..

Monday, February 28, 2011

Scan 3D at vision college

Yuhuuu...i'm back. Lagi update pasal baby..hua huaa. Sila bagi kesempatan untuk aii menghapdet pasal baby since tak lame lagik beliau akan keluar kan..jadi lepas ni cerita2 kat blog ni tak se..menarik macam sekarang, heee...menarik ke?

Last week aku berkesempatan untuk ke vision college untuk buat 3D/4D scan macam yang ramai preggy mom buat tu, disebabkan oleh rasa teruja nak skodeng aksi2 si tecik kat dalam ni..maka aii rela amek cuti hari tu uuu, semata2 buat appointment ngan vision college tuh. Pukol 3 lebih camtu aku sampai la kat sane bertemankan encik suami, padahal appointment pukul 3..normal la tu, aku ni memang jenis slow and steady sket. Takpe..janji sampai jugak kan walaupun sedikit kelewatan.

Bila dah sampai turn tu, awww!!! teruja sangat..si sonographer tu nasib baik pompuan, legaaa. Cuma satu je yang aku tak gemar, iaitu screen monitor ade satu je..tak secanggih kat klinik dr marlik tu yang mana tak payah nak toleh² nak tengok screen, baring je terus terpampang kat depan tu haa. Ini terpaksa la aku kehelkan sedikit leherku ini..lenguh hokeh.

Jadi..bermula la sesi mengskodeng si tecik kat dalam ni...

taraaaaa.....


*buah hati pengarang jantung



Satu2nya aksi yang beliau buat masa tu hanyalah buat muncung mulut die, main2 lidah..macam kecikkan mulut gitu..so sweet! Tengah ngingau ke ape tak tau la.


Lena diulit intan betol anak mama ni haa..padahal dekat setengah jam sonographer tu godek2 perut aku neh, tapi die sesedap je layan tido kat dalam tu. Memang konpem die tidur sebab kalau die sedar, tangan mesti kat mata..gosok2 mata sebab silau dengan cahaya dari transduser tu. Tapi kali ni memang steady la die, rileks je..tidur rupanya. Takpun..sebab beliau tengah control macho..haha, sonographer tu kan pompuan pluss...sebelum tu kitaorang skodeng die punya tuttt..hahaha.Kalau sebelum ni Dr Marlik scan,tangan mesti terangkat punya, yela..same geng ngan doktor kan..macam fren2 gitu..ni aweks, kena la control macho..betol gitu ye sayang?

Jantina dia nampak jelas lagi terang, konpem boboy..tapi masa sonographer tu tunjuk baby punya tut, aku pulak yang segan..hahaa, "mama segan bagi pihak kamu sayang"... =P

Jadi memangkan si tecik ni tak beraksi dengan cergas dan tidurrr je, maka takde la aksi melampau yang dapat dirakam..agak frust di situ! Tapi tak mengapa, asalkan aku tau die sehat2 sejahtera kat dalam perut neh. Berat beliau pun dah bertambah dari 1.4 kg ke 1.7kg pada usia kandungan 31 weeks camtu. Oke la kan..tak berat sangat, tak ringan sangat. Yang paling tak tahan..sonographer tu sikit punya teruja bila tengok pipi anak aku..tembam katanya.Bukan takat idung je kembang, pipi pun kembang..seiring gitu..hahahaha. Die siap buat muke cam excited lagi, siap cakap "kak..tembam nyer pipi anak akak ni, tengok tu haa..bulat"..kih3. Si suami lak cakap "yeke..tapi mak die takde la makan banyak sangat" kata suamiku. Aku? "ikut muke mak die laa, pipi macam kuih pau neh" kataku di dalam hati sajork la!

Sekarang dah nak masuk 32 weeks iaitu 8 bulan..kena bersedia dari sekarang yeaa. Sebab macam ramai je yang bersalin on 36, 37 weeks camtu. Lagipun orang cakap, baby boy ni semangat nak keluar lebih sikit...betol ke?







44 comments:

Rinna said...

Cutenyaa baby aina..heheh..

chekgu Moe said...

weeee~~~ memang time skang dia suke tido kot.. sebab nak aktif sangat dah sempit kan.... hehehe..

tak sabar nak tgk dia lahir!

aLeen aVriL said...

olo olo olo....


eiii geram je tgk kan.....

huhuuhu...windu plak time masa tgk anak dlm perot dulu...

huhuhuu...

xlama lg dia nak kuar dah....kejap je kan masa berlalu...


semoga semenye selamat aina.....

Puan aiNa Rahman said...

kak rinna:

mintak² dah keluar nnti kiut kak..hehe.

Puan aiNa Rahman said...

aleen :

ye aleen..da x lame lagi dah die nak keluar, lepas ni mesti rindu saat² mengandungkan die. wlaupun kdg² tu perit jugak tapi seronok!

Puan aiNa Rahman said...

molie :

btol kot molie, baca kt ticker tu pn cakap bby dalam time camni mmg tido je memanjang..tu pasal bile dah kuar nnti tido je die..hehe

Linda Nazri said...

tbe2 rse cm nk kwin plk tgk baby 2. hahaha. tc of urself dear

Puan aiNa Rahman said...

linda:

cepat² kawen dear..nnti leh timang baby =D

Fathiha Zainal said...

Waaaa.. Boboy.. Tak lama dh nak kluar yea.. Jgn nakal2 yea boboy si dak tecik yg tembam!!! >_<

Sy doakan moga dipermudahkan semuanya nnti! Aminnn.. :)

Puan aiNa Rahman said...

fathiha:

boboy ini sgt nakal kat dalam womb mommy die..sentiasa membuatkan perut sy bergegar²..hehe

♥ciK-t0ge ♥ said...

