..

Wednesday, February 16, 2011

Our little prince charming~~

Ini lah "dia"...kesayangan saya. Mama love u sayanggg....


*ikut muke mama kan..kan!!! haha~~


Last week dah pergi check up, buat detail scan sekali..alhamdulillah, doktor cakap semua ok. Baby pun dah tak songsang..tu pasal boleh buat detail tu. Part yang paling best of cos la masa scan tu kan, itu aje la yang paling aku tunggu² tiap bulan. Baby dah mencapai berat 1.4kg, normal la tu di usia kandungan 7 bulan, takkan nak expect dah 3 kilo kot...?? Bila dah sampai masa nanti berapa pulak berat anak aku? 6 kilo? huhuu...cemano nak meneran tuh? Sebab ramai yang cakap.."ohh, baby tak besar sangat tu". kih². Aku selalu je membaca artikel kehamilan, lepas dah 7 bulan baru baby cepat membesar sebab lemak² badan die dah mula terkumpul..gitu. Tak hairan la kalau sebelum ni sampai 6 bulan baru 730gram berat beliau, tapi bila 7 bulan, terus 1.4kg, dekat 600++ gram penambahan berat ok sangat la. Lagipun sekarang ni ade lagi 10 minggu, kalau aku makan banyak², gemuk la beliau nanti. ahaa.

Masa doc scan ni kan, konpem tangan kat mata..malu² tucen gitu anak aii. Aww..so sweet!!! Lepas tu mulut die cam nganga² tengah minum air ketuban tu kot. Kalau nguap mesti bukak mulut luas lagik. Masa tu rasa nak cubit je mulut tecik die..seyes, rasa geram! ahaa...fullstop

Sejak akhir² ni kan, aku selalu rasa perut memulas..pastu kat celah kangkang rasa cam baby menekan gitu kat situ. Lagi satu memang kerap sangat ke toilet. Tadi ade terbaca, orang cakap tu macam tanda nak ber...... uwaaaa,tak mauu..aii tak ready lagik. Biar la die kuar pada masanya nanti..iaitu bulan 4. Sabar eh sayang, kite ade lagi 10 minggu..membesar ngan sehat dan kuat dulu kat dalam ni..tau..tau!!!

Menurut pembacaan aku, orang cakap air kelapa ni elok untuk ibu mengandung terutamanya apabila kita di trimester ketiga kehamilan (29 hingga 40 minggu), ini supaya air ketuban nanti jadi bersih, kulit baby pun bersih, dan rambutnya jugak lebat.

Sape yang taknak camtu kan? aii pun nak. Jadi dengan semangatnya saya akan mula minum air kelapa tiap2 hari..ahaa, melampau! Sekurang2nya seminggu 3,4 kali gitu..ok la kan.Tapi bila dah start minum ni kan, aku rasa cam ketagih la pulop. Tiap² hari mintak nak air kelapa, tambah² air kelapa pandan tu..cam sedap sangat. Hua huaa.




38 comments:

^nanie^ said...

alololo..comelnye lil aina junior nih..xsaba nk tgk yg real..aina,ari tu nani wat scan kn,bby da 1.5 kg..hopefully xlebey 3kg la time nk bsalin nti..;-)

Miss Ayumi said...

waaa... bestnye nak dapat bebi!! :D

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

yeke..normal la berat bby 1.5kg cmtu bile dah 30 weeks cmni. biar bby besar kat luar, besar kt dalam susah nak kuarkan nnti.

Puan aiNa Rahman said...

ayumi :

a'aa..best sgtt. excited!

Mommy Rose said...

wahhhh dah wat detailed scan! kita pun nakkkk!!! ni nak heret Incik Fird gi wat 3D4D scan ni, hiksss. sangat best kan kalau dapat tgk baby???

ehhh btw, thanks for the info. betul ke minum air kelapa kulit bb akan jadi halusss n rambut bb akan jadik lebat?? kena try ni nnt ni.

MamaYatie said...

alahai...tomeynya hero aina..

bila kepala baby dah berada kedudukan yg betul (bwh) mmg akan rasa mcm tur..asyik nak kencing jer..contraction pun kdg2 dah mula start (sekali sekala).

pasal air kelapa,ada jugak dengar org2 tua ckp..tapi tak tau la yer ke tak

Puan aiNa Rahman said...

mommy rose:

dah buat detail scan aritu doc check sume la organ² die, lega bila tau semuanya normal. =D

a'aa..my friend pn ade try, die minum air kelapa ms 3rd trimester tu,bby die kuar kulit bersih n cantik gitu..rambut pn lebat. tp waallahualam la kan, kte try je la.

Mommy Rose said...

mmg sgt melegakan kalau dapat tahu bb sihat... well, baby boy ke baby girl tu?

nnt kite pon nak try air kelapa tu. aritu duk takut2 nak minum, sbb dgr macam tak elok utk yg prggy.

Puan aiNa Rahman said...

mamayatie:

contraction sekali sekala? aww..itu yang seram tu kan. tp trimester akhir ni aina da start rs x selesa..setiap masa. tmbah² time nak tido mlm2..rs sesak nafas gitu.

