..

Friday, April 1, 2011

36 Weeks already!!!



Yeay..akhirnya sudah sampai 36 weeks a.k.a 9 bulan pregnancy. Pelbagai dugaan dan cabaran yang terpaksa dilalui sepanjang mengandungkan si kecik ni. Dan sejak 2,3 hari ni aku rasa macam tak larattttt sangat..macam nak buat keje ape pun rasa malas. Sampaikan kalau kat ofis tu, aku siap pesan awal² kat ofismate, kalau client call cakap aku takde..hahaaha. Kepada korang sila jangan tiru tabiat tersebut oke, aku takpe..taknak ade gangguan sebab emosi tak berapa nak stabil dek kerana rasa tak larat dan heartburn yang annoying itu!

Semalam aku rasa cam sakit perut sangat, rasa nak poo tapi takde pun..pastu panas takyah cakap sampai tahap aku terpaksa berkemban je, mintak ngan hubby nak mandi tapi die tak kasi..nyaris² aku nak mandi, masa tu dekat² kol doblas. Memang tak elok pun mandi time² macam gitu, tapi dah rasa panas sangat tak tertahan. Sempat la berkampung lam toilet jap tapi demi memikirkan tak elok ingkar nasihat encik suami so aku terpaksa memandang sepi je la shower tu..hu3.

Aku tak pandai kalau sakit nak mengerang², cuma banyak mengeluh slow² je..hopefully masa sakit nak bersalin nanti pun aku takde la meraung², kalau tak mesti kena hempuk ngan nurse nanti..huhuhu. Encik suami dah risau malam tadi kot² la aku sakit nak bersalin ke ape kan..jap² die tanye oke tak ni..jawapan aku "memang tak ok la kan". Lameee sket baru la aku pergi tido dengan rasa frust sebab tak dapat mandi.. =P

Blogger nanie , die punya due lebih kurang aku je..awal 3 hari..die 25.4, aku 28.4 tapi sekarang doc dah cakap bukaan die dah 2cm. Itu membuatkan aku lagi la rasa seram kot² aku ikut jejak die ke kan..dan macam yang die pikir, aku pun ade jugak terpikir "kalau jalan dah terbukak, ade kemungkinan tertutup balik tak?" heheheehe. Maklum la kami ni mane ade pengalaman. =p

Esok check up untuk 36 weeks, nak tanye doktor ape² yang patut. Chiow~~



23 comments:

aLeen aVriL said...

Mana ada ttutop balik…klu dah tbukak…akan lebih tbukak lg la…
Huuhu..neway sempga berjaya ye aina…
Mintak hubby masok dlm labour room tuh encourage u tuk push kua kan baby…

Bia pon sebenarnya dia adalah pening bila tgk darah.
My advice, mintak dia duduk dekat kepala u. jgn duk kat bhgian kaki. Sbb kita nak kuarkan baby kan.
Maybe dia xbole nak tgk darah.

Duk kat kepala, tuh jgn diam ja….
Bg kata2 semangat sekali haa...

Moga semuanya selamat aina...
Bsalin kat mana nnt?

Ayuraza said...

yunk oiii..mana leh tutup balik...hahah :p kelakar tol la nanie..xpe 1st experience semua org pun tak tahu..
hopefully korang berdua selamat la bersalin..cepat2 sikit..xsabab nak tengok bb...

^nanie^ said...

aina dear,mcm2 kt kepala ni..still terase lagi time doc nk cek bwh tu taw aina..fuhhh..tp nurse ade gtau yg klu bsalin time 36 weeks onward,peluang bby tuk idup mmg ok sgt..cos da 9bln kan..extend smpai 40 weeks tu jangkaan doc je..kengkadang kan time scan cm xsame jek tarikh die kan..confius2..aina pon take care taw..;-)

Puan aiNa Rahman said...

aleen :

hahaa..owh mmg xkan tertutup balik ea. heheheeh. yep², nak sangat die ade time labour nnti..bia die tgk betape susah nyer nak lahirkan seorang insan kat muka bumi ni. tapi ape pun, dalam ketakutan nak bersalin tu, rasa excited nak tgk bby lagi banyakk kot. hehe

Puan aiNa Rahman said...

ayuraza:

hahaha..kami budak baru belajar. tapi kan..kan, kalau kite rasa sendiri jalan tu terbukak tak boleh je kan..heee

Puan aiNa Rahman said...

nanie:

errr..memang ngeri kot nanie, kalau rasa sendiri ms nk cuci peod pn rs sakit..petah klo doc seluk2. bukan die reti kte sakit ke tak..hu3. ape pun..semoga kite selamat bersalin nanti. yeay! baby April nak kuar dah!