Puan Aina..
Saya d0akan sem0ga anda selamat dr segalanya...
m0ga tuhan permudahkan perjalanan anda dan bayi anda yg tiut tu...
:)
mesty ser0n0k + bedebar2 kan?
yela2 tunggu masa utk deliver je..
:)

b.E.L.L.e said...

salam. seronok kan dpt tgk muka baby..rasa puas and xsabar2 nak tnggu baby keluar kan? hehe..ur baby sgt tembam montok gittuw..hehe..

Orked said...

Aloloo..montelnye pipi dia..geramnye auntie tgk..x sabar nak scan 3D/4D jga..

Tapi masik peringkat awal..baru 12 mggu..

Nabiel said...

ala2~cumelnye dia duk dlm tuh..hehehe
msti baby boy slalu noty dlm tuh~haha
gdluck yea aina~=)

Puan aiNa Rahman said...

cik toge :

seronokk..tp at the same time rs nervous gitu..sbb dah x lame dah nak deliver. rs seram sejuk gitu.

btw..thanks ye dear. =D

Puan aiNa Rahman said...

mommy belle:

teruja sgt bile dpt tgk bby kt dlm nie..rs lega bile tau die sehat² aje.

Puan aiNa Rahman said...

orked:

hehee..mmg geram kak, x saba nak tggu die kuar..nk peluk ciom tarik² pipi. owh..3 bulan awal lg kan, nnti dah 28 weeks cmtu bole la scan 3d juge.

Puan aiNa Rahman said...

nabiel:

boboy agak noti kt dalam ni..sekali die buat kuak lentang..bergegar² perut mommy. tp x lame lg detik2 cmni akn berakhir la..woaa, nak ngandung lagik.hehe

aNaYaNa said...

k.aina..
aah la..baby akak tu sangat montel pipinya..hehe..waa..geruuum nk geget..hikss..

Puan aiNa Rahman said...

anayana:

aww..sila geget bile die dah keluar nanti, klo geget skg takut die xmo kuar sbb tkut..hahaa

nadiah said...

aina, bby aina chubby mcm mama dia lah. msti cute nt. bestnya anak chubby, sng nak dukung nt kan. :)

Puan aiNa Rahman said...

nadiah:

klo bby chubby2 kite x kekok sgt kan..org bkn reti sgt nak jaga bby.

Shya Hieyra said...

aaaa,tumey sis,xsbar la nk tgk bby t da kua..hehee,tiutttt sgt2!smart la ore kelate nieh,meme xdnafikn lg!hahaaa,(^_~)

suffer8zine said...

wahhh semoganya akan selamat ya,

Terkini : Jual Aiskrim Susu Badan?

^nanie^ said...

aina,sweet je kan tgk die..nani pon da xsaba nk jumpe lil bby dlm womb ni..nk gomoi..tgk org jln bwk bby dlm stroller cm jeles je..hehe

Puan aiNa Rahman said...

shya:

mak die lagi x saba nk tggu die kuar tau..hehe. uish..ore klate comei² jah, x semak pun..hehe

Puan aiNa Rahman said...

suffer8zine:

thanks =D

Puan aiNa Rahman said...

nanie:

haa tau xpe, x saba nk letak bby lam stroller..eee..eee..nk gomol2 die juge

YanaMIB said...

eeii dh nmpk muka!! idung dia cam ikut aina jek..kehkehkeh =P

Puan aiNa Rahman said...

Yana:

haaa..tu la pasal. ikut aina je muke die..hahaa

FariehanIbrahim [LBC] said...

grrr~~ nk baby jgak! ;pp

comey btoi lh! >.<
msti teruja nk dpt baby kn. ^^

- GC - said...

sweet je baca pengalaman org yg x lama lg nak deliver. ;p

Puan aiNa Rahman said...

fariehan:

yep²..mmg teruja, tmbah² lg 1st baby kan. =D

Puan aiNa Rahman said...

GC :

=D pengalaman terindah dlm hidup

oli said...

nak tanya berapa harga ya buat scan 3D kat vision college?

Sophie said...

Tgk mummy aina da buat scan 3d/4d ni lagi la membuak perasaan nak g scan jugak! Tak sabarnya!

Nak cubit pipi baby mummy aina nnt boleh? Geram!! ^_^

Puan aiNa Rahman said...

oli :

RM90 je..sekali ngan cd die kasi. scan dlam 30 minit cmtu. =D

Puan aiNa Rahman said...

sophie :

cepat mommy..pegi scan bby tuh. hehe. nak cubit pipi die? silakan..kasi lagi tembam..hehe

oli said...

aina,
ada contact no vision college?thx

Puan aiNa Rahman said...

oli :

ade², nanti aina bagi =D

Puan aiNa Rahman said...

oli :

ni contact num vision colloge :

03-78038300

psst..ade blog x? mtk url.. =D

oli said...

thx

ini blog saya.

http://sawsawlady.com

CheQ PP JoY said...

waa..da nk kuar da baby akak..mcam xcaye je..fy baca blog akak dr akak anak dara..lepas tu isteri org..xlama lagi mak orang..huhu...xsabar nak tgk baby akak..btw, bila akak renovate blog ni..cantik =)

fabulousmummy said...

salam, congrats...mesti berdebar dan seronok dlm masa yang sama kan..
dah beli bengkung lepas bersalin? jom try PB!cepat hilangkan spare tire & stretch mark...