..

Thursday, March 3, 2011

8 bulan yang mengasyikkan...


Yeahh..hari ni cukup kandungan berusia 8 bulan (32 weeks), rasa macam tak percaya pun ada. Pejam celik pejam celik dah pun sampai 8 bulan. Sekarang dah bulan 3, ini bermakna bulan depan aku akan melahirkan si tecik kat dalam perut ni. Semua perasaan bercampur baur, teruja ada, nervous ada, takut pun ada. Bila baca pengalaman orang yang dah bersalin lagi laa, seram sejuk dibuatnya, dan try jugak pikir² cemane yea nak menge-push tu..hahaa~

8 bulan yang mengasyikkan..memang asyik la, walaupun sesekali diserang heartburn, sakit pinggang, lenguh², cramp kaki, tapi itu semua aku rasakan indah. Walaupun kadang² heartburn menyerang 4,5 kali sehari, tapi aku mengambil keputusan untuk tidak memakan sebarang ubat bagi menghilangkan heartburn itu, konon cam kebal sangat la kan..kah3. Walhal aku neh memang tak suke makan ubat pun, tapiii..takut ubat yang diberi nama gaviscon tu memberi kesan kepada baby, jadi aku decide nak bertahan je sampai deliver nanti. 8 minggu je lagi, harap² aku tabah la mengharungi nyer. Lagipun aku dah diserang heartburn masa kandungan 17 minggu lagi, jadi ape la salahnya bertahan untuk sikit masa lagi..kan..kan.

Tetiap hari aku mintak agar baby ni lahir pada usia kandungan 40 minggu..takmo awal sangat, takmo lewat sangat. Sebab ramai je kawan² yang aku tengok 36 weeks, 37 weeks dah pun deliver. Dari segi fizikal mental memang aku tak bersedia lagi. Jadi baby, sila duduk dalam perut ni 8 minggu lagi hokay! Jangan ngengada nak kuar awal, nanti mama cubit kamu!

Dan..yang paling aku rasa bersyukur sangat, aku tak perlu menunggu lama untuk menimang cahayamata, walaupun bukan la "bunting pelamin", tapi dengan tempoh sebulan je "perut kosong", lepas tu terus berisi..aku rasakan aku bertuah jugak la. Ada orang lain sampai bertahun² menunggu, takpun 5,6 bulan jugak baru perut berisi. Dan sekarang baru la aku paham, setiap pasangan yang berkahwin tu pasti ingin menimang cahaya mata. Alasan yang normal diberikan oleh mereka apabila ada yang bertanya pasal "bila nak ada anak?", pasti jawapan mereka "nak honeymoon dulu, nak enjoy dulu", padahal kenyataannya bukan la senang nak mengandung neh. Korang ingat sekali "buat" tu terus melekat ke? haaa~ Kena paham betol². Jadi, kalau ade sedara mara yang blom ade baby tu, tak payah la tanya² banyak kali, kesian kat dorang..kalau korang nak sangat tengok dorang berbaby, elok la doakan untuk dorang kayh. (>o<) mcm penceramah bebas lak aku neh.

Sekarang, tak sabar nak tengok geng² boyot saya melahirkan baby masing², mesti comel² neh. Kita tengok baby sape yang keluar dulu..hehe~ Tapi yang aku perasan la kan, sekarang ni cam ramai baby boy je yang keluar..nape eh? Adakah kaum adam sudah ramai dari kaum hawa? =D




30 comments:

FARA said...

betoi aina ckp tu..sy ni dah setahun lebih kawen masih belum ada tanda2 ag sedih ye

Lya Colours said...

harap2 selamat masa melahirkan
dan baby and mummy sihat hendaknya
insyaALLAH

Puan aiNa Rahman said...

Fara:

yeke fara..takpe blom rezeki lagi tu kan. Insyaallah, lepas ni akan ade rezeki berbaby tuh..meh nak kasi bby dust..fuhh...fuhhh =D

Puan aiNa Rahman said...

Lya :

harap² camtu la lya..semoga semuanya dipermudahkan. Insyaallah

^nanie^ said...

next bby kite plan bby girl plak eh..haha

Puan aiNa Rahman said...

nanie:

wokeh², baby girl lak pasni. taun bile tu yea? hahaa

nadiah said...

aina, teringat lak kisah org dulu ditanya sedara mara 'bila nak ada anak ni', huhu!! soklan cepumas yg menyakitkan jiwa raga, hehe!!

tapi xpe, semuanya dah berlalu, skrg x sabar nk jupe si tecik ni lak. nt dia leh kwn2 dgn bby aina, bby nanie, bby pya dan ramai lagi bby-bby yg umur sbaya. wahhh, ramainya kawan dia. hehe!!