Lya Colours said...

wah ni kira dah nak tunggu hari je ni. x sabar gak nak tgk wajah si comel tuh. nanti jgn lupa update ya

ally said...

aina, skrg mmg panas kot..tp plis jgn mandi mlm okeh..x baik..abis kembang sume urat2 tu..kalo panas, amik je sapu tgn, basahkan n lap2 bdn..mmg x puas, tp at least dpt kurangkan sikit rs panas tu..

Jieda said...

kalau bukaan dah buka besar,doktor seluk pun tak terasa,tapi kalau baru je dalam 2,3 cm pastu doktor nak bukakan jalan biar baby cepat keluar,masa tu rasa cam nak tendang je muka doktor he3

f_aRa_aINa989 said...

semoga dapat melahirkan baby dgn selamat ye kak.. =)


aminn..

Mummy `Aish said...

Beb..36W..huhu..anytime tu..Mar dlu 36W 4Days..tak jangka langsung bersalin seawal tu..dan bukaan jam 12pm..kul 7pm da beranak..kejap je jln tu bukak..sebelum tu mmg takde hint langsung..tup2 da kuar darah jam 12pm..hehe..so kene la bersedia mental fizikal..Mar dlu tak standy pape pun..sabar je..da la bersalin tanpa suami + family kat hospital..sorg2 kat sepital..huhu..ni la pdh kalau saket bersalin sekejap je..huhu

Puan aiNa Rahman said...

lya:

lebih kurang mcm tu kot lya, dah masuk 37 weeks cmtu bby anytime bole kuar. okeh..konpem update punye =D

Puan aiNa Rahman said...

ally:

nyaris² nak mandi tgh2 malam dear, tp nasib baik nasihat orang sekeliling diutamakan lagi..he3.

Puan aiNa Rahman said...

kak jieda:

hahaha..btol². doc tau menyeluk je pun, bukan tau kte sakit ke x, doc kan ati kering, klo ati basah² mane bole jadi doc kan kak. tgk darah sket konpem pengsan. hu3

Puan aiNa Rahman said...

aina:

insyaallah..aminn =D

Pya said...

Hehe... comel. Yelakan, kt yg 1st time ni manelah tau. Tp Pya pun br tau yg bila jalan da terbukak dia takkan tutup balik. ^_^

Lately mmg panas kot Aina. Pya pun susah nak tido malam sbb rs mcm berkuap je.

Puan aiNa Rahman said...

mummy aish:

yeke? woaa..means skg ni mmg kena standy la. 36w bby da boleh keluar anytime kan. lgpun die da matang dah. klo bersalin senang sgt pn xnak jugak, ssh sgt pn xnak jugak..nak sedang² je. he3

Puan aiNa Rahman said...

pya:

mmg panas amat kot pya skg ni..klo bole berendam lam bath tub ke kan best. tp umah xde bath tub pon. hu3

^nanie^ said...

aina dear,tdo mlm skang mkin xlena taw..huhu

mRsFirdxora said...

same to me, rasa nk dok dlm bilik air tgh2 mlm nk mandi..tp hubby mmg xkasi mandi mlm..dh ler batuk tak hilang2..bestnya dgr smua mommy to be dh smpai masa nk bersalin...xsabar pulak rasanya...

Puan aiNa Rahman said...

nanie :

memang nanie!!! makin hari makin tak lena. praktis supaya x kekok bile bby dah kuar nnti nak berjaga malam. he3

Puan aiNa Rahman said...

mrsfird:

rasa nak tido dalam air pn ade jugak tau. panas sgt skarang ni x kire siang malam, tp malam2 nk tdo la paling ketara.

chekgu Moe said...

aina nihhhh....lawak la..
panas kan malam2 nak tido... :(
molie amik kain lembap..pastu lap2 badan...kipas siap 2 bijik...huhu.. aian jaga diri tau...kwn molie 3 minggu awal dari edd..huhu..:)