..

Thursday, December 23, 2010

Semalam kena temuramah...yeah



Q1 : Apakah status anda?

Kalau aku cakap masih single? Konpem korang tak caya dan konpem² aku kena sekeh ngan laki aku japgi. Jadi korang tengok agak² perut dah buncit maka dah tentu la sudah berumah tangga.

Q2 : ceritakan tentang diri anda ( asal,pekerjaan, belajar kat mana,bil anak,cita-cita dll)?

Tentang diri sendiri? urm..dah kire macam sesi pengenalan masa mula² nak buat blog neh. Oke tidak mengapa, aku bgtau serba sedikit je la ek. Aku asal klate, tapi boleh cakap luar dengan fasihnya dengan tiada slang klate. Orang selalu cakap aku ni klate murtad, sebab tak bunyi slang klate tu..tak baik tau =( aku sedar diri lagik..haha. Pekerjaan, sekarang ni kerja as a team leader kat accounting firm. Belajar pulak setakat degree je kat UM. Bilangan anak? ohh..baru nak masuk sorang. Try jugak nak dapatkan kembar, sekali keluar 2 terus kan..tapi gen memang takdak kembar dik non..maka sorang aje la. Cita²? Nak jadik akauntaun *titik

Q3 : Ceritakan tentang sweetaina.com

sweetaina.com adalah personal blog yang mana tak berapa nak personal sangat, sebab semuanya aku main campak je dalam blog ni. Tapi setau aku hal² dalam kain, dalam kelambu,dalam bilik, dalam rumah takde pulak aku ceritakan kat sini. Cuma hal dalam perut je aku banyak bercerita, sebab dalam perut ade isi..jadi kire cerita dalam yang satu ni dihalalkan la ea. Tu yang aku cakap personal tapi tak berape nak personal tu. Lagi satu kan, takkan aku nak update pasal sejarah negara kita, ramalan kajicuaca, naik turun saham pulak kan..kang bosan lak korang. Alaa, same macam status kat fesbuk..cerita pasal hari ni rasa ape, esok nak buat ape..macam tu la. Takde la nak buat status "ramalan kaji cuaca hari ini, hujan lebat dan ribut perit sekali sekala" takpun "saham hari ini melambung tinggi", sape nak baca der?

Dulu pernah ade hot chat kat hot fm, sorang minah ni die cakap cenggini tau "saya menyampah la, semua orang nak update status hari ni rasa ape, buat ape, sket² nak update, sket² nak update, lagi² yang preggy dan ade anak..semua nak update kat fb, ntah ape²". otak kau!!! dah kau jenis duduk kat utan amazon, memang la cakap camtu kat orang lain. ape daaa.

Q4 : Apa pandangan tentang dunia blog?

Dunia blog ni best..sungguh² best, tak tipu punya. Kat blog korang boleh dapat kawan baru, melalui blog juga korang boleh berkongsi cerita dengan orang lain, mengetahui kehidupan dan pengalaman orang lain, idea dan macam² lagi. Dunia blog juga kalau korang rajin, korang akan mendapat pulangan yang tinggi melalui iklan² yang ditepek kat blog, contest yang dianjurkan oleh blogger dan lain². Tak kurang juga, melalui blog korang boleh berkarya, biar la orang nak cakap korang syok sendiri pun, ape ade hal? Bukan dorang yang bagi korang makan pun kan. Janji ape yang kite buat tak salah sudah. Kalau dorang rasa itu salah, maka dorang la yang bermasalah dan memerlukan rawatan yang terperinci. kih3.

Q5 : nasihat kepada teman-teman yang baru nak buat blog??

Ini macam nak cerita dah 30 taun berblog je..ekekeke. Nasihat saya kepada mereka² yang baru nak berblog antaranya :


  • welcome to da blog
  • update blog kalau boleh setiap hari dengan entry yang baru
  • permulaan berblog, cuba la banyakkan berblogwalking (singgah ke blog orang lain)
  • jangan berlagak sombong dan kalau nak tau ape² sila bertanya
  • kena rajin², xleh malas².
  • Dah ade blog, letak la iklan nuffnang tu..boleh dapat duit tu..ehhehe
  • berblog la dengan cara dan gaya kita sendiri.
Harus diingat, blog ni satu dunia boleh tengok ..jadi korang kena berhati² sket la dengan orang yang tak suke korang ke, ape ke kan. Sebab ia boleh dijadikan modal untuk dorang menjatuhkan korang. Jadi, ape² yang korang rasa tak patut untuk diceritakan, so tak payah la cerita. Blog tak macam fesbuk, tak suke buleh remove..huhuu. Melainkan korang privatekan blog, jadi orang tertentu je boleh masuk..tp tak syok la pulak kan. Kate nak cari readers, visitors..kena la open. Jadi..kita selalu kena berpegang pada kata², "manusia ni datang dengan pakej yang berbeza²"..wokeh. Insyaallah, korang akan selamat. hehe.

Q6 : Apakah keunikan yang ader pada sweetaina.com?

