..

Monday, December 20, 2010

Kerja McD pun taktau porridge tu ape..



Porridge itu ape wahai adik² ??? B.U.B.U.R...iyaa, pandai. 30 markah akak bagi kat adik² semua yea. Aku last week pergi la ke salah satu francais mekdonat neh..sebab memandangkan masa tu perut lapar tahap kebulur dah..so terpaksa la beli something buat alas perut kan. Kalau tak mesti aku dah pengsan 3 kali dah. Jadi, makanan yang paling senang dan cepat nak dapat mestilah fastfood kan..kate "fastfood" a.k.a "makanan cepat"..hak3. Jadi, menu utama yang aku order mestilah bubur cap ayam..sebab ianya memang menu pebret aku sejak dari dulu sampai la sekarang.

Jadi, nak dijadikan cerita..maka adik comei keje mekdi tu pun sediakan la makanan² yang aku order tu, tapi die bagi bubur..takde sudu, takde pepper. Kalau takde sudu aku nak hirup pakai ape?? straww??? try die tunjuk dulu tengok..baru aku buat. Dan seperti seorang yang gentlewoman, aku pergi la mintak kan..lepas tu dorang cam takmo layan. Ape..aku tidak cukup cantikkah??? ekekekee...maybe mase tu die tengah bizi..oke, aku paham. Cuma aku nak mintak sudu ngan pepper je takkan nak beratur macam nak tunggu order, sangat la tidak adil kan.Padahal disebabkan kecuaian dorang la aku terpaksa ke kaunter dan menebalkan muka meminta sudu dan pepper tersebut. Aku tak sure budak pmpuan pakai baju kaler putih tu maybe budak baru keje kot..aku pun dengan sopannya meminta "mintak sudu dengan pepper utk porridge yea"..lepas tu beliau cakap "a'aa..kejap yea". Oke..takpe, sekejap aje..sikit punye hal lah. Kat sebelah aku ade mak cik santek..tgh tunggu order. Aku buat bodo je la kan, takkan nak beramah mesra kot.

Tunggu punye tunggu, minah tu tak jugak bagi sudu dan pepper yang aku mintak, maka tahap kesabaran aku sampai ke tahap 50 darjah kepanasan..huhuu. Lepas tu minah tadi die pergi cakap kat membe die dengan gaya bebel kot, padahal die yang tak paham ..konon macam gini la ayatnya "pegi layan costumer tu..nak ape ntah". huhuu...nasib baik aku sabar lagik, kalau tak dah kena sound dah beliau tu. Minah kedua ni pun tanye la.."ye kak, nak ape?" haishh..buang air liur betol la cakap ngan budak² neh. "saye nak SUDU ngan PEPPER, tadi saye order BUBUR, korang tak kasi SUDU, cane aku nak makan?" huhuhuu. "Owhh..jap yeaa"..kata beliau. Lantas aku mengomel sendiri dan disedari oleh kak kiut kat sebelah aku "bape kali cakap, itu pun tak paham" cam gitu la lebih kurang bebelan aku. Ye ah, segan kot..lame aku berdiri kat situ, orang tak layan..hahaa.

Jadi..pengajaran, walau siapa pun anda..saye tetap menghormati selagi anda juga menghormati orang lain. Tak kire la anda kerja sebagai cleaner ke, pengutip derma ke, hape ke..okayh!!! Dulu..mase aku kat matrik, selalu kalau terserempak ngan mak cik cleaner siap bagi salam lagi, sebagai tanda hormat dengan orang tua. Tapi, kalau kes customer tak hormat korang tu..bagi je lempang sebijik kasi dorang pengsan..wakakaka. Macam kes BENA yang customer main campak² duit tu, try dik campak cash machine kat muke dorang tengok, marah ke tidak? Ntah² dorang ade duit RM50 seketul tu je kot..tu yang main campak² tu sebab tak puas hati duit dah habis..hahahahahaha.







31 comments:

ally said...

baru keje gaknya budak tu..xpun dia berangan..hehe..camana nak mkn bubo yg panas tu kalo xde sudu..ingat kita ni bw sudu sendiri ke dr umah..hehe..sabo je la..

Puan aiNa Rahman said...

ally :

tu la..mungkin die tgh berangan + budak baru keje situ, tu yang macam blur2 sket tu.

Jantan Terhangat said...

amboi skrng ckit2 nak hangin..haha

Judiene said...

