..

Thursday, March 17, 2011

Heartburn..sila pergi jauh² dari saya!

Seksanya alahaiii..tiap² hari menanggung derita heartburn ni. Nak menangis,aku takkan menangis semata² kesakitan yang tak seberapa ni kalau nak dibandingkan dengan sakit nak bersalin nanti, ape yang aku boleh buat..bertahan aje la sampai ke sudah. Kalau dah berbelas minggu aku tahan kesakitan nie, ape la salahnya aku bertahan sikit je lagi..dalam 6 minggu mungkin..hehehe. Tapi cik baby, kalau anda rasa nak keluar awal..on 38, 39 weeks, amat la dialu²kan kerana mama tak tahan dengan heartburn neh..rasa nak tarik hati ni keluar, lepas tuh basuh ngan air paip, kasi ilang sakit² tuh.

Pagi² pukol 11 macam gitu, mula la ia menyerang..kekerapan kesakitan tu dalam 5 minit sekali. Dah macam contraction pulak kan? sakit 5 minit sekali. Tapi btol la, tak tipu..time sakit tu, rasa nak rentap je hati ni keluar..sakit! Bile sakit je, ape yang bermain di fikiran aku ialah menghitung berape hari lagi baby nak keluar, lepas tolak² dengan hari yang bermungkinan heartburn tak menyerang, so ade la lagi beberape hari aku kena tanggung penderitaan ni. Ye ah, kire fair and square la kan, aku ni tak penah kena morning sickness tapi diganti pulak dengan heartburn..urmm, kire ok la..dapat jugak merasa kesusahan preggy nie. Kalau preggy senang² je tanpa sebarang komplikasi, takde la kite rasa susah senang nak mengandung dan melahirkan seorang insan ke muka bumi ni.



Gambar 2 minggu lepas..hu3.


Sebab² heartburn ni semesti la sebab aku suke makan masam², pedas²...huhuu. Ditambah pula dengan sekarang ni baby dah semakin memenuhi ruang perut ni, lagi la senang kena heartburn. Asid² dalam perut menolak ke atas, tu yang terasa sakit tu. Doktor dah bagi list ubat yang boleh dimakan untuk menghilangkan sakit, tapi aku? tak terasa nak beli pun ubat² tu..konon nak bertahan la kan, dan sekarang hambek kauuu!!! tahan la sampai baby keluar. hu3

Kat ofis pulak, panasnyaaaa...dorang tak preggy takpe la, rasa sejuk gitu, kita yang preggy ni..tahan macam tu je la, ape boleh buat terpaksa ikut majoriti. Malas la nak mengada² kan, kesian jugak kat orang lain. Aku harap aku makin tabah la menghadapi 6 minggu yang mendatang..kalau awal seminggu dua pun syukur alhamdulillah. Dan seperti yang aku ketahui, di trimester ketiga ni adalah peringkat yang paling tak best buat ibu² mengandung semua, sebab bila masuk je trimester ketiga, suhu badan akan meninggi, jalan pun dah macam penguin sebab perut dah padat, susah tidur malam, sering ke toilet, sesak nafas dan sebagainya. Itu yang membuatkan mommies semua tak sabar nak melahirkan si tecik dalam perut masing². Ye tak mommies? heheheh





28 comments:

n a d e a said...

sabar ye mommy-to-be ;)
esok-esok baby lahir hilang semua sakit. Insya Allah ;))

Hilang 15kg tanpa perlu berdiet | .NEVER ENDING STORIES.

Puan aiNa Rahman said...

nadea:

babe...harap² macam tu la. =)

chekgu Moe said...

cian mommy ni..
jangan makan asam dan pedas2 lagi tau..

bertahan!!!

:)

Lya Colours said...

jalan mcm penguin? hehe mesti cute

Puan aiNa Rahman said...

Lya :

uwaaaa...cute la sangatttt. =(

Amyna said...

ermm... myna baru tau heartburn terjadi sebab suka makan masam² dan pedas... Alahai... syok tengok peyut aina... comel.