Puan aiNa Rahman said...

nad :

tu la pasal nad..org yang menanya bukan dorang paham pn kan. kalau kena kat batang idung sendiri baru paham..isk..isk.

yeaaa..baby kite ramai kawan okei. Dah la same geng lak tu..baby boy. Klo umah dekat² sure org bg kawan je..senang, sebab dah tau hati budi mommy² dorang..hehehe. Yuk berjiran yuk!

emma said...

tahniah aina. hope dapat anak yg comel dan sihat. amin. :')

p/s : my sis pon lom pregnant lagi. tp dia br kawin bln 12 aritu. br 3bln. hehe

Puan aiNa Rahman said...

emma :

thanks emma. 3 bulan oke lagi,dlm mood honeymoon..lepas ni konpem ade tu. jd aunty la yea =D

Noli said...

dh tak lama tu..gud luck yer mommy..hehe..

moger bby sihat sokmo kat dlm tuh ;)

aLeen aVriL said...

Dia mcm nih sebenarnya…
Ikot calendar org cina lah…kita pon xtahu sgt…
Mengikot calendar dorang la…tahun 2010 byk baby pompuan kuar…

So taun nih 2011 dia letak kat chart bakal byk baby laki plak kuar…
Tp chart dia mengikut umo si ibu sewaktu dia mula2 mengetahui dia peknen…
Owh byk plak nk explain….

Lepas aina deliver yg nih…tgu taun dragon plak baru produce lg satu okeiii..
Eh pepandai plak bt jadual tuk aina…ekekekeke

suffer8zine said...

wahhh x lama lagi ni semoga semuanya selamat

Terkini : Slower Is Better

FARA said...

huhuuh ..erm tu lah...diharapkan taun ni di berikan keajaiban untuk sy n sumai..:)

Sophie said...

Pya dulu 3 bln kosong pun org dah tanya2. Sibok betol sampai stress jadinya. Nasib baik bulan ke-4 lekat ^_^. Alhamdulillah~


Tak lame je lagikan mummy Aina? Tup2 je nnt dah kuar baby. Tak sabar nak nengok baby mummy Aina yg chubby tuw! ^_^

Rosie Rose said...

cepat je kan masa berlalu... kite pun dha mula cecah 3rd trimester. bb pun makin aktif. aina tkt deliver ke? hikss... tp musti tak sabar gak kan nk tgk bb? pape pon, semoga semuanya selamat kan.. itu yg plg penting.

ElyaElmo said...

waaaaa aina...8 bulann dah..
kejappp jee kannn

nuruljannah sukhri said...

btol ckp aina tu..saya sendiri selalu ingatkan mulut dan lidah ni.jangan nak gatal2 buat2 mesra g tny org "bila nk berbadan dua ke apa ke"
boleh buat org terasa..mommy aina , kita pulak asyik doa biar baby kelur awl.38 minggu.x sbr nk peluk cium si manja ni

♥S@R@♥ said...

Dah xlama la..semoga selmt semuanya..

Puan aiNa Rahman said...

noli :

yeaa..x lame dah. itu la., arap² die sehat sejahtera kat dalam ni =D

Puan aiNa Rahman said...

aleen :

ohh..camtu eh. heee..produce lg sorang? hua huaaa..nnti kte peknen same² leen..nak? haha

Puan aiNa Rahman said...

suffer8zine :

mudah mudahan..insyaallah

Puan aiNa Rahman said...

Fara:

Insyaallah Fara, semoga doa Fara diperkenankan olehNya..amin

Puan aiNa Rahman said...

Sophie:

mmg x sabar pyaaa..nak tengok si tecik yang selalu kicking perut mommy neh..nak peluk ciom die..awww! x saba..

Puan aiNa Rahman said...

Rosie rose:

time flies dear..tup2 dah 32 weeks. rs mcm cepat giler ms berlalu. takot² jugak tp x sabar mau ketemu si tecik tercinta neh..mau hugs & kisses..

Puan aiNa Rahman said...

Elya:

tu la pasal ...rs mcm kejapp sangat ms berlalu.

Puan aiNa Rahman said...

Nuruljannah:

Semoga kita selamat melahirkan dan baby sehat sejahtera gitu. kan =D

Puan aiNa Rahman said...

Sara:

thanks sara =D

rATu kEBaYA said...

Ssalam...

ni dalam tempoh menunggu harilah ye... semoga dipermudahkan untuk kamu menjadi mama..

Puan aiNa Rahman said...

ratu kebaya:

begitulah hendaknya..thanks yea =D