..

Friday, March 11, 2011

Saya budak kampung~


*bukan kampung sebenar

Topik hot chat pagi tadi membuatkan aku tersengeh² sepanjang perjalanan menuju ke ofis pagi tadi. Terkenang kembali kenangan² zaman kanak² sewaktu ketika dahulu..cehh. Sejujurnya memang best la jadi budak kampung ni, pengalaman yang dilalui pun memang tak ternilai harganya..eheheh.

Dulu..aku penah ke ladang getah mengutip susu getah, menoreh tu idak le sebab tak pandai. Tapi seronok wooo, bawak baldi sorang satu pastu pegi kutip susu getah tu ikut line masing²...kena gigit ngan pacat tu normal la kan, aku main gentel² je si pacat durjana tu..sampai beliau pengsan..hak3. Lepas dah settle sume, aku dan kawan² akan mengumpul hasil susu getah yang berjaya dikutip tu. Bau tangan tak payah la, harum semerbak gitu.

Lagi, aku juga pernah ke sawah untuk menolong nenek bersihkan sawah, buang rumput rampai dalam tu..nasib baik tak disuruh menanam padi je..hahah~ Tapi memang seronok weh, berkubang dalam sawah, paras peha masa tu..sekali² tu gunakan kesempatan yang ada untuk menangkap ikan keli kat dalam tu..tapi tak dapat pun. Sangat best!

Nenek bela lembu, jadi aku pun turut merasa macamana membela lembu..hahaa~ Bagi lembu minum dan makan, ahh..best lah! Bercucuk tanam pun ye jugak, lepas tu curik tulang pergi mandi kat sungai..seronokk~~ walaupun sampai ke sudah aku tak pandai berenang.

Sekarang? mane aku nak lalui dah semua tu..kenangan tinggal kenangan je la. Simpan ketat². Nanti tua esok² boleh cite kat anak². =D


12 comments:

Lya Colours said...

pacat ?? errr
binatang paling saya takut adalah pacat dan lintah
sumpah takut
ingat dulu camping masa zaman matrik, pergi bukit apa ntah kat kedah, ya ALLAH memang byk gila pacat kat situ
taknak pergi dah sampai bila2
huhuu

YanaMIB said...

kg yana xde sawah..hehe..tp dulu arwah nenek pernah la bela ayam, itik..seronok tau tgk..haha~

skrg kg pn dh xde sape..klu ada kenduri br blk kg..raya pn kt KL je..isk isk..smpn kenangan ketat² kan =)

ally said...

hehe..kenangan mengusik jiwa kan..hehe..me too..kutip biji getah, wat main tembak2..hehe..ceh, nakal sggh..

Iera said...

Kak Iera pun still ingat lg kenangan ms kecik2 dulu..Ke bendang..kutip getah..sama mcm Aina..

Mummy `Aish said...

Best kan jd org kg..mcm2 belajar..Mar ni lahir bandar..besar bndar..so bile borak2 psl zmn2 dlu..cam blurrr..selalu kene perli..tp syukur sgt kwen ngan org kg..so slow2 bljr hal2 kg ni..even org ckp kuno ke ape kan..tp Mar suke bnde2 yg ade kat kg ni..

Puan aiNa Rahman said...

Lya :

hehe..klo pacat akak oke lg, buleh gentel²..tp klo lintah mmg takkk la kan. bahaya~~

Puan aiNa Rahman said...

yana:

meh balik kampung aina meh..ade sawah padi pe sume..best

Puan aiNa Rahman said...

ally:

aina dlu kutip biji getah wat main congkak dalam tanah tu..haha. pengotor je kan

Puan aiNa Rahman said...

Kak Iera:

sonok kan kak..kenangan yang berharga tu. klo sekarang xde dah macam gitu.

Puan aiNa Rahman said...

mummy aish:

lagi satu..suasana kat kampung amat la menenangkan, even kite bosan mcmana pun tapi suasana kat sane tu membuatkan kite rs tenang dan tenteram gitu. =D

nadiah said...

wah aina, bestnya ade kenangan cam gitu. org tade pon gitu, pdhal duk kg jgk. nenek org xde kebun getah, sawah padi.

tapi nenek org ade kebun durian, jd org ni ade kenangan dlm kebun durian jelah. berpiknik dlm kebun durian smbil makan durian ramai2, pastu kena gigit nyamuk sgala tu. syok-syok!! tapi skrg dh jarang ke kebun tu, :(

nuruljannah sukhri said...

sy pun budak kampung.tp sbb duduk kuarters so x merasa sgt la semua tu.pengalaman lain pulak..petang2 main lompat getah dgn kawan2, main bola ktok, (tahu x?) main game (loncat2 tu...

pacat???? itu musuh ketat saya.