..

Thursday, February 10, 2011

Gelagat si kecil pada usia 29 minggu

Wachaa..wachaa..hoho!!! Baby dalam belly dah menjangkau usia 29 minggu. Kejap je kan, pejam celik pejam celik dah masuk trimester ketiga dah. Baby sudah makin besar kerana setiap pergerakan beliau kat dalam ni mama dah boleh rasa. Setiap kali die gerak² tu jugak la i terkejut pluss rasa senak² ubi gitu. Seronok memang la seronok tapi lame² rasa macam nak tepuk² je montot die kasi diam kejap..hehehe. Tapi cemano aku nak suruh die diam kalau setiap kali aku usap perut muncit neh, setiap kali tu jugak la die kemain galak lagi duk tendang sane tendang sini. Kalau bapaknya yang usap² perut die terus senyap uolss...sebab tangan papa beliau kasarrr gitu plus suara pulak garau kann..tu baby takut tu, terus je senyap kalau papa yang usap² perut muncit neh. Kalau aku? hampess..manja betol die haa, guling sane guling sini, cuit sane cuit sini. Anak mama..kannn..harus la manja lebih, sebab mama yang ngandungkan die, bukan papa. hahaha.

Kebijakan bayi dalam perut lebih terserlah sekiranya kita membuat percubaan untuk merakam situasi dimana beliau sedang bersomersault kat dalam ni, tatkala perut sedang senget benget tu ..try la rakam, tengok dapat ke tidak. Konpem tak dapat punya..sebab baby itu bijak..hahaha. Kebanyakannya memang macam gitu, mommy to be tu try la ea, aii dah cuba tapi tak berjaya. Tekan je button on video terus beliau senyap tanpa sebarang gerakan, punya la lame menunggu..bila tekan je button off, beliau akan sambung membuat gerakan² yang superb, padahal sebelum tu bukan main galak lagi die.

Baby jugak alert dengan emosi ibu beliau, tu orang cakap jangan marah², sedih²..nanti baby ikut. Kesian kat baby lam perut. Tapi memang betol la..sebab hormon adrenalin yang akan menyampaikannya kepada baby, so that baby akan rasa ape yang kite rasa. Aww..dah macam doktor tak bertauliah la pulak aku ni kan. Sebab yang aku perasan, kalau aku hepi sikit je ..beliau akan hepi banyak kat dalam ni, kalau aku sedih sikit, beliau akan sedih banyak dengan menangis guling² kat dalam ni sampai aku pun takleh nak tido...hahahaha. Macamana la seorang ibu tak sayang kat anaknya, sebab sejak dari dalam perut lagi dah sehati dan sejiwa gitu.



owh baby..takmau tido ganas² macam gini ea.

Sekarang tido aku dah tak lena lagi dah, tiap² malam konpem 3,4 kali tersedar. Kejap² nak ke toilet la, kejap² kaki cramp la, kejap² tu jugak baby duk gerak² kat dalam ni. Memang dah tak boleh nak tido lena, tapi ok jugak kan..kira macam latihan tubi untuk persediaan menyambut kehadiran baby nanti. Kejap² nanges nak nenen..hu3. Allah dah aturkan semua tu cantik menarik dah, ade hikmah disebalik sesuatu kejadian tu. Jadi ibu² mengandung sekalian, sila jangan merungut jika tidur anda sudah tidak selena dahulu kala oke. (>o<)

Ermm..nak cite ape lagi ea?

Aaaa...weekend ni ade check up lagi. Doc nak buat detail scan..harap² baby dah tak main pusing² dah dan statik je dengan kedudukan sekarang iaitu kepala kat bawah. Kalau kenaikan berat badan aku pada last visit 1.3kg, kite tengok lak bulan ni berapa. Mintak² tak naik banyak sangat, kongsi sket² ngan baby ea..ea.. muahh!


9 comments:

^nanie^ said...

time really flies rite..hopefully our bby safely arrived this becomin' april..can't wait to see him!;-)

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

btol nanie..kejap je ms berlalu. now dah 29 weeks..11 more weeks to go. aaa..ecited plus nervous. ait, kite nyer due date beza 3 days je kan. ahaa

Nabiel said...

alahai..swettnye..hehehe
mesti baby tuh golek2 dlm pewot mak dia tuh~tk sabo nak kua gamaknye..hehehe
semoga selamat lahir ke dunia nti yea baby!!hehehe..
dh ade name ke aina?

Puan aiNa Rahman said...

nabiel:

namE?
blom...tgh mencari², dah konpius nak letak name ape neh. hurmmm

YanaMIB said...

gbr tu mcm sin chan menendang ayhnya oke..haha~

hepi je aina skrg yeaa...hikss..suka! suka! ^_^

Sophie said...

Pya yang baru 21 weeks ni pun dah geli geleman bila baby start gerak2. Tu pun terkujat2 bila dia gerak2 even sekejap. Nanti dah 29 weeks nnt macam mane la agaknye nak tahan geli tu. Heheh...

f_aRa_aINa989 said...

uih..nak dekat dah ni..hehe

nadiah said...

hehe. suka la bila dgr citer psl bby ni. mcm x penah habis2 je nak citer kan. ni belom lahir pon dh syok, nt bila bby lahir, x cium2 smpai lebam kan. eeei, x sabau dah saya. huhu!

^nanie^ said...

mommy,update pelissss...nk tgk ur tummy..;-)