Myna teringin sangat².. tak sabar rasa...tapi belum rezki. sob3x.

cik helena said...

ooo camtu eh..susah gak preggy ne eh..tp buat insan tersayang..redah je lah kan..hehe u tabah ye!

tak sabar nak tgu baby kuar!

Puan aiNa Rahman said...

molie:

baiklah molie, sy akan cuba tidak makan pedas dan masam. hehe

Puan aiNa Rahman said...

amyna:

hehehe..perut muncit. tkpe myna, usaha lagi okei, jgn give up =D

Puan aiNa Rahman said...

cik helena:

baiklah yang..i akan berrrtahannn. i nak jadi superwoman..yg kuat. hehe

Nabiel said...

alahai..
mcm perit jek sakitnye tuh aina?huhuhu..xpe2
nti baby tuh dh kluar..ok lah kn?
be strong..
tk lame ag smua dpt tgk adik tuh nk kua.hehehe

^nanie^ said...

aina deary,prut sgt comel oh..nti update cite g check up eh!xsaba sudah nk kuarkn si tecit ni juge..huhu

Ayuraza said...

dulu ai lagi terokkkk u...heartburn..backpain..pendek kata macam nak suh anak keluar time tu jugak...heee :P

tapi bila anak dah keluar...sakit tu dah tak ingat tau..bahagia je..
nanti kan...tido pun sangat susah n selalu nyetok karong...heheh :P

Puan aiNa Rahman said...

Nabiel:

mmg perit pn tau biel, bukan senang nak pregnant neh..br skg paham cemane pengorbanan ibu =D

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

comel eh? hehehe.
esok check up, nnti update pasal check up kayh..saat2 akhir neh mesti kena hapdet =D

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

yeke? u pn dulu sakit teruk eh?
tp tu laa..bile anak dah kuar nnti, mesti x ingt ape dah pasal sakit..rs puas hati je nanti. org ckp berbaloi2..hehe

farhana_aziz said...

bila nak boncettt macam aina..huhu

Lyaa Suriany said...

feh
tetap gorgie

sis

tkt pulak pkr sal pregnant ni

Puan aiNa Rahman said...

farhana:

heee...teruskan usaha babe, jgn give up kayh =D

Puan aiNa Rahman said...

Lya:

jangan takuttt...preggy ni seronok tau =D

ShaZa's said...

Tahan..tahan..hehehhehe lg beberapa mggu jer aina.InsyaAllah semuanya akan berjln dgn lancarr...ms nk bersalin nnti jgn takut2 tau..lgpun xder mende nk ditakutkan. org kt lg takut, sakit lg bertambah...sakit pun ms contraction tu jer...

Puan aiNa Rahman said...

shaza:

btol tu..xde ape yg nak ditakutkan, kalau orang lain boleh, kite pun mesti boleh..sakit bersalin tu normal, mane ade org bersalin x sakit..kan. =D

^nanie^ said...

hoepfully sume ok kan aina dear..a few weeks to go!chaiyokkkk..kite boleyy...;-)

nadiah said...

aina, sila bersabar. lagi bape minggu jek, nt lepas bby kuar terus xde sakit heartburn tu, sabar ye.

betol, org pon x sbr nak lahirkan si tecik ni, walaupon tahu sakit tp mengenangkan ketidakselesaan ni, rs x sabar la nk jupe si tecik ni. :)

nuruljannah sukhri said...

ye la mommy, jangan makan asam dan pedas2 lagi..sikit je lagi tu.
tahan k.

MamaChia said...

masa ni aina bolelah belajar push2 dan banyakkan rehat..nanti banyak guna tenaga tau, masa bersalin dan jaga baby...sabar iya.

Cik Puan Fara said...

ohhh mkn pedas boleh lead to heartburn ke? :-s risau nye sbb sejak preggy ni, isgt la suke mkn pedas2.. tak pedas takmo mkn :|

sabar ye aina.. kejap je lg tu :)

ZACK ENTRY said...

pejam celik pejam celik, lahir la anak pertama..bertahan! ^^,