..

Thursday, December 16, 2010

Kau kata, kau kena...


"Ibu ibu bapak² punya anak bilang aku
aku yang sedang malu sama teman²ku
kerna cuma diriku yang tak laku²..."

i love to sing this song eventho i'm married dan suda boncet pun..hahaa.



Teringat akan "kutukan" kawan aku dulu membuatkan aku rasa nak nyanyi lagu ni kuat² sampai puas hati. Ini kerana "kawan" aku ni dulu pernah cakap kat aku "eh, aina kapel lagi? tengok la bape bulan die buleh tahan tu" ish...wtf. Macam longkang tau mulut die, memang tak sayang mulut ah ngutuk aku masa baru bercinta ngan encik suami. Sentap jugak la sikit² kan bila ade pihak ketiga yang sampaikan menda ni kat aku. Tapi aku rileks je babe masa tu, cool gitu.. sebab aku yakin masa tu aku ade bopren, die ade? hahaha.

Lepas dah kapel berbulan² tu, aku decide la nak tunang dan kawen semua kan. Aku ni jenis memang malas nak bising², aku tunggu dan lihat je. Sebab..setiap ape yang keluar dari mulut kita tu bagaikan doa tau. Kalau kita doakan yang buruk untuk orang, maka yang buruk itu la datang kat kita..hu3. Sebab ia dah banyakkkk kali terjadi dalam hidup aku...tambah² masa dulu orang banyak aniaya family aku kan. So, aku rileks² dah. Aku kawen dan sudah bahagia gitu..ade suami dan sudah ade anak dalam perut. Die ade? die blom ade lagi la..dalam proses. hu3..

Dan..nak dijadikan cerita, minah ni baru je bertunang..aku pun macam "owh ok..elok la die bertunang..moga jodoh berpanjangan". Sebab aku pun memang dah kureng dah ngan die. Tup² baru je tau beliau bakal putus tunang...owh, apekah yang berlaku? Ape yang berlaku tu aku tau la tapi tak perlu nak ceritakan kat sini sebab ia hanya akan mengaibkan beliau walaupun korang memang tak kenal beliau..hahaa. Diringkaskan cerita die akan putus tunang..tgh tahap kritikal sekarang ni.

Jadi, pengajaran dari cerita ni ialah..mulut kita jangan la cabul sangat k. Jangan suke nak mengata orang sebab ape yang datang kat kita belum tentu lagi yang terbaik dan terindah. Kalau ape yang kita dapat tu semua baik je , alhamdulillah la kan..kalau tak baik? wat gelak dek orang je..hahahaha. Senang cerita semua orang pun kena behave la, tambah² bile kita blom lagi melalui satu² fasa tu. Jangan mengata orang, jangan mengutuk orang sebab Tuhan tu adil tau. Lagi satu, kalau yang jadi mangsa tu..sabar je la. Biar orang buat kita, kita jangan balas..klo kita balas itu bermakna kita "sameeee dengan" je dengan dorang tu. Buat rileks² je, sebab kebiasaan orang yang suke mengata tu ialah mereka yang "mental disorder"...heee. Kalau mental dorang ok, insyaallah dorang takkan doakan yang buruk² untuk orang lain dan mengata orang lain.

Sekian ceremah bebas dari saya untuk hari ini...kah kah kah. *




30 comments:

rossoneri said...

hmm sebab tu mulut kena sentiasa jaga,jangan asyik nak kuarkan perkataan yg xada dalam kamusss je...

jaga baby dlm perut elok2 ye,jangan penatkan badan..

^nanie^ said...

yup!strongly agreed..kt cni pon rmai kepochi aina..wt bodo saje..biase la tu..bile lom kawen,tanye bile nk kawen..then bile da kawen plak tanye da berisi ke blom..xphm org2 cmni..xtau la niat sekadar nk bertego sape ke sebaliknye..lemas oh..;-)

MiYOKO TACHIBANA said...

hmmm...what u give, u will get back...

Puan aiNa Rahman said...

rossoneri :

heheehe..btol². sblom nak berkata² kena bukak kamus dulu. hik3

wokeh..akan ku jg baby ku ini. thanks

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

tu soklan normal tu nanie..soalan common camtu sampai bile² pun x habis. lepas satu ..satu yang akan ditanya.

