati2 bwk kete...doa byk2..InsyaAllah Allah akan lindungi perjalanan kita..

nani selalu ikuten.suami keje CH..tp skang die da tukar team..dah tak pegi sn..sob..sob..lau tak..every month la die pegi

Puan aiNa Rahman said...

naniey :

btol tu naniey..mmg nak pegi jugak, tp bukan dalam waktu terdekat ni la. tggu baby kuar n membesar ngan sehat dulu. bawak baby sekali =D

YanaMIB said...

seram gak la..tp slalunya time jd je seram..bila tingat blk jd klaka..kan kan ^_^

Puan aiNa Rahman said...

yana:

hahaa..memang. time kena je seram. keesokan harinya bantai gelak la. hahaaa

chekgu Moe said...

oh... tu la aina..
tempat tu dekat umah molie tu...
simpang pulai.. salu lalu situ nak balik ganu atau ke cameron... tiap2 ari ade je eksiden...huhu

nadiah said...

emm org tgk dlm berita smlm pon jd takut nk naik bus,lagi bus double dekker. hish! xyah lah bby moon kt cameron, pegi tempat lain lak. ehe!

aNaYaNa said...

haha..xmo la cameron gituw.seram..hihi..

Puan aiNa Rahman said...

chekgu moe:

yeke molie..abah pun ade cakap, kat area situ mmg byk eksiden..keras sket.

Puan aiNa Rahman said...

nadiah :

orang dah lame x naik bas..memang seram jugak kan. huhuu

Puan aiNa Rahman said...

anayana:

saye pown..rs seram tp mcm nak gi lagi. hehe

crazie_manic said...

Aina sya sempat berbaby moon kat sana around october..best sangat...heheheh...

Puan aiNa Rahman said...

crazie_maniac:

tu laa..nak pegi jugak. tp bukan waktu terdekat la kot. suatu hari nanti..lalala~

Ieda Al-Habsyi said...

aina kalo ke cameron, singgah le umah akak, dah dekat je tuuu :)

Atiqah Adnan said...

haah akak baru je baca s.khabar tadi.. actually simpang pulai tu macam shortcut nak sampai CH.. jalan tu dah banyak org kemalangan dah banyak simpang.. better ikut tapah selamat.. jauh pun jauh laa..

lagipun.. err kalau Allah nak panggil kita kat mana-mana pun boleh seperti yang DIA kehendaki.. kan..

Puan aiNa Rahman said...

ieda:

haaa..boleh singgah minum kopi tu kak =D

Puan aiNa Rahman said...

atiqah:

btol tu..kat mane² pun kalau dah ajal kite, tetap sampai jugak.

org ckp jalan simpang pulai tu mmg keras sket, dah byk sgt eksiden kan

Ullyana zaidy said...

huhu..xmo la..cm seram je..
huhuhu :P

Ayuraza said...

aina..kiter g sesame nak??hehe
orang lagi tak penah sampai..huhu
boleh kiter berbaby baby moon..:P

BENA said...

hehehehehe :) zra pon teringin gak nak g . cam sis aina la . g zaman tok kadok . tu pon teman abah g anta buku gak .


eh eh . cam same jek cte kan . HAHAHA :)

Puan aiNa Rahman said...

ullyana:

heheheeh...pegi jangan x pegi. ade momok. =P

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

dah lame tau nak pegi..sebab last pegi pun zaman mude belia dulu2. sane best..tejukkk. ahahaa

Puan aiNa Rahman said...

BENA:

hak3..semua berkaitan ngan buku. tp elok², momok suke dengan buku. hahahaha