Maybe pekerja tu asal drp hulu mane ntah.
Yang makan bubur hirup je kot.
Hahahaha.
Sabaq la Kak Aina eh.
Eh eh, ter'akak' plak.

:D

Puan aiNa Rahman said...

JT:

Hahahaha...yelaa, aku kan ibu mengandung kena berdiri lame..penat tau. hahaa

Puan aiNa Rahman said...

judiene:

hulu legeh kot..tu xtau bubur keno make paka gapo tu..hak3

Ieda Al-Habsyi said...

hhehe, ko patut campak je bubur tu kat muka budak tu, bio lecur sikit, hahaha! cian mak buyong :)

iRa~" said...

hehe..
lawak..msti br lepas spm ni..:P
xtau la tu pastu nak bebel2..
ape pnya org laaaa..
ptt gi training dulu..heee

Puan aiNa Rahman said...

kak ieda:

eh x baik kak..haha. saye kena bersabar jugak wlau dorang wat cmtu..huk3

Puan aiNa Rahman said...

ira :

yekot..die nak tutup kesalahan sendiri die salahkan kite lak. hu3

Fatehah A. said...

sabau je la.nak suruh makan dgn tangan ke ape?tau la melayu.huhu takkan bubur pun nk mkn dgn tangan

Puan aiNa Rahman said...

fatehah:

hak3..ye kot..makan bubur pakai tangan kan. tau la nak mengekalkan ciri² kemelayuan .

Ayuraza said...

agaknyer lam ati dier..menatang bende porij tu..haha..budak baru tu kot..

dear..follow sini ek..SR sebenarnya..hehe

KimiCnoL said...

orang sekarang memang style makan bubur gune straw lah kak..hehehe

JOM BACE ENTRY BARU
"1.Facebook VS Blog"

Puan aiNa Rahman said...

ayu :

mungkin la kot..hahaa. nak kate sy pakai bahase cina ke, india ke idak..haha. tu bahase standard la..porridge..hik3

Puan aiNa Rahman said...

kimi:

owh yeke..akak baru tau..ahhahaha

YanaMIB said...

maksudnya pekerja tu tak pay attention!!

tp biasanya mcd yg yana pi sudu and pepper dorg letak skali dgn cili sos..means kena amek sendiri..hihi mcd kt tpt aina lom canggih lg kut..opps~ =P

aNaYaNa said...

owh..memang bikin panas itu budak lorh..haha..

Puan aiNa Rahman said...

yana :

kat tempat sos tu sudu utk eksrem ade la yana..klo pakai sudu tu mau taun depan baru abes makan bubur tu kot..ahaks.

btol x maju la kan.

Puan aiNa Rahman said...

ana :

tu le pasal..tapi cam biase la panas² pn masih cool lagi..ececehh

BENA said...

hahahaha :) sungguh jugop tuh . acu try test baling mesin tu . baru bekok ati.bekok palo2. hahahaa :)

[z@ck] said...

kdg2 dorang ni keja under pressure.style tak boleh nak handle emotion sendiri.tu yg jadi cam tu 2

Mrs.Anje said...

huhu..kelakar kan..elok lagi kalau aina masuk je kat dalam sikit, mesti dorang terus bagi punya..hehe..

p/s: pernah buat camtu..buat2 cam nak masuk dalam..hehe

░♥si lampu neon♥░ said...

WEHHHH BUBUR MCD MMG BESHHH WOO TERBAEKKK

Puan aiNa Rahman said...

BENA :

hahahaa...tu aa pasal. nak bajet bagus main campak² duit kan. akak pn penah berdepan ngan org xde ksedaran sivik mcm gini.

Puan aiNa Rahman said...

zack :

btol²..tekanan yang membuatkan dorang jadi macam gitu..kann

Puan aiNa Rahman said...

mrs anje:

a'aa kan..elok masuk sikit je kat dalam tu, mesti dorang gelabah punyer. ahaks.

Puan aiNa Rahman said...

si lampu neon:

setujuuuu...bubur mekdi terbaikk tp budak mekdi tu x terbaikk..kih3

Mus said...

yg keje front desk skang...jarang yg muka manis...sumer..macam makan julap....sabar jer la...gerammmmm

Puan aiNa Rahman said...

mus :

julap? ahahaaa..yang klo termakan terus tercirit seminggu tu kan..hehehe. noti aa mus ni =P

psstt...mebi sebab kite lagi chantek menarik dari dorang kot kan. tu muka mencukeee je tu.

DiaUmaiNiNaz said...

haha..cm keset la plak ye kak.