..

Tuesday, December 14, 2010

Si kaki report suda berambus!!!




*peringatan : entry ini merupakan permulaan untuk saya menggunakan ganti nama "saya" kepada "aku" kembali. sebab "aku" itu lebih cool. tapi ini tidak bermakna kita berkasar..tp ia lebih kepada penceritaan yang berunsurkan cerpen gitu. awww. apo2 je la.



Kasar sikit bunyinya kan? Itu la perasaan bersyukur yang bercampur dengan rasa menyampah. Normal la bagi sesiapa sekalipun tak kira kecik besar tua muda pasti masing² mempunya "MUKA BUKU" kan? Aku pun tak terkecuali la. Kalau dulu tabiat pagi² masuk keje mesti masuk blog tp sekarang dah bertukar dah, masuk ofis mesti tengok muka buku dulu kot² ade ape² yang best kan, tak mau la ketinggalan. Walaupun sekarang dah mempunyai seketul blekberi, namun kepuasan yang dicapai adalah berkadar sederhana jika dibandingkan dengan kepuasan menggunakan lappy / pc.

Nak dijadikan cerita, kat ofis aku ni ade seorang minah yang memang kaki report..diingatkan, niat aku bukanlah nak menceritakan keburukan sesiapa sebab dia sebenarnya yang memburukkan aku. Ape kaedah yang die dengki pun aku tak tau la. Normal la kan,keje aku ni buat akaun..kalau dah namanya buat external account, outsource pulak tu..once a month je pun bizi tahap gaban..selebihnya menggoyangkan badan je la. Buat keje cara rileks²..takde nyer nak buat keje cara mengkhinzir buta. Sebab aku penah cakap depan reramai awal taun ritu masa naik pangkat "owh..please work smart dont work hard oke", dengan bangganya aku cakap macam gitu. Nasib baik tak kena lempang ngan datuk yang duk kat sebelah..malah beliau berbangga lagi ngan aku sebab berani buat statement x vuley vlaa begitu.

Tiba satu hari, bos aku email okay tak cukup dekat email ofis, kat fesbuk aku pun die PM, ayoo. Macam masalah besar tahap gaban je kan. Tapi no issue pun sebenarnya, si kaki report ni je tak suke tengok kesenangan aku menggoyangkan kaki dan tangan kat ofis ni. Die pergi report kat bos aku ni cakap aku "suke main fesbuk, suke online, suke main game" WAKLUUUU!!!!! suke hati aku la kan. Aku keje sini dah dekat 3 taun, aman damai ok..bos besar dan bos kecik pun tau aku macamane, tau performance aku. Company ni die kire performance kite based on KPI (key performance indicator)..die ikut jumlah invoice yang aku keluarkan untuk company, dari situ la die kire bonus dan increment bagai. Aku memang hangin la kan, apsal die dengki sangat..walhal kalau dilihat dari jadual KPI yang tersergam indah tu, KPI aku paling tinggi hokay dalam ramai² staff kat sini, pemegang rekod KPI paling tinggi untuk taun lepas dan taun ni..kalau takat on9 sikit ape ade hal??? Bukan nak bangga tapi aku memang sampai tahap nak gi lempang minah tu..seb baik pikir tengah peknen, kena behave sket..hahaha. Bile jumpe bos, muka aku dah masam tahap buah magga yang baru nak berputik tu..erk, ade ke? abaikan. .hehe.

Bos siap cakap ramai yang komplen lagi..uhh,sabo je la. Padahal, oke padahal satu ofis kot ade fesbukkkkk...main application budus kat fesbuk tu. Bos kecik pun ade fesbuk jugak..siap main farm ville dan siap bagi gift kat aku lagi..hahaahhahahahaktuih. Ni rasa geli usus neh, bile dipikirkan orang² yang tak bertamadun macam gitu mula nak menjatuhkan orang lain. Padahal baru je join kami kat company ni, mula nak tunjuk taring. Rileks² dah la kan. Bile dah sampai kat pengetahuan bos besar dan beliau cakap "no issue..no issue" dan "sebelum nak point finger, tengok dulu org tu macamane, " lagi satu beliau cakap "SUNDIRI mau ingat la"...aku rasa nak gelak besar oke, gelak kat depan minah kaki report tu. hu3.

Macam minah tu, keje cam orang gile tapi output takde..pity her..hak3. Aku ni tak kuasa la nak kacau² idup orang, seronok idup dalam dunia sendiri. Jadi tak payahla nak busukkan hati sampai macam gitu..nak buruk²kan name orang lain hanya dengan kobodohan sendiri. Kita kan hidup dalam zaman serba canggih, serba moden..dengki² dan busuk hati bawak² la dielakkan. Walaupun kubur nanti lain², tapi akibat daripada perbuatan kita tu sampai bile² pun orang akan ingat ok..sebab orang kita tak mudah lupa. Tak gitu kawan²???

