..

Monday, March 14, 2011

Kepala baby dah engaged?


Minggu ke-34 :
bayi berada di pintu rahim. Bayi sudah dapat membuka dan menutup mata apabila mengantuk dan tidur, bayi juga sudah mulai mengedipkan matanya. Tubuh bunda sedang mengirimkan antibodi melalui darah bunda ke dalam darah bayi yang berfungsi sebagai sistem kekebalan tubuhnya dan proses ini akan tetap terus berlangsung bahkan lebih rinci pada saat bunda mulai menyusui. Berat Badan bayi 2000-2010 gram, dengan tinggi badan sekitar 45-46 cm.


Ramai geng² boyot yang mana usia kandungan mereka lebih kurang aku jer, kepala baby mereka dah engaged, means dah masuk ke laluan yang sepatutnya la. Aku? tak tau lagik, jumaat ni check up 34 weeks nak kena tanye doktor, cemane kedudukan kepala baby. Tapi kalau berdasarkan ape yang orang cakap dan pembacaan kat artikel, kalau selalu ke toilet dan pee tu means kepala baby memang dah ke bawah. Itu la yang aku alami, kalau malam² rasa cam nak berkampung kat toilet je, siang² hari lagi la..pantang minum air sikit, mula la ulang alik ke toilet. Lagi..kalau aku duduk bersila, rasa macam padattt sangat kat bawah perut, terasa macam kepala die kat bawah..gerak²..haha~ geli dan senak² ubi gitew.

Selera makan aku pulak, sekarang la baru nak membuak²..mungkin sebab baby makin membesar kot, makan pun kena besar² la. Sekarang aku tak risau mana kalau makan banyak pun, sebab dah boleh share ngan baby, kalau dulu asek risau takut naik banyak pastu kena minum air gula..hahah~ Pastu sekarang siap bet lagi ngan encik suami, berapa berat anak teruna die minggu ni..kah3. Sampai macam gitu sekali. Di sebabkan oleh aku bet lagi tinggi dari die, jadi of cos la aku kena berusaha lebih sikit dengan makan banyak² dan selalu cakap kat baby nak berat seperti apa yang aku inginkan..dan nampaknya baby dengar cakap mama die dimana encik suami tak bole buat semua tu sebab baby geng ngan mama. =P

Perut pulak semakin hari makin padat dan sesekali tu terasa senak, dan sukar untuk bernafas, tambah² lagi kalau waktu tido malam. Seksanya alahaii~~ Masa tu la terlintas di fikiran nak beranak cepat², tapi..adakah lepas beranak nanti boleh tido dengan lena di waktu malam? haaa~ sendiri mau ingat la..hahaha.


mommy nad, nanie and molie..good luck yeaa =D



Ops..nama baby belum decide lagi, dah ade satu nama yang saya suke.."HD ", tapi macam biase mesti ada bantahan dari encik suami. Katanya bagi die masa nak cari yang lagi oke..tapi sampai bileeee? huwaaa..si kecik dah nak kuar dah pun. Nak kena racun² sikit fikiran die kasi die setuju..heheheh.





15 comments:

Lya Colours said...

moga di permudahkan segalanya masa bersalin nanti ya

cik ubi said...

anak adalah rezeki..(betul ke aku ckp ni)..huhu

Mummy `Aish said...

Hehehe..sama ngan Mar dlu..minggu ke 34..takde makne yer nak tgk baby tu da engaged..tup2 da msuk 36 minggu da engaged..selang 2 ari lps scan..bersalin..hehehe

mRsFirdxora said...

samale kita, bby dah trun masa checkup lastweek...berat pun dah naik, patutler berat semacam je nie.. toilet dah jadi tmpat wajib pegi setiap sejam...huhu...

Rosie Rose said...

aina dear... semoga semuanya selamat la ye! itu yg paling penting kan? tunggu je hapdet dari aina ni... hiks!

^nanie^ said...

aina..tkut kan?btol2..toilet rasenye da jd tempat singgahan yg utama..rase nk kuar pon lately ni da mls..gudluck juge tuk aina eh..ntah2 bby aina yg kuar dulu..mane taw kan?hihi

Pya said...

Bukan aina je tak sabar tunggu baby keluar. Pya pon tak sabar nak tgk baby2 april ni. Hihi... Semoga dipermudahkan semuanya all mommies! ^_^

nadiah said...

aina, org kan bila bby engaged ni jadi risau lak sbb blom cukup bln lagi. kalau bby nak kuar awal pon, biarlah dia cukup matang kan. masuk je 37w tu, org akan get ready, hehe!

semoga kita selamat semuanya. amin!!

noted : line tenet mcm siput, kena loading lame bru leh bukak, hehe! biase lah, duk kwsn hulu sket, huhu!

nuruljannah sukhri said...

tgh menunggu nk g check up la ni ye..mama jangan la risau, sampai masa baby engaged la..

good luck untuk semua mama yang due nye april ni,

ally said...

aina, kita sama..rs nak berkampung dlm toilet je..menat kejap2 nak ke toilet..hehe..

aThidEaN said...

hi aina, athi here..( i blogwalking n jumpa ur blog)..
i pun tgh tunggu hari..skrg i nak masuk 37weeks dah..taktau la baby dah engaged ke belum, esok baru checkup..
huhu, takut nak deliver, tp xsabar nak melaluinya..
all the best to both of us :)

hidayah said...

bertahan tau aina. take care. molek2 jale tu...

black_mel said...

34 weeks?lamanya x dtg sini...xD..thnx aina..masa nk kira brapa bulan baby aina baru tersedar rupa2nya hari ni bday my mom..xD

Eyriqazz said...

dah tak lama dah kan?semoga semuanya berjalan lancar..tentu comel macam both papa dan mamanya...

Cik Shu said...

Hi aina, due date kita lebih kurang je. Shu kurang seminggu daripada aina. setiap kali jumpa doc, mesti tanya kedudukan baby. hopefully, moga kita selamat melahirkan baby yg sihat dan comel.