Puan aiNa Rahman said...

mommy rose:

bby boy..=D cam ramai lak dpt bby boy kan, geng² preggy mom yg aina kenal sume dpt boy.

air kelapa mmg x elok di awal² trimester pertama & kedua. tp bile dah 3rd trimester mmg digalakkan.

nadiah said...

aina, bestnyaaaaaaaaaaaaaaa. :). comel bby aina, nmpk chubby je pipi dia. :)

eh aina, org pon rs bby org menekan tau kt kangkang tu. risau kan, hmm pastu kan Sil org ckp perot org dh kebwh, wuwuwuwu, takuttttt!!

tapi org sokmo doa, moga2 bby kuar ikut masa dia, takmo awal sgt, takmo lewat sangat. org blom ready lagi, hukhuk!!

Ayuraza said...

alolololo...
comey nyer cayunk untie..
tapi kan time i dulu doc bilang..bese la..time baby nak membesar perlukan ruang kan..so...celah kankang sedikit sakit..tapi cntraction sumpah sakit...tak tipu okkay..time i la..tie u sok mintak senang je la kan..
yg penting anak selamat mak selamat..hehe :P
air kelapa tummg elok...cantik molek la kulit anak..tapi ader certain pep xnak minum..takut..tapi kalo nak try minum la..anak kulit mulut telus la..^^

Puan aiNa Rahman said...

nadiah:

naddd.....x saba nak tggu boboy kuar okeh. org tiap² hari duk hadap pic die neh..ni blom lg pegi vision college. hik3.

perut org pn rs cam dah kebawah tau..pastu hari ni rs cam padattt sgt perut ni.

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

i rs cam die membesar ngan cepat tau 2,3 hari ni. sbb die punya kick dah smpai bwah dada sket..lepas tu perut mcm dah padat, haaa..lepas ni konpem menegang je perut boyot neh. hu3.

i dah minum dah air kelapa, after dah masuk 3rd trimester oke je..klo awal² pregnancy tu yng x boleh kan.

YanaMIB said...

ya Allah tu muka baby aina ke?? oh so suwit tutop mata dgn tgn..hikhik~


smoga baby aina membesar dgn sihat dan kuat (nyanyi lagu milo) oyeah! ^_^

Puan aiNa Rahman said...

yana :

ye yanaa..tu la baby kesayangan saye. hehe. suwip kan tutup mata ngan tangan. tiap kali scan mesti nak tutup mata sebelah

makdara TERdiva said...

sejibik u.. :D

berdebor2 dah ni..

Puan aiNa Rahman said...

makdara:

awww..harus la anak mak katekan..haha

SURIA AMANDA said...

betul ke boleh minum air kelapa?parent Lisa x bagi la..katanya air kelapa tajam..bahaya..

Puan aiNa Rahman said...

suria amanda :

klo di awal pregnancy mmg x boleh. aina pn x minum sepanjang kehamilan sblom ni. bile dah masuk 3rd trimester br minum..dah boleh dah. kdg nenas pun aina mkn je sket2..hehe

f_aRa_aINa989 said...

baby...cepat kluar..hik3...x sabar nak tengok...hehehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

mesti hati tengah berbunga-bunga kan tgk baby ni...

xsabar plak nak rasa pengalaman mcm ni hehe

dak eina said...

sis.. ade balik kelantan tak masa CNY aritu? macam terserempak ngan sis je kat billion tapi tak tau lah takut salah org :P

Lya Colours said...

wah demand tau nak kelapa pandan. hihi apa2 pon jaga kesihatan anda ok

Puan aiNa Rahman said...

aina:

haip², baby hanya boleh kuar bile tiba masanya..haha

Puan aiNa Rahman said...

GKSB:

btol tu cik GKSB, berbunga² hati macam ade taman bunga gitu. hehe. cepat la tawen, nnti bole rs cmni juge.

Puan aiNa Rahman said...

eina:

adeeee...akak kelik klate ms CNY aritu. pegi billion ari selasa klo x silap. 2 kali akak pegi hari tu. pagi sekali pastu cam petang skit sekali..haha. pegi cr barang bby =D

Puan aiNa Rahman said...

lya:

haha..tu la pasal, mcm mengada sket mummy neh.

Nabiel said...

cpt kluar adikkk~hehehe
cumel jek dia kt dlm tuh=)

Puan aiNa Rahman said...

nabiel :

die dah x ckup ruang kt dalam tu..tersepit tu. hehe. jgn kasi die kuar awal..kena tggu lg 10 weeks..hehe

suezen said...

hehehhe...nnt mcm tuh juga muke dia waktu kuar..ader beza sikit je:)

Jieda said...

bakal dapat baby lelaki ye.

suffer8zine said...

wahhh semoga semuanya ok

Terkini : 700 Ribu Kondom Hilang

Puan aiNa Rahman said...

suezen :

btol²..mcm sara, aina tgk sama mcm scan image tu. beza sket2 je. hehe.

Puan aiNa Rahman said...

kak jieda:

ye kak..anak saye lelaki. =D

Puan aiNa Rahman said...

suffer8zine:

thanks =D

Yatie said...

ainaaa...anak mu malu2 yer....
Uiii tak sabo mau nengok ini bb cumel :)

b.E.L.L.e said...

salam. kite pon dah buat 4d scan..suke sgt2 dpt tgk muka baby..tp die pon sama cm baby aina..malu2 kucing. tgn letak kt muka..hehe..