Tak unik mane pun, kalau unik pun sebab ade saya yang kiut ..tu je la..wakakaka. *sila jangan muntah dulu. Uniknya sebab blog ni blog personal, jadi korang boleh nampak bermacam² jenis cerita yang aku sumbat dalam ni, tak kire sedih, suke, tawa, gembira, semua sekali. Tu sebab namanya all in one. ahaks





27 comments:

aDieyZa said...

nasihat tu sgt berguna utk zana.. so lps ni leh try nasihat tu utk blog zana.. maklumlah zana pun baru nak active blog ni.. hihihi.. tq dear..

.:fifi:. said...

single kak?
kne tgu pas pntang la br boleh jd single smula..xg mna2 bdua2..huhu

chekgu Moe said...

puan aina..
ayat yang perenggan last sangat tidak boleh belah... haha. tapi aklo tak puji, sape lagi kan? hahaa..
yuppp..berblog sangat best~!

Lya Colours said...

insyaALLAH ada rezeki bleh keluar kembar
cousin saya dpt baby kembar, padahal dlm fmly dia atau hubby dia xde pon yg kembar
semua tuh anugerah DIA =)

BENA said...

betoi2 pe yang kak aina cakap. berblog ni best ! hee ~ :)

dulu zra penah gak wat pvt n delete blog . eh eh eh xleh2. rase tak best ! heeee~

papepon selamat kembali aktif akk aina . heeee~

Lyaa Suriany said...

heee
mmg xde slang
smpai lya lupa nk kecek klate ngn sis
len kali jupo
kito kena kecek kelate
ehehehe

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

hehe kawin sudah.?? aegoo..rupa2ny da lama ta blogwalking ni.! tahniah utk future baby..hehehe..~

Ayuraza said...

yunk...
nak kembar kena all out ler..hehe
sonok plak men tag2 ni kan..:P
pasni macam nak buat GA plak..nk join tak?? xda pilihan..kena join jugak...muahaha

Ayuraza said...

yunk..join GA kalo rajin ye...:P

suffer8zine said...

ayat last tu best

Terkini : 3 Negeri Paling Subur dan Jumlah Terkini Penduduk Malaysia

Puan aiNa Rahman said...

adieyza:

berkongsi² sesame kite. lepas ni klo zana nak tau pape, tanye je..ecehh. tetibee kan

Puan aiNa Rahman said...

fifi:

hahha..btol tu dear. skg ni pegi mane² pun ade yang mengekori kt dalam ni. berduaaa je selalu. ahaks

Puan aiNa Rahman said...

chekgu moe:

kena belah ngan kapak pun x lut tu. hahaa. org lain xmau puji kite, so puji diri sendiri je la nampaknya. =P

Puan aiNa Rahman said...

lya colours:

btol², dapat twin ni mcm best jugak. tp tu la, kalau babies tu dua2 lasak, mau pening mama nya

Puan aiNa Rahman said...

BENA :

x best la syg private blog ni. mcm x berkembang lak. tp klo ade sebab tertntu oke je nak private. kan

Puan aiNa Rahman said...

cik yuki:

sudah dkat 7 bulan kawen la cik yuki..baby juga sudah mau keluar. hehe

Puan aiNa Rahman said...

lyaa suriany:

tul tu..lain kali jupo keno kecek klate la weh..jange duk koya sangat nok kecek luar, lamo kea pecoh botol budu tuh..hahahaha. oke x?

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

sonok tau main tag² ni sekali sekala..tp yangg, i lupa nak letak link blog u. ahaaaa..nenek tua yg pelupa..menci!!

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

GA u punyer ke? adiah die best x? kena paksa ke ni? oke..join la klo cmtu. ahaha.

Puan aiNa Rahman said...

suffer8zine:

mmg best..x dpt disangkal lagi. hahaha

BENA said...

haah betoi tuh . kalo de sebab tertntu jek boleh pvt blog . dah penah merasai pvt blog. LANGSUNG tak best ! hehehe :)

nub said...

banyak leyh tanya sal perkahwinan kat sini..

ibarat pakar perunding laa..hahak

^nanie^ said...

mommy aina..hye!mommy ni very down to earth la..wlaupon mempunyai follower yg rmai,tp bile kite say hi,msti lyn..cmtu la contoh blogger terkenal..ahaks..take care dear!;-)

Puan aiNa Rahman said...

BENA :

Haa..tau xpe. wlaupaun akak x penah rs tp terasa la juge tak best itu. hak3.

Puan aiNa Rahman said...

nub :

boleh sajork..dari A sampai Z bole runding. hahaa

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

alaaa mummy neh..maluuu aii. hahah. time x bz bole la blogwalk secara sakan. nnti da bz tgk la mesti x berhapdet blog ni =D

nadiah said...

mama aina cun, Yes berbelog bestkan. mcm2 leh luah, leh jupe mcm2 org, mcm2 ragam. nak belog smpai bila2 lah. Yay!! :)