..

Wednesday, January 26, 2011

Baby saya membesar dengan sehat dan kuat!

hye peeps...

ehehe..macam lama lak tak update blog kan..kan. Ade sesiapa tertunggu² cerita dari aii tak, sila angkat tangan tinggi².. =D A few weeks b4 memang aku dalam mood turun naik, emosi tak stabil orang cakap, jadi tu tak berape mengidam nak update blog tu. Macam last week, baru je kehilangan bapa mertua a.k.a datuk kepada baby yang bakal lahir ni. Terkilan sikit sebab baby tak dapat nak jumpe atuk beliau, belah mama dan belah papanya juga. Atuk belah mama meninggal on 4th January 2007, atuk belah papa pulak on 19th January 2011. Tapi takpe, baby still ade lagi tok ayah..hehe.

Dah² cerita pasal sedih, kite cerita pasal yang hepi² lak. Sekarang kandungan dah menjangkau 27 minggu..tinggal lagi 13 minggu camtu nak meletup. Baby kat dalam ni tak payah cakap la, memang aktif semacam je..tak kire mama tengah sedih ke, gembira ke, menendang je keje nya. Kalau sebelum ni, bukan main susah nak rasa die gerak sebab ada waktu² tertentu je die gerak contohnya macam waktu malam nak tido ataupun time lapar. Aku pulak yang penat duk usap² perut cakap ngan die, tapi baby takmo layan dan biarkan mamanya membebel sorang². Tapi sekarang tidak lagi, boleh katakan kalau 24 jam tu..4 jam je kot die tido, selebihnya berombak² la perut aku neh. Kadang² rasa seronok, tp kadang² rasa senak oke..maklum la orang dah makin membesar dengan sehat dan kuat. Takpe², kita bagi chance kat die..hahaa.

Dari segi kesihatan aku lak, macam biase la..pedih ulu hati je memanjang. Kalau sakit tu tak payah cakap la..rasa nak beranak cepat² kasi hilang semua kesakitan tu. Posisi tidur pun dah kena ubah sekarang ni, tidur terlentang tak selesa mengiring lagi la tak selesa sebab baby dah makin besar, kalau mengiring je konpem die akan tendang banyak² kali sampai la aku kena ubah posisi, kalau tak naik geli pulak kena geletek kat die. Tersepit kot..hehe. Nak peluk cik abe pun takleh sebab kena tendang ngan die..hahaha. Tapi semua ni pengalaman yang indah bagi setiap ibu mengandung. Bila baby dah keluar konpem rindu kenangan² macam gini.

Last 2 weeks check up, berat aku naik 1.3 kg daripada 61.1 kg tu. Berat baby naik 320 gram, kalau ditolak dengan 1.3kg jadi berat aku naik 980 gram je..tolak lagi dengan air ketuban la ape la, kenaikan berat bersih 500 gram je kot. hahaha. Sekarang berat dah 62.4kg , kalau boleh taknak la lebih 70kg sampai bersalin nanti. Kalau tak kena kerja kuat la untuk menyelimkan badan supaya kembali gojes dan anggun. Aku pun teringin jugak nak jadi hot mama...kannn.

Wokeh..sampai sini dulu, nanti update lagi. tataaa



cantik tak romper ni? 1st time beli tru on9. yeahhh






20 comments:

aDieyZa said...

dear, romper tu sgt cute!!!!!!!!!!


pasal nak turunkan berat lps bersalin tu mmg mencabar gak rasanya kan.. apapun, semoga both of u sihat hendaknya.

ally said...

wah...rompers yg cantik..aina beli kat mana?

nurul riza said...

bestkan pengalaman masa pregnant..yg x suke selalu emosi,cpt sgt nak menangis smpi baby sy skrg nie terbwk2 menangis dlm tido..

nadiah said...

aina. berat bby aina dah bpe skrg ek? bby org mse last 2 week scan, baru 500grm. skrg taktau la. hrp2 dia takdelah besau mane, sng utk ibu dia push-push dia nt. hehe!

by da way, org pon order gak romper tu aina. tp after CNY baru ade. huhu. lambat sikit tape lah, jnji ade. comel sgt kan? :)

Puan aiNa Rahman said...

adieyza :

cantik kan? thanks..hehe

mmg..nak kuruskan bdan mmg satu cabaran tu, klo x kuat iman mmg xkan turun la kan

Puan aiNa Rahman said...

ally :

kat fesbuk...cyrus babyshop..cantik2 rompers nyer

Puan aiNa Rahman said...

nurul riza:

yeaa..setuju. ibu mengandung mmg sensitip dan cengeng sket. tu nak try jd ceria2 je..tkut nnti bby ikut suke nangis. hehe

Puan aiNa Rahman said...

nad :

baby dah 730gram dah. skarang ni xtau la bape nad..dah kuat gerak dan perut pn rs keras je. tkut dah 1kg..hehe. skg nak kena start blaja teknik push².

mmg cantik..hari ni die post, sok lusa smpai le tu. woaaa..x saba nak tgk. dah dpt romper tu, lg x saba nak pakaikan kt bby lak.

cikCOKLET:) said...

cantikmya romper tue!!
ewahh..baby nie noty ekk comel je.rasa rasa cm baby boy je sebb suka tendng2...heee.btw..semoga kak aina bersalin ngn selamat oke! aminnn. =)

niesz said...

comel nye! xsbr nk tgk baby..hehe..

updated entry :pantun bukan nk cri gado,just nk bg info

LyNn HaMzAh said...

memang cantik la romper tu...

makdara TERdiva said...

aina, salam takziah..
btw..jgn sedih2 sebab tak lama lagi baby nak kuar..
akak doakan aina dan baby selamat semuanya..

f_aRa_aINa989 said...

rompertu comeyyy....

:)

iRa~" said...

sis aina..
romper sgt cute!hee
nak juga boleh?hihihi
smoga sis n baby sihat oke..
takziah juga buat sis n husband..

suffer8zine said...

semoga baby selamat dilahirkan

Terkini : Cara Mengesan Lelaki Itu Teruna Atau Tidak

biella93 said...

woww . lawenye romper tuh . huhuhu

Maizatul Akma said...

kak aina, cute nye romper tuuu...suke ah!

Nabiel said...

nice romper aina!!hehehe..
cute2..nk bleh?=P
smgo slmt mnyambut kelahiran ank tuh nti yea~hehhe
klu boy buh name biel..hahaha

♥ balkidz_hunny ♥ said...

romper comel. mane beli aina?
rase cam schweeeettt gile.

ermm,semoga semuanya selamat nanti aina. doa je yg terbaik! :) InsyaAllah!

Zefa NorAsmara said...

Selamat bergelar seorang ibu.. kenangan terindah dlm hidup seorang wanita.. :-)