..

Monday, February 7, 2011

Mak buyung dan belon..ohh, memalukan!!!



Kali ni nak citekan pengalaman yang memalukan semasa aku nak naik belon untuk ke Kelantan. Memandangkan encik asben tak dapat cuti lame, so aku pun terus booking flight pada 31hb pada jam 7.35am..tengok kau, bukan main bersemangat aku nak balik kampung, amek yang paling awal sekali lagi haa. Bile dah sampai sana, pergi kaunter amek boarding pass pastu die nampak perut aku memboyot terus die suruh aku isi form untuk orang² special cam aku ni haa. Aku pun ape lagi, dah memang takde experience mengandung, isi je la form tu buta² tanpa memikirkan akibatnya. huhuhh. Aku letak situ yang aku ni peknen 28 minggu yakni 7 bulan..sebab dah memang 7 bulan kan, buat ape nak tipu..lagipun tipu tu kan dosa. =} hehehehehe. Lagipun aii bangga u aii peknen..hak3.

Nak dijadikan cite, lepas dah check in sume..salam² dulu ngan hasben..aku pun masuk la kat departure hall dengan rasa semangat dan berkobar² gitu. Sementara tunggu gate bukak aku rileks² dulu main henpon, godek² tenet dulu bertemankan baby lam perut. Masa tu beliau diam aje kat dalam ni, cuak kot kan.. 1st time mama nak bawak die naik belon..hu3. Bile dah dorang suruh beratur kat gate sume, aku pun ikut sama la..minah tu pun tanye aku "akak pregnant ea? akak ade doc letter tak?"...aku pun jawab "a'aa..peknen, doc letter xde"..pastu die jawab.."aaa..xpela"..aku pun teruskan perjalanan menuju ke pesawat yg dimaksudkan. Bile dah nak check tiket tu..lagi sekali kena tanye "are u pregnant?.."..."ye la ngok, penat nak jawab soklan sorang²". Dah perut membuncit ngan pesatnya takkan la taktau lagi.

Aku pun naik la kan..kan, bagi la form yang aku isi tadi dekat FA tu, sekali die mintak doc letter..erk, aku pun cakapla xde doc letter..then, die cakap.."maaf puan, kita tak benarkan klo takde doc letter, mintak maaf sesangat." huwaaaaa...masa tu muke aku dah tebal dan muke dah bertukar kaler ala² kaler fink gitu. Penumpang dah penuh kat dalam tu dah. .hurmmm. Die pun suruh aku gi duduk dulu..aku pun duduk la. Tak sampai 5 minit datang la sorang minah ni mintak aku turun.. ={ Nampak muke die cam kerek tp die baik sebenarnya, sbb die la yang tolong aku bawak beg dan settlekan pasal aku pe sume..hik3. Thanks dik =D Masa tu semua orang duk pandang² aku wooo..malu siot!!! Nampak macam aku ni naik flight tak bayar tiket tau!!! gilerss!!! Masa tu tinggal beberape minit je lagi nak berlepas, aku pun terkedek² turun balik dan terlopong kat tepi tunggu luggage aku diturunkan semula. Mencapub free² je.

Dengan hati yang kecewa aku pun masuk balik kt departure hall tu..keluar balik kt check in kaunter, settle pape yang patut. Call doc mintak letter dari die, nasib baik doc marlik ni seorang yang helpful...hik3. Dalam kol 9.30a camtu doc faks letter tu, dorang pun keluarkan balik boarding pass aku utk flight pukul 10.25am...alhamdulillah, dapat kelik ke kelantan jugak. Dah la sensorang..kesian okeh! Nasib baik tak kena extra charges ke, penalty ke hape ke. Aku sakit ati ngan budak kat kaunter tadi tu, bukan nak cakap awal² kalau xde doc letter xleh naik flight..buduss btol la. Kalau tau sah² aku tulis kat form tu baru peknen 5 bulan macam gitu. Sebab kalau dah 28 weeks above memang nak kena ade doc letter. Yela, mane la aku tau kan..mane penah ade pengalaman pun sebelom neh.

Jadi kesimpulannya, itu la pengalaman yang takkan aku lupakan sepanjang aku pregnant ni..hahaha.




18 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

wah dah 7 bulan...

tak lama lagi tu...

=)

aDieyZa said...

ala ciannya.. xpasal2 muka berubah jadi pink..hihihi..

nasib baik semua mslh tu settle cepat..

Kech Hidayah said...

hey lenkali tanye la aku sebab aku tahu.hahaha.tipu.sian ko kan.sib baik la dapat balik jugak.kalau tak mesti baby tendang2 tak puas ati kan..

zety said...

nasib baik lepas ye tak kak..

so,taknak cite ke ape aktiviti masa coti?

zures said...

huh memang trajis tul la pengalaman aina....kalau akak sure nangis kat situ...meraung-raung nak balik....tp akhirnya dapat balik juga kira oklah tu...

nadiah said...

hehe, pengalaman xleh lupa kan. tp sekurang2 lpas ni, aina dah ade pngalaman kan. hmm, kalu 9 bulan prgnnt, leh naik belon lagi tak?

Ayuraza said...

adesss...
xpe 1st experience kan..
ai pun tau xleh nek flight time pegnen >5mo..tapi tak penah try...hehe
klaka la mu nih..huhu
sib bek dio bui naik..kalo tok bui??doh keno kelik umoh semula..haha :P

Puan aiNa Rahman said...

GKSB :

tu laa..x lame dah nak letup..hehe

Puan aiNa Rahman said...

adieyza:

syukur sangat, sbb x amek masa lame. smpat jugak naik next flight kol 10.25 tu

Puan aiNa Rahman said...

kech:

hahaha..tau xpe. org kt dalam ni dah excited nak naik belon, klo x dpt naik konpem die memberontak. hak3

Puan aiNa Rahman said...

zety:

aktiviti mase cuti banyakkk..tp next time cite. hu3

Puan aiNa Rahman said...

zures:

aina pn seb baik x nanges kak. muke dah turun kepada 5 sen dah mase tu..hik3.

Puan aiNa Rahman said...

nad :

9 bulan dah xleh naik dah nad. dorang xnak kite banak atas flight, nnti dorang rugi sbb jadi warganegara air asia lak..free seumur hidup..he3

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

holaa..ambo xtau plop keno ado surat doktor. nasib baik buleh kelik kapung jugop..ma tidok gak jerit situ la kawe.

f_aRa_aINa989 said...

sebenarnya dorang takut kalau tiba2 puan aina bersalin kat ctu...hehehe

Ms AiReEn MoHd said...

alololo sian....kite ari tu pg kuching deyrang pun suh isi form semua...time tu 6 bulan lebeh...but dpt all special la for preggy mommy..ngan daddy sekali join...ikutkan kalau 34 weeks and above baru deyrang nak surat doc semua...aireen da bace die nyer t&c...nape tak argue balik that time....tak pe later kite da tau ekkk

Rose said...

duhhh tak tau ekk? mmg preggy ladies kalau dah 6 bln or 7 bulan ke atas kena ada doc letter utk fly. mana tahuuu... tkt terberanak atas flight :)

well, pape pon.. sib bek dah settle semua. take care k mommy!

^nanie^ said...

isyy mommy ni..ptutnye kena kenyit mate cket kt mamat yg jage boarding pas tuh..hehe