..

Tuesday, January 4, 2011

Shopping barang baby at 24 weeks.


cute tak? *heeeee.

Orang cakap kalau nak shopping barang baby seeloknya 7 bulan ke atas camtu, tapi disebabkan oleh aii yang tidak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi maka aii pun pergi jugak la bershopping ala kadar untuk baby yang bakal lahir bulan 4 nanti. Ok la kan shopping pada usia kandungan 6 bulan, lagipun dah tau jantina baby, senang nak pilih barang. Dan..mana la tau kot² masuk 7,8 bulan nanti baby dah tak sabar nak tengok dunia..mau menggagau je nanti..itu tak beli lagi, ini tak beli lagi. Sebab ade je kes camni tau dan baby yang keluar pada usia kandungan 25 weeks pun ade. Memang la mintak dijauhkan semua ni kan, tapi kalau itu takdirNya..redha je la. So..ape pun kena bersedia dari segi fizikal dan mental.

Kalau diberi pilihan, aku prefer shopping sikit² kalau nak dibandingkan shopping sekaligus ni. Yelaa..mau makan riban jugak kalau nak complete kan semua barang baby tu dari baju sampai la ke ubatan. Kalau beli sikit² ni takde la terasa sangat kan. Lagipun aku bukannya anak tan sri yang boleh beli sekaligus..hak3. Anak tan sri pun beli sikit2 je kot ..kannn. Bukan ape, untuk elakkan pembaziran jugak kalau shopping sikit2 ni. Kalau kite pergi kedai A, barang sini cantik dan semua kita grab, pegi kedai B nampak pulak yang lainnya cantik, maka grab lagi dan lagi menda yang sama, tak ke membazir namanya tu? Jadi..seeloknya beli sikit2, lama² nanti complete la. Dekat² nak bersalin nanti tinggal nak tambah mana² yang tak cukup je.



kredit kepada tuan blog ni..amek pic dr blog Dia

Kat manjaku baby shop ni tengah ada sale sampai tengah bulan ni, jadi aku taknak la lepaskan peluang..tu pergi beli tu. Kalau tak memang aku hold je sampai awal bulan 2 nanti. Perut makin buncit makin best shopping ye tak? Tapi bab duit seketul kena kuarkan tu takleh nak cakap ape la, memang sakit gigi. Barang baby memang semuanya comel² belaka, kalau tak kuat iman rasa nak borong kesemuanya sekali. Tapi tang harga tak payah cakap la ngalahkan harga baju orang dewasa. Tu orang cakap, baju makin kecik harga makin mahal =D Walau ape pun..untuk anakanda tercinta, aii rela uuu.

Jadi..bila dah TERbeli barang baby ni, maka tiap² hari la aku duk hadap menda² ni..kejap² belek, kejap² cium, pastu cakap ngan baby..ahaa, sonok. Tapi anak aku neh, diam seribu bahasa je masa mak die bershopping..anak laki kan, mane suke shopping..bagus. Jimat duit mama nanti. =D

Tapi..nak dijadikan cerita kan, dari pagi sampai ke malam baby takmau gerak pun. Biase kalau dekat² maghrib mesti die akan bangun dan menendang². Tapi hari tu tak...sampai tengah malam masa aku nak tido baru la die menunjukkan kehebatannya menendang sana sini sampai rasa senak perut ni dan sesekali tu rasa perut mengeras. Sampai la nak pergi kerja pagi² isnin semalam die dah aktif dah. Lepas tu baru aku terfikir, die merajuk kot sebab mama die tak belikan baju sekolah untuk dia, sebok beli baju biasa je. Orang eksaited nak gi sekolah., mama sebuk beli sarung tangan sarung kaki.haha.Malam² sampai ke pagi duk menendang, konon tak puas hati le tu..hahaha. Kelakar la anak teruna mama neh. Apa² pun membesar dengan sehat dan kuat ye sayang..mama & papa love you~ *ni adegan kasih ibu dan anak..tettt


P.s : layan lagu 1 2 3 4 dari aris ariwatan..best!!!


Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan









26 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

aina... bestkan shopping brg baby, akak masa kandungan 7 bulan baru shopping brg baby, mak buyong pusing satu shopping complexx ko! bestkan :)

chekgu Moe said...

comel kasut!!! hehehe... kite pom beli kasut...(ayah dia beli...) adeyy... tak saba kan kan kan... heheeheh..=)

Sharifah nor said...

pakaian baby tak perlu beli byk sekali gus...sbb baby cepat membesar. eloknya beli dr semasa ke semasa..Tapi tak pe jugak...spare utk bakal adik dia pulak...heee..

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

sweetnye nnti kap lag dpt baby ,, take care kak,, =)

nadiah said...

eh org suka lah lagu ariwatan tu, syiok!! kasih syg anak dgn ibu bpa kan. :)

beli sikit-sikit, lama-lama penuh la bakul baby aina kan. itu namanya berbelanja scara bijak, :)

ijam ismail said...

wah dpt baby...
mesti comel..
hehe...
smoge baik2 shje ok..
=)

ctpayong said...

salam.

apa yang penting, sempurna akal serta kejadian. lahir kelak menjadi anak yg soleh/soleha...ameen.

p/s : xperlu ada rasa takut waktu mahu melahirkan. ingat pada Allah SWT.

Puan aiNa Rahman said...

kak ieda :

gitu kannn. x larat la kak nak jalan banyak² pusing cam mude belia dulu². hehe

Puan aiNa Rahman said...

molie :

tiut kan kasutnya..hehe. kasut tu memanggil² untuk dibeli. tu tergoda tu.

Puan aiNa Rahman said...

sharifah :

yaaa...tepat!!! lepas kuar sorang, bole plan utk yg 2nd plak. hehe

Puan aiNa Rahman said...

siti :

thanks siti =D

Puan aiNa Rahman said...

nad :

org pun sukeee.. sbb 2 hari lepas terdengar kat radio. pastu duk hayati lagu tu cam best la pulak. bole dinyanyikan utk bby. sweet~~~

Puan aiNa Rahman said...

ijam :

iyeaa...bakal ibu.
thanks yea

Puan aiNa Rahman said...

ctpayong:

btol tu. yang penting sempurna. =D

^nanie^ said...

aina,nani da stat beli brg bby..cket2 je..gram..xle thn..so total da ade 15 psg..hubby ckp da xle beli lg bj bby wt mase ni..huhu

Ayuraza said...

aah cik aina oi...
mmg kalo preggy org tua tak bape nak bagi beli barang bb awal2..in case jadi ap2..mintak jauh la kan..
brg bb mmg lagi mahal dari mbarang mak pak dier..baju kecik je da berpuluh hengget sampaikan ader yg cecah beratus..lagi2 time nak raya..borong sakan la..haha..
baju kecik mak yang mahal pun kat la senza je la..hak lain ikut dan je ye dak?? muahahha

YanaMIB said...

same cam kawen la kn..beli sikit²..preparation pun secara ansuran..xde la drastik gitu duit keluar..hehe~ ^_^

deqdeq said...

wah....dah shopping baju baby....bestnya dah nak dpt baby...hehhehe

DeQdEq ada tag aina...http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2011/01/jom-sertai-bloglist-blog-bdk-botak.html

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

nanie...aina br beli 3 pasang je baju die. kt manjaku tu x byk yg cantik². nak gi borong tempat lain lak. =D

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

tu la pasal..lepas ni mak die xleh nak bergaya la. duit berabis kat anak je. hu3

Puan aiNa Rahman said...

yana :

hahaha..btol², semua mau ansurans mudah, br tak terasa kan.

Puan aiNa Rahman said...

deqdeq :

best..hehe. owh ade tag aina ek..oke, nnti aina usha =D

black_mel said...

wah...terserlah ciri2 ibu penyanyang...;)

aina..lepas ni leh tukar nama jadi mummy aina..;)

noorafzan said...

baby malam2 menendang-nendang.
isk2, parah tu kalau dah kuar sok tak nak tidur malam pulok.

amy syifa said...

ah..sedih la dgr lagu tu kak..
sy kat rantauan ni..tetibe ingat mak,abah..huhu

BENA said...

alahaiiiiiiii . comei la sarung kaki baby mummy aina tuuuuu ! hehehe :)