Pada saat dan ketika ini, beliau sudah takde lagi kat ofis neh..resign suda. Aminnn





29 comments:

juliet. said...

bese laa tu kak..org xley tgk ksngn org lain..ape tah yg die jeles kak akk tuu..xpe..die da xde..akk kmbali aman..jga baby akak baik2..hehe ;)

Puan aiNa Rahman said...

juliet :

tu akak bole berblog secara aman tu..hehehe. sronok tau. Tuhan tau ape yg kite rasa..tgk2 minah tu dah resign dah.

Lya Colours said...

oh situasi kita adalah serupa
kat ofis saya ni pon ada 1 minah gila yang asyik nak cari pasal dgn sume org
pastuh kaki bodek manager
yg paling bengang, manager plak bleh syg gila dia
sampai ktrg staff lama2 ni pon kene tolak tepi
padahalm minah gila tuh blom confirm lagi keje sini
wtf
benciii

izzahfarhana said...

nasib dh out ;)

Puan aiNa Rahman said...

izzah :

tu laa..bile tau die nak blah tu..i laaa org paling bahagia. ahaks

Puan aiNa Rahman said...

lya :

x boleh blah kan org mcm gitu, rs nak lempang lelaju je kan. saje nak cari pasal konon die aje la yang terbaik dari ladang. x suke..x sukee!!!

black_mel said...

haha...semoga dia dapat keje yg sesuai dgn dia..jadi reporter ker...haha..

back to normal...bgus2..ibu ngandung xleh marah2...;)

Puan aiNa Rahman said...

mel :

yeaa..sume dah back to normal. ibu ngandung xleh marah², nnti junior ikut. ehehe =D

Ieda Al-Habsyi said...

haa..elok berambus, kalo lelama situ, mau makan tapak kaki masak taucu tu, hehehhe :)

Puan aiNa Rahman said...

kak ieda:

hahahahaa....btol kak. masak lemak pun bole. org mcm gitu kena kasi pengajaran sket, baru die sedar.

Jieda said...

hisshh..nasib baik kawan2 akak kat opis ni takde yang begitu malah kitorang agak rapat satu sama lain.tapi..bagus juga dia dah blah kan,kalo tidak mesti rasa tak best sepanjang ada kat opis.

Puan aiNa Rahman said...

kak jieda :

kawan² sebangsa oke je kak..ngam je. xde nak dengki². die ni berlainan bangsa..tu x paham bahasa tu..hahaha.

tiap ari saye mintak agar beliau blah cepat², ternyata permintaan dikabulkan. klo bukan die yg blah, sy yg akan blah..hu3. sadis

zura@iwan said...

apa brg la org cm tu...kepoh jek....

apa2 pon dia dh belah dr comp tu...tenang kan..hehe

Honey Daa said...

ish2..sabar jelah -___-"

Yatie said...

Alhamdullilah lar sbb suma pon dah ok.....jgn mare2 lagi yer aina....

Puan aiNa Rahman said...

kak zura :

a'aa kak, br la bole buat keje n on9 dengan tenang. haha. yelaa..kite buat keje, bukan x buat.

Puan aiNa Rahman said...

honay daa:

yep..kena banyak bersabar demi anak terchenta =D

Puan aiNa Rahman said...

kak yatie :

marah mase tu je kak..skg sume dah kembali normal. suke sgt =D

YanaMIB said...

yeahh hepi 4 u too aina! haha~ berkat kesabaran yg sangat berbaloi...

dpt la aina buat keje dgn aman dan tenang..mesti lagi mantap performance aina lepas ni...yeayy! ^_^

ezy eizyanie said...

dengki sgt2
hu3
xpela y penting da xde dkt ofis.
so aman damai

have a nice day okeh!
;)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

oh, kenapakah dalam dunia ni tak penah surut dengan manusia bermulut longkang nie?

rileks, aku pun selalu kena.
tapi, hanya kita tahu kita di tahap mana, ape kita buat dan nawaitu kita kan?
sabar ye babe :)

cik helena said...

DIA MESTI TAK KAWEN LAGI TU U.HAHAHA!

Puan aiNa Rahman said...

yana:

rasa tenang sgt skg yana, semua dah kembali ke asal..x perlu nak rs was² lg. =D

Puan aiNa Rahman said...

ezy ;

a'ah btol tu. yang penting die dah xde skg, br je resign. sukaa sgt!!!

Puan aiNa Rahman said...

balkidz:

yep..janji kte tau ape yg kite buat. mulut tempayan bole la nak ditutup, tp mulut orang idak ler. hu3

Puan aiNa Rahman said...

cikhel :

die da kawen dah pun. tu yg hairan tuh..hahaa

Melz said...

problem kalau orang suka jaga tepi kain orang nie..papepon bagus la kalau dia dah takda hehe

Puan aiNa Rahman said...

melz ;

mmg bagus sgt mel. aman je rasa dunia neh =D

BENA said...

lorrrrrrrrrrr resign suda ? tu la kate2 sgt kat org. sekali resign ngn sdri. sebab malu lah tuuu . ehehhehe