Puan aiNa Rahman said...

miyoko :

yep..pandaii =D

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

mulut tu kena jaga kan?

sebab tu GKSB takut sangat bab nak mengata orang ni takut jadi kat kita balik

LATEST ENTRY

BILA SESEKALI MENYINGKAP KENANGAN LAMA

Eyriqazz said...

kerna mulut badan binasa...oh, bila due aina?mesti comel anak aina nanti....yerla,both bapa n ibu kacak dan cantik..hik3...

Puan aiNa Rahman said...

GKSB :

yep..orang x penah kacau idup kite, x penah ape..tetibe nak mengata, sendiri terkena br tau.

YanaMIB said...

haha lagu tu yana dh jemu dgr aina..sbb ms kt opis lama ada mamat akauntan ni sukaaaaaa psg lagu ni kuat² dlm opis..sume org jd fobia bila dgr lagu ni sbb dh jd trademark akauntan tu...kikiki~

pehtu ex-akauntan lak siap buat ringtone lagu ni..ffuhh~ eh aina pn akauntan kn? *mcm motif sgt sebut akauntan tu kn..hahahaha~* =P

guwau guwau je ye babe! hihi..xthn ni nk ghelak teringat lagu tu..adeh (^^,)

Ieda Al-Habsyi said...

tu arr..kene jaga mulut kan..

Puan aiNa Rahman said...

eyriqazz :

yea btol tu eyriqazz. due bulan 4 nnti. aminnn..nak anak yg bukan je comel tp soleh. =D

Puan aiNa Rahman said...

yana :

ahahhaaa..klo yg bujang dengar lagu tu xpe yana, ni klo yg dah kawen cam pelik je..haha.

xpe²..aina blom akauntan lagi..dalam proses. so, xdela terasa sangat. hahaha

Puan aiNa Rahman said...

kak ieda:

btol kak..jaga mulut sendiri, kain sendiri..heheehe

zety said...

suke suke dengan entri nih.hehe.kerana mulut badan binasa.

Puan aiNa Rahman said...

zety:

yep..jadi, mari lah kita menjaga mulut yg cantik ini.. =D hehe

Ujang9897 said...

wow..ader jugak org mulut longkang cmtue ek

MamaYatie said...

betul..mulut kena jaga,kata-kata kena hati2 selalu..kalo dah terlepas ckp pun cpt2 la mintak maaf..tngh pegnant lebih2 lagi la aina..org2 tua pesan kena sentiasa beringat..

Puan aiNa Rahman said...

mama yatie :

btol tu kak..time peknen ni lg kena beringat. nak cakap pape mesti kena selalu beringat. klo pesan mak tu mmg terlalu banyak la..alhamdulillah, stakat ni sy ingt sume tu. =D

Puan aiNa Rahman said...

ujang:

heee..tah la,orang ni..rambut je same itam, ati lain²

mier@merr said...

cili2 je mulut tu..hee

nadiah said...

aina, takpe, biaq pi je org nk kata apa kt kite, yg penting kite sndiri tahu apa yg kita buat tu betul. yay!!

Yatie said...

tu lar jgn gatai molot ngata hal org lain.....org tu dah ok kt lak yg bermasalah.

aNaYaNa said...

huhu..tu la jangan mengata orang..buat baik dibalas baik buat jahat????..teng3~

semoga sis terus bahagia dengan suami dan 'produk' yang bakal keluar tuw..ekekeke..

Puan aiNa Rahman said...

mier :

pakai cili api mesti best kan.. =P

Puan aiNa Rahman said...

nadiah :

yep..btol tu babe, yg penting kite bahgia. mulut orang mmg xleh nak tutup..kan kan

Puan aiNa Rahman said...

kak yatie :

klo mulut gatai letak la ubat kasi ilang gatai..hehe

Puan aiNa Rahman said...

ana :

ahaks..produk ni kena tggu 4 bulan lagi nak launching..=D

BENA said...

ohooooo mulut cam longkang la ni dulu die tuh ? hehehe :)


xpe2. bkn jodoh die ngn bakal tunang yang nk putus tu. heee


ape yang PENTING ! baby kak aina sihat . kak aina sihat . kan kan kan . heeeee~

Puan aiNa Rahman said...

BENA:

ye ah..die suke ngata org.
yep..yg penting akak n baby sehat. yeay. thanks dear